Els estrangers no rebran diners addicionals a l’hora de demanar l’ajuda de 250 euros pel lloguer per a joves

Un vídeo d’humor de TikTok s’ha descontextualitzat dient que els estrangers rebran 200 euros addicionals per demanar l’ajuda als joves per a pagar el lloguer.


Què s’ha dit?

El govern espanyol ofereix als musulmans/estrangers un extra de 200 euros amb l’ajuda als joves per a pagar el lloguer.

Què en sabem?

El vídeo en què s’afirma això és d’un compte de comèdia de TikTok i la informació que es dona és falsa. L’ajuda de 250 euros al lloguer per a joves no preveu més diners per tenir nacionalitat estrangera.

Una publicació viral de Twitter afirma que els estrangers rebran amb el bo social que els joves podran demanar per pagar el lloguer una ajuda addicional. El tuit comparteix un vídeo de TikTok en el qual un noi afirma que li donaran 250 euros d’ajuda per pagar el lloguer i 200 euros més per tenir nacionalitat estrangera. És FALS. El vídeo en qüestió prové d’un compte satíric que ha estat tret de context a Twitter. El mateix autor del vídeo ha confirmat que es tractava d'una "broma". Una mostra de que la situació que descriu el noi al vídeo és ficticia és el fet que digui que ja ha demanat el bo social, quan les convocatòries per sol·licitar-lo encara no s’han publicat i, per tant, l’ajuda encara no es pot demanar. A més, el decret que regula aquesta ajuda no inclou una prestació afegida per persones sense nacionalitat espanyola.

El Govern Socialcomunista regalant els diners dels espanyols als nostres “amics” muslims 250€ (bo social) + 200€ (estrangers)

La ironia a TikTok

Quan alguns usuaris a les xarxes interpreten contingut que ha estat creat des de la ironia i l’humor com si fos verídic es poden donar casos de desinformació. Això és el que ha passat amb un dels vídeos d’adam_showtv, un compte amb 39.400 seguidors a TikTok que, segons la seva mateixa descripció, fa “comèdia”. En el vídeo, amb més de 127.000 reproduccions a la plataforma, l’autor explica que ha demanat l’ajuda pel lloguer dels joves que va anunciar el president del govern espanyol l’octubre de 2021 i, en fer-ho, li han ofert 200 euros més pel fet de tenir la nacionalitat marroquina.

El mateix autor del vídeo ha confirmat en una publicació posterior a TikTok que es tractava d’una “broma” i ha acusat a Estado de Alarma TV, un mitjà digital, de fer-se ressó del seu vídeo com si es tractés de contingut verídic. 

El fet que la convocatòria de l’ajuda encara no sigui pública i que el personatge que apareix al vídeo digui que ja l’ha demanat dona a tota la informació del vídeo un aura de ficció. No obstant això, no és la primera vegada que aquest compte publica vídeos similars sobre suposades ajudes que reben els immigrants, com aquest altre en què assegura que els marroquins reben diners per no treballar. L’autor ha afirmat en altres ocasions que el seu compte fa “paròdia” sobre el que pensen alguns espanyols dels immigrants.

Encara no ha sortit la convocatòria

El Bo Lloguer Jove és una ajuda de 250 euros per joves que paguen 600 euros de lloguer per un pis o 300 euros en cas de llogar una sola habitació. Aquest topall, però, pot augmentar a 900 euros o 450 respectivament, si així ho decideixen les comunitats autònomes, que seran les encarregades de gestionar aquesta ajuda.

El Consell de Ministres va aprovar el Bo Lloguer Jove (encara falta la convalidació del Congrés) i està publicat al Butlletí Oficial de l’Estat, però això no vol dir que ja es pugui demanar. La Conferència Sectorial d’Habitatge i Sòl és qui decideix com es repartirà la despesa entre les comunitats autònomes i després aquest repartiment l’ha d’autoritzar el Consell de Ministres i aprovar novament a la Conferència Sectorial, segons explica a Verificat el departament de premsa del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, qui té competències en matèria d’habitatge. 

Ara mateix encara ens troben en la segona fase. La conferència entre comunitats autònomes, govern central i altres organismes del sector va tenir lloc el passat 2 de febrer i es va establir el repartiment del finançament del Pla Estatal d'Accés a l’Habitatge 2022-2025 i el Bo Lloguer Jove, que estan regulats al mateix decret. Dels 200 milions d’euros que estan pressupostats pel Bo Lloguer Jove, Andalusia (17,1%), Madrid (15,9%) i Catalunya (14,5%) són les comunitats que més diners rebran. Tot i que encara falta l’autorització del Consell de Ministres i l’aprovació final del repartiment, “les comunitats poden anar treballant en les convocatòries per anar avançant tràmits”, asseguren des del ministeri. 

La llei deixa la gestió d’aquesta ajuda en mans de les comunitats autònomes, perquè són les que tenen competència exclusiva en matèria d’habitatge i, per tant, cada comunitat establirà les bases de la subvenció. A Catalunya, segons el web del govern espanyol, li correspon fer-ho a l’Agència d’Habitatge de Catalunya, que depèn del departament de Drets Socials. Ara bé, com confirmen des del departament de premsa de la conselleria a Verificat, l’ajuda encara no es pot demanar perquè no s’ha fet pública la convocatòria i encara no hi ha una data fixada. Amb tots els tràmits que encara falten per fer, la ministra Raquel Sánchez va explicar que l’ajuda es podrà demanar en “un mes i mig o dos màxim”, tot i que tindrà efecte retroactiu des de l’1 de gener de 2022. 

No hi ha una ajuda addicional per estrangers

El decret, aprovat pel Consell de Ministres el passat 18 de gener detalla quins són els requisits per poder optar a l’ajuda, però en cap cas parla de diners addicionals per les persones amb nacionalitat estrangera. Els requeriments per demanar-la són els següents:

  • Tenir menys de 35 anys (inclosos).
  • Tenir nacionalitat espanyola, europea o estar en situació de residència regular a Espanya.
  • Ser titular d’un contracte d’arrendament.
  • Disposar d’una font d’ingressos igual o inferior a 3 vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM). Aquest indicador pel 2022 és de 8.106,28 euros, és a dir, els ingressos no podran superar els 24.318,84 euros.

L’única referència que fa la llei a la nacionalitat és per explicar que la podran rebre tant les persones amb nacionalitat espanyola com estrangera. En el cas de les segones, si tenen nacionalitat d’algun país membre de la Unió Europea, de l’Espai Econòmic Europeu o de Suïssa, no els cal tenir la residència. Aquesta solament es demanarà a les persones amb nacionalitat estrangera no comunitària. És a dir, en el cas de tenir nacionalitat marroquina, com fa referència el vídeo, per poder demanar el Bo Lloguer Jove la persona ha de tenir permís de residència. De fet, els immigrants a Espanya no reben cap ajuda pública pel simple fet de ser-ho, com afirma el vídeo irònic, ni tenen ajudes per sempre.