Què inclouen els 17,6 milions que Salut ha contractat a Ferrovial?

Els 17,6 milions que Salut ha contractat a Ferrovial no inclouen la creació d’una app, només corresponen a despeses de personal


Els 17,6 milions que la conselleria de Salut va adjudicar a Ferrovial per crear un sistema de seguiment de contactes de casos de coronavirus mitjançant una contractació d’emergència durant la pandèmia de la Covid-19 només inclouen despeses relacionades amb el personal, segons la memòria justificativa de la contractació a la qual ha tingut accés Verificat.

La suma de les partides referides a la incorporació de diferents perfils professionals que estan detallades en la memòria coincideix exactament amb els 14,62 milions d’euros d’import màxim (17,69 milions d’euros sumant-hi l’IVA) reflectits en la resolució de l’adjudicació publicada pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), depenent de Salut, el 29 de maig. El servei que la Generalitat va encarregar a Ferroser, una filial de Ferrovial, està dedicat al seguiment, principalment telefònic, dels contactes de les persones contagiades per coronavirus.

Cap aplicació 

La resolució no explica exactament quins són els serveis contractats, però segons la memòria justificativa no inclou la creació de cap aplicació informàtica de rastreig, com va afirmar el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Jorge Soler, a Twitter, entre d'altres. De fet, el document justificatiu del SEM únicament es refereix a l’aplicació en qüestió en afirmar que serà “el departament de Salut el que posi a disposició els espais, eines (Hard i Soft) i la formació inicial sobre l’APP pel correcte desenvolupament de l’objecte i l’abast del contracte d’emergència”.

El departament de Salut no ha especificat el cost d'aquest sistema tecnològic i tampoc ha contestat a Verificat si actualitzarà per fer rastreig de casos l'aplicació d'autodiagnòstic STOPCOVID19, disponible des del principi de la pandèmia, o si en crearà una de nova, com està fent el Ministeri de Sanitat.

La memòria, signada el 2 de juny per Joan Torras Genís, cap de processos del Centre Coordinador Sanitari del SEM, incorpora una partida d’un milió d’euros en concepte de cost d’estructura que no figura en la resolució final de l’adjudicació i de la qual no se’n dona cap més detall. Tampoc inclou cap referència al marge de benefici de Ferrovial.

203 treballadors

La memòria estableix que per realitzar el seguiment s'incorporarà un mínim fixe de 182 scouts o rastrejadors, 18 coordinadors i 3 supervisors, una xifra que podria variar en funció de les necessitats lligades a l’evolució de la pandèmia. Els 17,6 milions implicarien, d'acord amb el document, duplicar aproximadament aquests recursos humans. El govern, segons especifica aquesta memòria, preveu un repunt dels contagis per coronavirus a partir d’octubre amb un pic entre finals de desembre i principis de gener.

Ferroser calcula un cost mensual de 3.059,2 euros per als rastrejadors, de 3.156,8 per als coordinadors i 3.552,2 per als supervisors.

El servei, que s’havia de posar en marxa de manera inmediata, estava previst que funcionés de dilluns a diumenge i fins el 31 de maig de 2021.

Marxa enrere en l’adjudicació

L’adjudicació a Ferroser sense concurs i pel procediment d’urgència (com permet el decret llei 6/2020, de 12 de març, amb l’objectiu d’actuar amb celeritat per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia) ha aixecat molta polseguera dins l’àmbit sanitari. Les crítiques per l’externalització del servei a una empresa privada han motivat el replantejament de la contractació per part de la Generalitat de Catalunya. Alba Vergés, consellera de Salut, va assegurar dimecres passat en declaracions a TV3 que el malestar generat en el sector és una raó suficient per fer marxa enrere en l’adjudicació, una decisió que podria implicar, va advertir, el pagament d’una indemnització que ni ella ni cap membre del govern han quantificat.