Està circulant per xarxes un tuit compartit més de 4.400 vegades que assenyala que la Unió Europea ha demanat a la població que “descarti l'esmorzar per preservar el medi ambient”, amb un entrecometes que diu “L'esmorzar NO és necessari”, i que va acompanyat d'una imatge de la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen.
És FALS. No hi ha evidències que ni la Comissió, ni la seva presidenta, ni cap altre organisme de la UE hagi demanat a la població europea que eviti esmorzar per preservar el medi ambient. El departament de premsa de la CE també ha negat a Verificat que l'òrgan executiu de la UE hagi fet aquestes declaracions. “La Comissió està a favor de promoure un estil de vida saludable, amb dietes equilibrades i exercici, elements essencials per prevenir malalties”, indica Yannis Virvilis, cap de premsa a la Representació de la Comissió a Espanya, que també ha desmentit la mentida en un tuit.
La UE demana a la població que descarti l'esmorzar per preservar el medi ambient
El compte de Twitter que s'ha fet ressò d'aquesta suposada notícia sense aportar cap prova és El Puntual 24H, orientat principalment a difondre rumors falsos que Verificat ja ha desmuntat amb anterioritat, però una cerca a l'arxiu de la Comissió Europea tant en anglès com en espanyol no dona ni un sol resultat on es parli de la necessitat d'aplicar aquesta mesura.
Tampoc una cerca a Twitter (espanyol i anglès) amb els termes “Unió Europea” i “esmorzar”, així com de “UE” i “esmorzar”, i “Ursula von de Leyen” i “esmorzar” dóna resultats amb articles, declaracions o tuits que assenyalin que en algun moment els organismes europeus s'hagin pronunciat sobre aquesta qüestió. De fet, bona part dels resultats són cites o comentaris vinculats al tuit origen del rumor, abans esmentat.
La publicació del tuit ha aparegut pocs dies després de la d'un article del Wall Street Journal, titulat “Per estalviar diners, potser t'hauries de saltar l'esmorzar” (originalment publicada en anglès). L'article analitza l'augment del preu dels productes d'alimentació freqüents per esmorzar, però no esmenta ni la Unió Europea, ni Ursula von der Leyen i ni tan sols proposa deixar d'esmorzar, encara que el titular dóna una imatge enganyosa del contingut de què parla, raó per la qual ha rebut nombroses crítiques a Twitter —l'article no està en obert, i sense una subscripció no és possible conèixer-ne el contingut—.
Alimentació i desinformació
El debat sobre com impacta la dieta en la quantitat total d'emissions de gasos d'efecte hivernacle és present al si de la Unió Europea, encara que això no significa que els seus organismes s'hagin pronunciat a favor de suprimir àpats o d'obligar la ciutadania a consumir certs aliments. En aquest sentit, fa unes setmanes vam desmentir que els europeus estiguin obligats a menjar insectes com a mesura per mitigar el canvi climàtic.
L'alimentació és cada cop més present en els cercles que es dediquen a desinformar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 arran dels debats que posen sobre la taula el fet que alguns productes consumits sovint, com la carn o els lactis, tenen un impacte important en l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle.
Per això, les Nacions Unides recomanen “canviar els sistemes alimentaris cap a dietes riques en plantes, amb més proteïnes vegetals —com fesols, cigrons, llenties, nous i grans—, una quantitat reduïda d'aliments d'origen animal —carn i lactis— i menys greixos saturats —mantega, llet, formatge, carn, oli de coco i oli de palmell—, la qual cosa pot conduir a “una reducció significativa de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle”. Aquesta recomanació, però, està lluny de ser una obligació.
Aquest article és part de Les Mentides amenacen el Planeta, la secció de clima de Verificat.

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona