ERC no és “el grup amb més diputats al Parlament de Catalunya”, el PSC també té 33 escons

ERC no és "el grup amb més diputats al Parlament de Catalunya", el PSC també té 33 escons

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Oriol Junqueras, president d'ERC, va afirmar que el seu partit té "el grup amb més diputats al Parlament de Catalunya".

Què en sabem?

Els dos grups parlamentaris amb més diputats al Parlament de Catalunya són el d'ERC i el del PSC i Units per Avançar, tots dos amb 33 escons.

Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va afirmar en una entrevista al podcast The Wild Project que el seu partit té "el grup amb més diputats al Parlament de Catalunya" (al minut 42:05).

És ENGANYÓS. Els dos grups parlamentaris amb més diputats al Parlament de Catalunya són el d’Esquerra Republicana i el del PSC i Units per Avançar, tots dos amb 33 escons. És a dir, ERC no té "el grup amb més diputats al Parlament de Catalunya", sinó un dels dos grups amb més escons a la cambra autonòmica.

“Tenim el grup amb més diputats al Parlament de Catalunya”

Oriol Junqueras, president d'ERC

Des de Verificat, ens hem posat en contacte amb el gabinet de premsa d'ERC, però a l'hora de publicar aquesta verificació no havíem obtingut una resposta.

PSC i ERC, els dos grups parlamentaris amb més diputats

Esquerra Republicana té actualment 33 diputats al Parlament de Catalunya, segons els resultats de les eleccions autonòmiques del 14 de febrer del 2021. No obstant això, el grup parlamentari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Units per Avançar també té 33 escons.

Les dues candidatures són les que més diputats van aconseguir després de les darreres eleccions catalanes, per davant de Junts per Catalunya (32 escons), Vox (11), la CUP (9), En Comú Podem (8), Ciutadans (6) i el Partit Popular (3).

Per tant, ERC no té "el grup amb més diputats al Parlament de Catalunya", sinó un dels dos grups parlamentaris amb més escons a la cambra autonòmica, atès que comparteix el lideratge amb el grup parlamentari del PSC i Units per Avançar.

La candidatura més votada va ser la del PSC

D'altra banda, la candidatura d'Esquerra Republicana no va ser la més votada a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021. El PSC, que va aconseguir 654.766 vots (23,03%), va quedar per davant del partit presidit per Oriol Junqueras, que va obtenir 605.581 vots (21,30%).

Darrere d'ambdues formacions, van quedar:

  • Junts: 570.539 vots (20,07%)
  • Vox: 218.121 vots (7,67%)
  • CUP: 189.924 vots (6,68%)
  • En Comú Podem: vots 195.345 (6,87%)
  • Ciutadans: 158.606 vots (5,58%)
  • Partit Popular: vots 109.453 (3,85%)

Verificat & Newtral

Aquest article és fruit de la col·laboració entre
Verificat i Newtral.
Pots llegir la versió en castellà aquí.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona