Els governs no van aceptar que els assajos clínics de les vacunes fossin en la població general

La genetista viral Alexandra Henrion insisteix erròniament que les vacunes ARNm poden fer-ho


Altres afirmacions falses i enganyoses

Més enllà d’aquesta narrativa que la genetista francesa ha mantingut en els darrers anys, l’entrevista conté una sèrie d’inexactituds i desinformacions respecte a altres aspectes de la pandèmia de la covid-19, com els assajos clínics de les vacunes, l’aparició del virus o el detonant de la seva circulació.

Els governs van acceptar que els assajos clínics no tinguessin lloc en el laboratori, com es fa normalment, sinó en la població general

Les vacunes de la covid-19 aprovades a Europa van ser testades en assajos clínics abans de la seva aprovació. Tal com hem explicat amb anterioritat (1, 2, 3, 4), totes les fases dels assajos clínics es van dur a terme abans de l’aprovació dels vials, amb la particularitat que aquestes s’han superposat en el temps (és a dir, que els assajos van ser igual d’exhaustius, però més ràpids). Això ha estat possible gràcies al fet que la legislació europea contempla un mecanisme excepcional anomenat rolling review, que permet valorar gairebé en temps real les dades que es van generant d’un medicament que l’Agència Europea del Medicament (EMA) considera “prometedor” durant una emergència sanitària.

Per altra banda, les vacunes d’ARN missatger, com les de Pfizer i Moderna, comptaven amb un treball previ de dècades, tal com recordava a Verificat ja el 2021 Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). “Gràcies als estudis amb la SARS i la MERS, se sabia que la proteïna Spike era l’antigen d’elecció per a les vacunes, i que una substitució de dos aminoàcids en la seva seqüència la feien encara més estable”, apuntava.