És fals que les paperetes electorals amb el número 19 es considerin nul•les

És fals que les paperetes electorals amb el número 19 es considerin nul•les

Les paperetes per votar a la repetició de les eleccions generals el diumenge 10 de novembre que portin escrit el número 19 a l’encapçalament no es consideraran nul·les, tal com afirma una cadena que circula per Twitter i Whatsapp i per la qual ens heu consultat. Ho ha confirmat el Ministeri de l’Interior a Verificat i també la Junta Electoral Central. 

El Ministeri de l’Interior ha publicat un tuit al seu compte oficial on explica que “per diferenciar [les paperetes] de les del mes d’abril, a l’encapçalament s’hi inclou el mes: novembre”. Després del mes hi figura l’any, però a algunes províncies hi apareix sencer, 2019, i a altres hi apareix el número abreujat, és a dir 19. Però Verificat ha confirmat a través del Ministeri de l’Interior que els dos models de paperetes són vàlids i que han estat aprovats per les Juntes Electorals, tal com també es pot llegir al tuit del compte oficial. El número 19 de l’encapçalament fa referència a l’any 2019 i no al dia 19, com ha circulat per les xarxes.

El 6 de novembre la Junta Electoral Central va publicar un acord a la seva pàgina web en el qual reafirmaven que “son perfectament vàlides les paperetes electorals encapçalades per “ELECCIONS GENERALS NOVEMBRE 19. La xifra 19 fa referència a l’any 2019”.  Segons el text, “les Juntes Electorals Provincials han homologat amb posterioritat aquest encapçalament, en aplicació de l’article 70 de la LOREG”, que atorga a les Juntes Electorals la competència per aprovar el model oficial de les paperetes corresponents a la seva circumscripció.  

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona