Els termòmetres de pistola no són nocius per la retina

Els termòmetres de pistola no són nocius per la retina

Un missatge que ens heu enviat per Whatsapp afirma els termòmetres de pistola funcionen amb rajos làser i que poden provocar lesions a la retina. És una informació FALSA. El termòmetre funciona emetent una llum vermella per detectar la radiació infrarroja, la que emet la temperatura corporal a temperatura ambient invisible a l’ull humà, i poder mesurar-la sense estar en contacte amb el cos del pacient.

“El que confón és que li diguin termòmetre de làser, però el que fan és captar mitjançant sensors la radiació que produeix la calor”, ha explicat a Verificat Ana Martínez Palmer, cap del servei d'Oftalmologia de l’Hospital del Mar de Barcelona. “La calor és una radiació i hi ha animals que poden veure-la. Els termòmetres la capten però no l’emeten, simplement analitzen la radiació que els arriba”, afegeix.  “Això no té cap efecte sobre la retina”, conclou.

La llum és vermella per poder mesurar la radiació infrarroja (una radiació electromagnètica inferior a l’espectre visible per l’ull humà).

El Col·legi Espanyol d’Optometria ha negat a Verificat haver rebut cap comunicació oficial de cap associació d’experts sobre aquest tema. El missatge, que conté paraules utilitzades en l’espanyol de diversos països d’Amèrica Llatina, s’ha publicat a les xarxes i pàgines web.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona