El govern de Pedro Sánchez no ha apujat l’edat de jubilació als 66 anys, com diu Toni Cantó

La reforma es va aprovar el 2011, durant el darrer govern de Rodríguez Zapatero, i va entrar en vigor el 2013. Des d’aleshores i fins al 2027 l’edat de jubilació augmenta progressivament cada any.


En les últimes hores s’ha viralitzat un tuit del portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes Toni Cantó que afirma que des de l’1 de gener el govern espanyol ha elevat l’edat de jubilació fins als 66 anys. És FALS. La reforma es va aprovar el 2011, durant el darrer govern de Rodríguez Zapatero, i va entrar en vigor el 2013. Des d’aleshores i fins al 2027 l’edat de jubilació augmenta progressivament cada any.

“El Govern de Pedro Sánchez ha pujat, des d’aquest 1 de gener, l'edat de jubilació als 66 anys”

Toni Cantó, diputat de Ciutadans a les Corts Valencianes

L’edat de jubilació ha augmentat any a any des del 2013, quan va entrar en vigor la Llei sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social. L’article 4 del text recull que l’edat de jubilació s’endarrerirà un mes cada any fins al 2018 i dos mesos a l’any del 2019 al 2027. Aquest any l'edat de jubilació ha arribat als 66 anys per la gent que ha cotitzat menys de 37 anys i tres mesos.

La reforma va ser aprovada inicialment pel govern de Zapatero amb Valeriano Gómez com a ministre de Treball el gener del 2011 i va rebre el vistiplau definitiu del Congrés el 21 de juliol del 2011 amb el suport del PSOE i CiU. Els detalls sobre l’edat de jubilació a Espanya els sintetitza el lloc web de la Seguretat Social.

L’augment del salari mínim

“«No cal augmentar els anys de cotització, cal augmentar els salaris. A veure si se n'assabenten». El president i la seva hemeroteca”

Toni Cantó, diputat de Ciutadans a les Corts Valencianes

En el seu tuit, Toni Cantó també retreu a Pedro Sánchez que fa un temps defensava que calia augmentar els salaris. I, de fet, la comparació és ENGANYOSA perquè amb Pedro Sánchez de president espanyol el Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha passat de 735,9 a 950 euros en dos anys.

El desembre del 2018 el govern espanyol (aleshores només integrat pel PSOE) va aprovar la pujada del SMI a 900 euros; va ser la major pujada des de 1977 i va significar 164 euros més i un augment del 22%. Poc més d’un any després, el febrer del 2020, el cinquè Consell de Ministres del govern de coalició PSOE-Unides Podem va aprovar l’increment del SMI fins als 950 euros.

La candidata de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, també va assenyalar uns dies desprès, el 7 de gener, que el govern de Pedro Sánchez ha decidit congelar l’augment del SMI aquest 2021 (minut 05:47), convertint-se en el tercer cop a la història que no s’apuja la quantitat mínima retrubuida desprès de que l’executiu de Mariano Rajoy la mantigués al 2012 i 2014.

"Van dir que incrementaria el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a assolir el 60% del salari mitjà, tal i com recomana la Carta Social Europea. I ara el que fan és anunciar que congelen el Salari Mínim Interprofessional"

Laurà Borràs, candidata a la presidència de la Generalitat de Junts per Catalunya

Aquesta informació és enganyosa. Fa dues setmanes, en una entrevista a Al Rojo Vivo de La Sexta, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, va endarrerir la pujada del SMI per aquest 2021 fins que s’enfili la recuperació econòmica: "Si no hi ha acord amb els agents socials potser ens diu que cal agafar-se un temps". L’acord del govern de coalició de PSOE i Unides Podem recollia la promesa d'apujar el Salari Mínim Interprofessional fins a arribar progressivament al 60% del salari mitjà d’Espanya.

Les congelacions del SMI per part del govern de Rajoy es van decidir al Consell de Ministres i publicades posteriorment al BOE el desembre de 2011 i 2013, per entrar en vigor l’1 de gener de 2012 i 2014 respectivament.

La reforma que està sobre la taula

Segons han informat alguns mitjans com El País, el govern espanyol està enllestint una reforma de les pensions que ha d’enviar a la Unió Europea. El document circula internament i encara no s’ha fet públic. La proposta planteja passar de 25 a 35 anys el còmput de les noves pensions i comportaria una reducció del 5,5% de mitjana de les pensions futures.

El 19 de novembre, el Congrés dels Diputats va aprovar la reforma del Pacte de Toledo, el reglament marc per renovar les pensions a partir del 2021, amb els únics vots en contra de la CUP i les abstencions de Vox, ERC, Bildu, el BNG i el Foro Asturias. Ciutadans, el partit de Toni Cantó, hi va votar a favor.

Aquesta verificació s'ha actualitzat el 7 de gener amb la declaració de Laura Borràs.