El concepte “lawfare” no apareix a la llei d’amnistia, malgrat el que afirma Junts

Junts ha afirmat que la llei d’amnistia inclou el lawfare, tot i que el text registrat pel PSOE no el menciona.

Què diu la Llei d'Amnistia sobre el Lawfare?

Què s’ha dit?

Que la llei d’amnistia inclou el concepte de “lawfare”, o judicialització de la política.

Què en sabem?

La proposició de llei registrada pel PSOE al Congrés no inclou cap menció explícita al lawfare.

Coneix la nostra metodologia

Junts per Catalunya ha afirmat en un vídeo publicat a les xarxes socials que el concepte de lawfare, o judicialització de la política, està inclòs en la llei d’amnistia al seu primer article.

És FALS. La proposició de llei d’amnistia, registrada pel PSOE al Congrés, no inclou cap menció al concepte de lawfare, d’acord amb el text publicat a molts mitjans.

FALS | “Apareix a l’article 1.A: “Els que han prestat assistència, col·laboració, assessorament o seguretat als líders independentistes, i que per això són perseguits pel lawfare, també estan inclosos [a la llei d’amnistia]”.

Junts

En un vídeo publicat a les seves xarxes socials, Junts ha inclòs entre cometes un suposat extracte de la llei d’amnistia que demostraria que la proposició fa referència a la persecució d’independentistes a través del lawfare: “Els que han prestat assistència, col·laboració, assessorament o seguretat als líders independentistes, i que per això són perseguits pel lawfare, també estan inclosos [a la Llei d’Amnistia]”. 

Així i tot, aquest fragment no apareix en cap punt del text que ha registrat el PSOE al Congrés dels Diputats, que porta per nom “Proposició de Llei Orgànica d’amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya”. El Congrés encara no l’ha publicat oficialment, però el document es pot consultar a diversos mitjans, com ara El País, La Razón o La Vanguardia.

Jordi Turull, secretari del partit, ha explicat a Els Matins de TV3 que el concepte no hi apareix explícitament perquè “el lawfare no és un concepte jurídic, és un concepte polític” i ha defensat que a la proposició de llei sí que hi entren les persones afectades per aquesta situació.

Què significa lawfare?

Amnistiar els casos de lawfare era una de les reivindicacions de Junts en les seves negociacions per investir Pedro Sánchez i, de fet, forma part de l’acord amb el PSOE. El lawfare és una pràctica que consisteix a utilitzar “procediments judicials amb finalitats de persecució política, difamació o destrucció de la imatge pública i inhabilitació d’un adversari polític” tal com ho defineix la Fundéu.

Així i tot, ni aquest concepte ni el de “judicialització de la política” apareixen al text registrat al Congrés que, en el seu preàmbul, justifica que “l’aplicació de la legalitat és necessària, però, en ocasions, no és suficient per a resoldre un conflicte polític”.