No hi ha evidència científica sobre la presència de paràsits dins les vacunes de la covid-19

Un paràsit necessita d’un altre organisme hoste per a viure i alimentar-se, i les vacunes no poden considerar-se tal cosa


Què s’ha dit?

Un vídeo de Twitch assegura que les vacunes contenen diferents paràsits en el seu interior.

Què en sabem?

Les vacunes no són organismes en els quals puguin habitar els paràsits. A més, estan sotmeses a un estricte control de seguretat i producció per evitar qualsevol contaminació. Els experts consideren impossible que puguin contenir qualsevol paràsit.

Ens heu preguntat per un vídeo emès a través de Twitch que esmenta tres paràsits que, suposadament, s'han trobat en envasos que contenien les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca. És FALS: no hi ha evidència que s'hagin trobat paràsits en els vials. 

"Microfilaria (15 de cada 50 ampolles a Pfizer / 35 de 50 a Moderna), Toxoplasma Gondii (a Moderna, 28 de 50 / a Pfizer, 8 de 50 / a AZ, 32 de 50), Trypanosoma brucei (a Moderna, 12 de 50 / Pfizer, 38 de 50 i AZ, 22 de 50)"

El vídeo no fa referència a estudis que s'hagin publicat que indiquin la presència d'aquest tipus d'organismes en les vacunes, per la qual cosa no és possible verificar aquestes asseveracions acudint a la font d'on el narrador treu la informació. 

Cap fabricant de les vacunes que actualment s'administren a Espanya indica que hi hagi paràsits de cap tipus en la seva llista d'ingredients (aquí els prospectes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, les quatre aprovades a Espanya). Ni microfilària, ni toxoplasma gondii ni trypanosoma brucei apareixen en ella. 

Un paràsit és, segons la definició que donen els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) dels EUA, “un organisme que viu sobre un organisme hoste o en el seu interior i s'alimenta a costa de l'hoste”. És a dir, que viuen en altres organismes, i les vacunes no poden considerar-se tal cosa

Jorge Carrillo, vocal de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI), per la seva banda, descarta que pugui haver-se colat en les fórmules un ingredient que no figuri en els prospectes. “Les vacunes porten un estricte control de seguretat i de producció per a evitar qualsevol tipus de contaminació”, assenyala a Verificat. “Les vacunes no poden portar cap mena de paràsit. És impossible. Ni per error”, conclou.

Cal un hoste

En el cas de la microfilària —una filària en la seva etapa primerenca de vida—, són petits paràsits nematodes de la família Filarioidea que causen infeccions tropicals diverses, les filariosis. Es transmeten a través de la picada d'insectes, i tot i que les filariosis solen diagnosticar-se més en àrees tropicals, en els darrers anys també s'han diagnosticat casos a Espanya (fonamentalment en persones immigrants i, més rarament, en viatgers), segons aquest estudi.

Trypanosoma brucei és un paràsit que es troba principalment en la sang i causa la malaltia de la son, i es transmet a través de mosques tsé tsé infectades, segons indica l'OMS. La de la son és una malaltia endèmica en 36 països de l'Àfrica subsahariana, “en els quals hi ha mosques tsé tsé que transmeten la malaltia”, assenyala l'organisme. 

Quant a Toxoplasma Gondii, és un paràsit que causa la toxoplasmosi, una infecció que, tal com mostra aquest article sobre el tema de la Clínica Universitat de Navarra (CUN) afecta a éssers humans a tot el món, així com a moltes espècies d'animals i d'ocells. No obstant això, aquests són tots hostes intermediaris —el paràsit es desenvolupa però sense arribar a la maduresa sexual—. i és el gat l'hoste definitiu del paràsit —el paràsit aconsegueix tal maduresa—. 

El contagi es produeix habitualment després de menjar carn infectada amb aquest paràsit, així com en entrar en contacte amb gats que el porten en la femta, o mitjançant la transmissió de mare a fill durant l'embaràs. 

Les vacunes atenuades, les úniques amb risc

Tant la fabricació de vacunes d'ARNm (Pfizer i Moderna) com les de vector viral (AstraZeneca i Janssen) es duen a terme in vitro (es fa tot fora d'un organisme viu), sense comptar amb elements in vivo (no han usat cap organisme viu en la seva fabricació): “No pot haver-hi cap patogen, tant en el cas de les vacunes de ARNm, com en aquelles que contenen vectors adenovirals, com Janssen o AstraZeneca”, assenyala Carrilo. 

Que una vacuna contingui un element viu que causi mal en el pacient només és possible si parlem d'aquelles que contenen virus atenuats, que es fabriquen llevant força (el que els científics criden atenuar) al patogen que volem combatre, perquè en ser inoculat la persona cursi una infecció molt lleu, i es pugui donar una bona resposta immunitària: “El que ha passat en alguna ocasió és que aquest procés d'atenuació no ha estat correcte del tot i hi ha hagut alguna vacuna que ha donat reacció en aquest sentit”, reconeix Carrillo. “Però això és una cosa que ha passat fa molts anys; ara els procediments que hi ha són molt més segurs i això no passa”, conclou.

D'altra banda, cal recordar que cap de les vacunes contra la covid-19 estan fabricades a partir de virus atenuats

Un rumor recurrent 

L'assumpte dels paràsits en les vacunes no és nou. Altres agències de verificació ja han desmuntat aquestes afirmacions sense base científica, com la secció de fact-checking d'Agence France-Presse, la britànica Full Fact, l'americana Politifact, i l'especialitzada en salut Health Feedback, totes membres associats de la International Fact Checking Network.