El cartell que presenta Illa com la vacuna contra els llaços grocs no és oficial del PSC

La il·lustració s’ha viralitzat a Twitter, però no és la imatge de campanya de la formació socialista pel 14F, que encara no s’ha publicat i no l’han compartit ni els candidats ni cap compte oficial del partit


Ens heu fet arribar per WhatsApp (al 666 90 83 53) un cartell que s’ha viralitzat a Twitter amb una fotografia del candidat del PSC a les eleccions catalanes, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, presentat com la vacuna contra l’independentisme, simbolitzat amb l'emoticona d'un llaç groc. La il·lustració no és el cartell oficial de la formació socialista pel 14F, que encara no s’ha publicat, i no l’han compartit ni els candidats ni cap compte oficial del partit. Per tant, és FALS que Illa es presenti com la vacuna contra l'independentisme.

"Illa es presenta com la vacuna contra l’independentisme"

Pere Martí Colom, director de comunicació de JxCAT

El departament de premsa del PSC confirma a Verificat que no és una campanya oficial i que les imatges i campanyes oficials del PSC es donen a conèixer davant dels mitjans i l’opinió pública a través de les xarxes del partit. La fotografia ha circulat, sobretot, entre les files independentistes i va agafar impuls el 2 de gener. La presidenciable de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha demanat a Illa que “es desmarqui de la campanya” i també ho ha fet Dolors Sabaté, la número 1 de la CUP, que ha reclamat al PSC que desautoritzi el cartell. També l’han compartit i criticat Antonio Baños (periodista i excandidat de la CUP al Parlament), Pere Martí Colom (director de comunicació de JxCAT), el conseller Jordi Puigneró (i número 7 de JxCAT) i Joan Canadell (número 2 de JxCAT). Aquestes sis piulades, junt amb les dels usuaris @SergiTarres, @xavierdomenech99 i @MTeresa01956, sumen més de 9.800 retuits i més de 25.000 m’agrades.

D'entre usuaris afins al PSC, i a dia 4 de gener, hem trobat dues regidores socialistes que suposadament haurien publicat el cartell, però l'han esborrat, i una usuària de Twitter que manté la publicació. En el primer cas, usuaris com @AlfonsPuche, @miquel_sola, @Candeliano o @oscarmilla1 van penjar una captura de pantalla del perfil de Facebook de Libry Ahumada (regidora del PSC a l’Ajuntament de Collbató) del 30 de desembre, a qui atribuïen ser la impulsora del cartell. En el moment de publicació d'aquesta verificació, la publicació no estava activa al perfil d'Ahumada i només hem pogut accedir a les suposades captures compartides per altres comptes. La regidora no ha respost a Verificat si, efectivament, va publicar el post i després el va esborrar. D'altra banda, l'@aleixclario va compartir a Twitter la captura d'un suposat tuit de la regidora de l'Ajuntament de Sabadell Sònia Sada, que també compartia el cartell de Salvador Illa sota el missatge de la vacuna contra els llaços grocs. Finalment, la usuària @Perona10690463 va publicar la il·lustració afirmant que Illa serà la “millor vacuna per Catalunya”. El seu tuit tenia (el 4 de gener al matí) 18 retuits, 121 retuits amb cita i 40 m’agrades.

La primera referència que hem trobat a aquest cartell és al compte de Twitter de Joan Guirado, que escriu al portal OK Diario, el 30 de desembre a les 16.03 h, el mateix dia que el PSC va anunciar que Illa seria el seu candidat a la Generalitat.