El PP no ha revalorat “sempre” les pensions d’acord amb l’IPC, a diferència del que diu Feijóo

El 2012, 2013 i 2017, durant el mandat de Rajoy, les pensions van augmentar per sota de l’IPC.


Què s’ha dit?

Que el Partit Popular ha revalorat sempre les pensions conforme a l’IPC.

Què en sabem?

El 2012, 2013 i 2017, durant el mandat de Rajoy, les pensions van augmentar per sota de l’IPC.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat en una entrevista al programa La Hora de TVE que el seu partit havia revalorat sempre les pensions “conforme a l’IPC” (minut 13:19). 

És FALS. El 2012, 2013 i 2017, durant el mandat de Mariano Rajoy, l’increment de preus va ser més gran que la revaloració de les pensions. És a dir, el PP en aquests anys no va revalorar les pensions conforme l’IPC, sinó que ho va fer per sota i, per tant, hi va haver una pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes.

“Nosaltres sempre hem revalorat les pensions conforme a l’IPC”

Alberto Núñez Feijóo

Què vol dir congelar les pensions?

No és la primera vegada que els líders del PP i del PSOE es retreuen la revaloració i la “congelació” de les pensions mútuament, aquest tema també va sortir durant el cara a cara que vam verificar entre els candidats d’ambdós partits el passat 10 de juliol.

Però, què vol dir congelar les pensions? Aquesta expressió és la que porta a confusió, perquè congelar “no és un terme formal a nivell econòmic”, segons explica a Verificat el doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i professor de la Universitat de Barcelona (UB) Ernest Pons

Congelar pot voler dir dues coses: que les pensions no augmenten respecte a l’any anterior o que les pensions augmenten al mateix nivell al qual ho fan els preus, és a dir, sense perdre ni guanyar poder adquisitiu. 

Aquesta segona interpretació és més realista per saber si els pensionistes incrementen o redueixen la seva capacitat adquisitiva. Quan parlem de pensions, congelar vol dir que no hi ha revaloració, però “no té sentit fixar-se en increments nominals, sinó que cal tenir en compte la inflació”, afirma Pons.

El 2012, 2013 i 2017 les pensions incrementen menys que l’IPC

Segons això, els anys 2012, 2013 i 2017, durant el mandat de Rajoy, la revaloració de les pensions va ser inferior a l’increment de l’IPC, a diferència del que ha dit ara Feijóo. 

El 2012 les pensions van augmentar un 1%, mentre que l’IPC va pujar de mitjana un 2,4%, segons les dades de l’INE de l’evolució de la inflació i la nota de premsa del ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El 2013 les pensions es van tornar a revalorar a l’1%, però l’IPC va augmentar un punt menys. Mentre que, el 2017 les pensions van incrementar un 0,25% i l’IPC un 2%. 

Per tant, en aquests tres anys, podem dir que els pensionistes van patir una “pèrdua de poder adquisitiu”,  perquè, segons explica Pons a Verificat, “fins i tot va ser pitjor que congelar-les”, ja que la revaloració va ser menor a l’IPC.

El 2011 les pensions no van pujar respecte a 2010

Després de la seva intervenció, Feijóo ha penjat dos tuits per “aclarir” la informació “inexacta” que havia donat. “El Partit Popular mai va congelar les pensions i el PSOE sí, amb el vot de Sánchez” i “el PP va pujar les pensions cada any i el PSOE no”, ha piulat el líder popular, sense fer referència a l’IPC. En aquest cas, l’afirmació que fa a Twitter Feijóo és correcta si entenem per “congelar” que les pensions no van augmentar respecte a l’any anterior.

El 2011, durant el mandat de Zapatero, va ser l’únic any en què les pensions de caràcter general no van augmentar respecte a l’any anterior. Per tant, és cert el que diu Feijóo al tuit. D’acord amb el reial decret, Zapatero no va revalorar les pensions contributives però sí les mínimes, les d'assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa i les no contributives, que van incrementar un 1%, per sota també de l’IPC.