No hi ha evidència que els pírcings al cartílag de les orelles curin les migranyes

Col·locar un pírcing a la zona del cartílag de l’orella no sembla reduir aquestes cefalees, al contrari del que assenyalen multitud de vídeos a TikTok


Ens heu preguntat a través del nostre perfil d'Instagram (@verifi_cat) pels suposats beneficis de col·locar un pírcing en un punt concret del cartílag de l'orella per combatre les migranyes. És un rumor que també és present en nombrosos vídeos de TikTok amb milers de reproduccions que afirmen que aquesta arracada, que rep el nom de daith piercing o piercing de les migranyes, és capaç de reduir la probabilitat de patir les esmentades cefalees.

No hi ha evidència científica que el daith piercing redueixi el risc de patir migranyes, una malaltia neurològica caracteritzada per un dolor palpitant d'intensitat variable que pot afectar un o tots dos costats del cap, i per a la qual de moment no hi ha cura. Ara com ara les migranyes es tracten a través de la prevenció de noves crisis i alleujant els símptomes.

“RECORDA: Si pateixes de migranya, és el teu pírcing ideal”

No està demostrat que la inserció d'una arracada en un punt concret del cartílag de l'orella guareixi la migranya, tal com assenyala Pablo Irimia, neuròleg de la Clínica Universitat de Navarra (CUN) i coordinador del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), en una publicació de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (Aemice): “L'acupuntura o aquests dispositius de pírcing no són eficaços per tractar la migranya. No hi ha cap demostració que cap d'aquestes teràpies sigui eficaç per al tractament preventiu dels pacients amb migranya”.

En el cas dels pírcings, conclou, no hi ha assajos clínics “que n'hagin avaluat l'eficàcia” i, per tant, cap d'aquestes teràpies no s'aconsella per als pacients amb migranya”. Una cerca a PubMed, el repositori més gran d'articles mèdics a Internet, presenta només dos resultats: un estudi de cas i un estudi anatòmic, que en cap cas són assajos clínics.

Coincideix amb ell Jaime S. Rodríguez Vico, especialista del Servei de Neurologia i coordinador de la Unitat de Cefalees de la Fundació Jiménez Díaz (FJD), a Madrid, que també insisteix en la manca d'evidència, raó per la qual els experts “no podem recomanar-lo”. Afegeix que “el dolor és una sensació subjectiva i, per tant, susceptible de ser modulada per l'efecte placebo”, que encara que “es podria considerar com una arma terapèutica, la nostra obligació és demostrar que un tractament és, per se, actiu i la seva efectivitat no depèn d'altres mecanismes”.

En aquest cas concret, recorda que, en tractar-se d'una tècnica invasiva, “podria complicar-se amb infeccions en mans inexpertes, per la qual cosa no és innòcua”, raó per la qual recomana, en el cas de patir migranyes, “acudir al seu neuròleg, i si aquest no aconsegueix controlar-les, derivar-lo a una unitat de cefalees o consulta monogràfica [aquelles dedicades en exclusiva a l'avaluació, seguiment i tractament de pacients amb aquesta patologia]”.

Un rumor que es remunta a l'any 2015

La idea que col·locar una arracada al cartílag de l'orella pot ajudar a reduir l'aparició de migranyes està vinculada a l'acupuntura, una tècnica que el Ministeri de Sanitat està avaluant com a possible pseudociència i que consisteix en l'estimulació de “punts específics de la pell (punts acupunturals o punts gallet, segons l'enfocament emprat), mitjançant la inserció d'agulles sòlides”, segons un document d'avaluació del Ministeri esmentat. Se suposa que mitjançant aquesta estimulació s'aconsegueix reduir la intensitat del dolor crònic a curt termini en pacients amb lumbàlgia o artrosi de genoll, entre d'altres.

En aquest cas, la vinculació es remunta a l'any 2015 per un post viral de Thomas Cohn, metge intervencionista del dolor nord-americà que suggeria que “hi ha un punt de pressió d'acupuntura al mateix punt de l'oïda”, el qual “molts creuen que pot alleujar el dolor”, en aquest cas de les migranyes, tal com assenyala l'Associació Americana per a la Migranya al seu bloc sobre aquest assumpte.

Tot i això, tampoc és una tècnica d'acupuntura com a tal, tal com recorda Rodriguez Vico, ja que “es produeix una destrucció del punt a estimular”.

Migranyes i acupuntura

Sobre la vinculació de les migranyes i l'acupuntura, la veritat és que l'evidència sobre la seva eficàcia és moderada, és a dir, que no es pot dir que sigui ineficaç en tots els casos, segons una revisió Cochrane —anàlisi de diversos estudis similars— publicada el 2016 sobre el tema.

"Per a l'acupuntura s'han fet estudis en pacients amb migranya, i alguns mostren un cert benefici, sobretot els realitzats a països orientals". Tot i això, segueix, en aquells que s'han dut a terme a Europa de forma controlada —utilitzant en un grup l'acupuntura tradicional i, en el de control, agulles d'una forma aleatòria—, “sembla que el resultat és similar” per a tots els pacients.

Irimia reconeix que “hi pot haver un cert percentatge de millora, però aquesta millora és explicable per l'efecte placebo”, és a dir, aquell que no és atribuïble a propietats fisiològiques o farmacològiques específiques de la intervenció.