Ens pregunteu per les dades de la caiguda de l’atur a Barcelona que cita l’alcaldessa Ada Colau

Barcelona és la ciutat de més de 500.000 habitants on més baixa l’atur en termes interanuals. Entre el gener del 2020 i l’octubre del 2021, és la capital de província amb més reducció de persones aturades, la 22a en variació percentual


Foto | El Matí de Catalunya Ràdio

Què s’ha dit?

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat els últims dies que la capital catalana “lidera la caiguda de l’atur” a tot l’Estat

Què en sabem?

Barcelona és la ciutat de més de 500.000 habitants on més baixa l’atur en termes interanuals agafant de referència les dades de l’octubre. D’altra banda, entre el gener del 2020 i l’octubre del 2021, Barcelona és la capital de província amb més reducció de persones aturades, però se situa en 22a posició en variació percentual.

Ens pregunteu per un tema recurrent aquest novembre a Barcelona: les dades de desocupació. En concret, l’alcaldessa barcelonina, Ada Colau, ha afirmat més d’una vegada que la capital catalana “lidera la caiguda de l’atur” a tot l’Estat. Colau es va referir a aquestes xifres en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio el dimarts 23 de novembre (al minut 26:01) i en un discurs a l’Assemblea de Catalunya a Comú (al minut 12:26). A més, ho va compartir en un post d’Instagram el 9 de novembre. A què es refereix? Quines dades hi ha?

“Avui Barcelona és la ciutat de tot l’Estat que lidera la caiguda de l’atur”

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

El departament de premsa de l’Ajuntament de Barcelona respon a Verificat que les paraules d’Ada Colau es basen en el fet que “Barcelona és la ciutat de més de 500.000 habitants on més baixa l’atur en termes interanuals”, citant les dades del SEPE de l’atur per municipis. Segons les dades del padró de l’INE, les sis ciutats espanyoles amb més de 500.000 habitants són Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa i Màlaga i, en efecte, cap de les altres cinc ha tingut un descens més gran de l’atur que Barcelona respecte a l’octubre del 2020.

Tot i això, la publicació d’Instagram de Colau fa dues setmanes presenta un gràfic en què es destaca la xifra d’aturats d’octubre del 2021 a Barcelona en contraposició amb la del gener del 2020. Fent els càlculs en referència a aquest període la comparativa és diferent.

Segona capital de província amb més descens interanual

Si comparem els aturats d’octubre del 2021 (les darreres dades disponibles) amb les del mateix mes de l’any passat, com assenyala el departament de premsa de l’Ajuntament, Barcelona ha perdut 26.272 aturats, un descens del 28,42%. En termes absoluts és la primera ciutat d’Espanya i en variació percentual només el supera Palma de Mallorca, amb una caiguda del 34,66%.

Entre el gener del 2020 i l’octubre del 2021, la cosa varia lleugerament. Barcelona continua sent la capital de província amb més reducció de persones aturades (4.428 menys), però en variació percentual se situa en 22a posició. El rànquing l’encapçalen Ciudad Real, Melilla i Albacete.

La ciutat amb millors dades mes a mes

Seguint la resposta del departament de premsa de l’Ajuntament, si mirem la comparativa entre les sis ciutats espanyoles que tenen més de 500.000 habitants, Barcelona és l’única que ha reduït l’atur en cada un dels darrers vuit mesos de manera consecutiva.

Madrid ho ha aconseguit en set dels últims vuit mesos, però a l’agost va experimentar un lleuger augment, i Saragossa portava set mesos seguits de descens i a l’octubre ha patit un lleu repunt.

El segon mes amb menys aturats en 13 anys

El febrer del 2021, Barcelona va arribar al màxim d’aquests darrers mesos amb 97.480 aturats. La xifra no era tan elevada a la capital catalana des del març del 2015 (99.768).

Després de l’augment provocat per la pandèmia, a partir del març l’atur ha anat baixant mensualment a Barcelona fins a arribar a l’octubre (66.174) a la segona xifra més baixa els darrers tretze anys. El punt mínim anterior era del juny del 2019, quan hi va haver 65.832 aturats a la ciutat, 342 menys que ara. El setembre, la xifra ja havia estat inferior a la dada d’abans de la pandèmia.

El mínim anterior havia estat el setembre del 2008 (amb 65.356 aturats). De fet, entre el 2005 i el 2008, el nombre d’aturats a Barcelona mai no havia superat els 65.000. En els darrers 16 anys (els que inclou la sèrie estadística), el mes amb menys aturats va ser novembre del 2007 (50.571).

Rècord d’aturats de llarga durada

Sí que encara trobem una situació que no s’ha revertit del tot en relació amb els aturats de llarga durada, els que “fa dotze mesos com a mínim que busquen feina i no han treballat en aquest període”, segons la definició de l’INE.

En aquest cas, Barcelona ha assolit nivells molt superiors als que es van produir al llarg de la crisi econòmica. A diferència d’aquell moment, ara la pujada i la baixada han estat molt més accentuades, però encara no s’han recuperat els nivells previs a la pandèmia: la xifra d’aturats de llarga durada a l’octubre va ser un 57% més alta que el gener del 2020. A més, els aturats de llarga durada mai no havien representat més del 45% del total de l’atur a Barcelona i a l’estiu del 2021 van assolir el 64%.

Finalment, el febrer, març i abril d’aquest any es va superar el màxim d’estrangers a l’atur a Barcelona dels darrers 15 anys. Prèviament, els rècords havien estat a principis del 2010, del 2011 i del 2012. D’altra banda, l’arribada de la pandèmia va accentuar la tendència dels darrers anys que els treballadors del sector serveis cada cop representin un percentatge més gran respecte al total. En els darrers mesos, l’evolució s’ha estabilitzat lleugerament.