És fals que “avionetes anti-pluja” hagin aparegut aquestes setmanes per evitar que plogui a Almeria

Actualment no hi ha evidències científiques que el iodur de plata sigui capaç de dissoldre els núvols per evitar que plogui


Què s’ha dit?

Que les últimes setmanes han aparegut avionetes antipluja que dissolen els núvols per afavorir el cultiu de secà a Almeria i Múrcia.

Què en sabem?

No hi ha evidència que actualment s’estigui aplicant una tecnologia capaç de dissoldre núvols per evitar la precipitació. En tot cas, els projectes de modificació dels esdeveniments meteorològics estan orientats a augmentar la quantitat d’aigua precipitable, a reduir la mida de la calamarsa i a reduir la boira, encara que l’èxit d’aquests és sovint qüestionat per la comunitat científica.

Està circulant per WhatsApp un vídeo d'Informatius Telecinco en què la cadena assenyala que “sembla que les últimes setmanes han aparegut avionetes antipluja que dissolen els núvols per afavorir el cultiu de secà” a les regions d'Almeria i Múrcia. Ho farien, segons expliquen els agricultors que apareixen a la peça, entrant “a l'interior de la nuvolada” i disseminant iodur de plata que, suposadament, evita la calamarsa “i també la tan anhelada pluja”, narra el periodista.

És FALS. El vídeo analitzat sembla actual perquè parla d'un problema de sequera a Almeria i Múrcia, una situació que Espanya viu actualment. Tot i això, el reportatge de l'any 2016, tal com han confirmat a Verificat Manuel Torres, un dels autors del reportatge, i José Luis García Guerrero, coordinador de les webs dels informatius de Telecinco i Cuatro, que indica a més que avui dia no hi ha registres del vídeo a la pàgina de la cadena. No hi ha evidències científiques que el iodur de plata sigui capaç de dissoldre els núvols per evitar que plogui. Tampoc no té la capacitat d'evitar que caigui calamarsa: el que teòricament fa és augmentar la quantitat de la pedra en certs tipus de núvols reduint-ne la mida, encara que els estudis sobre l'eficàcia real d'aquest sistema no són encara concloents.

Les darreres setmanes han aparegut avionetes antipluja per afavorir el cultiu de secà

Quan es va gravar el vídeo el 2016, les regions de Múrcia i Almeria travessaven un greu problema de sequera, raó per la qual pot ser actual. Tot i això, responsables de la cadena televisiva han confirmat a Verificat que es tracta d'un vídeo antic, i del qual no existeix l'arxiu al seu web.

En qualsevol cas, que hi hagi escassetat d'aigua en aquesta regió és normal tant ara com en una altra època de l'any, ja que, tal com indica l'Agència Estatal de Meteorologia, el sud-est peninsular és des de temps immemorial la zona menys plujosa d'Espanya, i on probablement es troba ubicat el mínim pluviomètric d'Europa: El Cabo de Gata”. Els motius, conclou l'organització, "són completament naturals".

El iodur de plata afavoreix la precipitació

Al vídeo també insisteixen que el iodur de plata afavoreix la dispersió dels núvols i evita que plogui, però la funció d'aquest compost és precisament evitar la formació d'una calamarsa de grans dimensions i minimitzar així els danys a les collites. El iodur de plata afavoreix i precipita la pluja, no al contrari.

S'utilitza des dels anys 40 en allò que es coneixen com a sistemes de defensa anticalamarsa. El seu funcionament en l'actualitat consisteix a escampar iodur de plata, normalment a partir d'uns dispositius situats a terra anomenats cremadors, on es crema carbó impregnat de iodur de plata —i no a través d'avionetes, com assenyalen al vídeo—.

Quan arriba el iodur de plata, aquest forma nuclis de condensació, que són partícules sòlides al voltant de les quals creixen diverses capes de gel, és a dir, la calamarsa. En altres paraules, el iodur de plata és l'ingredient artificial que necessita la calamarsa per formar-se, l'estructura de la qual recorda la d'una ceba. Tot i això, la quantitat d'aigua que porta un núvol és la mateixa hi hagi iodur de plata o no, o hi hagi més o menys nuclis de condensació. Per tant, com més nuclis de condensació als núvols, més aigua es repartiria entre més nuclis, i més pilotes de calamarsa hi haurà, però més petites, perquè hi haurà menys aigua per repartir entre tots els nuclis.

De la teoria a la pràctica

Els resultats sobre l'efectivitat d'aquestes mesures varien entre països i l'èxit és difícil de quantificar. "L'atmosfera no és un laboratori on es puguin reproduir els experiments en les mateixes condicions tantes vegades com es vulgui", indica a Verificat Ramón Pascual, cap del Grup de Predicció i Vigilància de la delegació territorial d'Aemet a Catalunya. Per exemple, a Espanya, les dades situen la reducció de l'energia de les pedregades entre un 30 i 40%, mentre que a França aquesta xifra puja fins a un 50%.

No és la primera vegada que l'assumpte de les avionetes antipluja apareix al debat públic. Tal com vam explicar en aquest article, ja entre l'any 2000 i 2001, la Comissió Europea va registrar una sèrie de preguntes i respostes en relació amb una línia de subvencions concedides pel Ministeri d'Agricultura per instal·lar sistemes per protegir els camps de cultiu de les pedregades. Després d'aquest fet, els fòrums d'internet s'han omplert de posts assenyalant que el que va passar va ser que Europa va denunciar Espanya per aquesta iniciativa, però en realitat tenia més a veure amb qüestions burocràtiques.

european media and information fund