Pedro Sánchez no pot ni podrà convocar eleccions fins al maig de l’any vinent si surt investit

Què s’ha dit? Que Pedro Sánchez ha de convocar eleccions davant les mobilitzacions contra l’amnistia. …

Ignacio Garriga parlant sobre eleccions

Què s’ha dit?

Que Pedro Sánchez ha de convocar eleccions davant les mobilitzacions contra l’amnistia.

Què en sabem?

Un president en funcions no pot dissoldre les Corts i, una vegada investit, Sánchez hauria d’esperar un any fins a poder convocar eleccions.

Coneix la nostra metodologia

Ignacio Garriga, secretari general de Vox i diputat al parlament de Catalunya, ha afirmat en una entrevista al diari ABC que si continuen les mobilitzacions en contra de l’amnistia i de la investidura de Pedro Sánchez, aquest “haurà de fer un pas enrere i convocar eleccions”. En la mateixa línia, el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, també va insinuar durant la manifestació del diumenge 12 de novembre a Madrid que Sánchez no vol convocar eleccions. “Per què els hi tenen por a les urnes?” es preguntava Feijóo. 

No obstant això, un president en funcions, en la situació que està Pedro Sánchez actualment, no pot dissoldre les Corts Generals, segons l’article 21.4.a de la llei del govern (50/1997). I, a més, en cas que sortís investit aquesta setmana, Sánchez tampoc podrà convocar eleccions pròximament, perquè no es pot donar una “nova dissolució abans que transcorri un any des de l’anterior”, d’acord amb l’article 115.3 de la Constitució. És a dir, no es podran convocar unes noves eleccions fins al 29 de maig de 2024, la data en què es van dissoldre les corts aquest any.

L’única opció que es tornin a convocar eleccions abans d’aquest termini és que Pedro Sánchez no sigui investit president. En aquest cas, “si transcorregut el termini de dos mesos, a partir de la primera votació d’investidura”, ni ell ni cap altre candidat és triat pel Congrés, “el Rei dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions”, tal com indica l’article 99 de la Constitució. T’ho expliquem.

“Estic convençut que si el poble espanyol segueix en aquesta permanent mobilització, Sánchez haurà de fer un pas enrere i convocar eleccions”

Ignacio Garriga (Secretari General Vox)

Malgrat les declaracions de Garriga i Feijóo parlant d’unes possibles futures eleccions, per llei, Pedro Sánchez no pot convocar-les ara ni tampoc ho podrà fer en els pròxims mesos si surt investit.

La llei per la qual es regeix el govern especifica en l’article 21 quines accions no pot dur a terme l’executiu mentre es trobi en funcions. Entre elles, el govern en funcions no pot “proposar al Rei la dissolució d’alguna de les Cambres, o de les Corts Generals”, és a dir, no pot convocar eleccions.

Sánchez no podria convocar eleccions fins al 29 de maig

A més, d’acord amb la Constitució, les eleccions no podrien ser convocades abans que transcorri un any des de l’anterior convocatòria electoral o quan estigui en tràmit una moció de censura, d’acord amb l’article 115. Per tant, si Pedro Sánchez surt investit com a president, el més aviat que podria convocar unes noves eleccions seria el dia 29 de maig de 2024, un any després de la convocatòria de les eleccions del 23J, però no abans.

En conseqüència, l’única manera per la qual es podrien convocar unes eleccions abans del maig de l’any vinent, és si Pedro Sánchez no aconsegueix els vots necessaris en la sessió d’investidura del dia 16 de novembre ni tampoc cap altre candidat en un termini de dos mesos des de la primera votació, és a dir, fins al 27 de novembre. Aquest escenari, però, és poc probable donat que el partit socialista ha presentat ja pactes Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, BNG, PNV i Coalición Canaria, amb els quals sumarien un total de 179 vots favorables per investir Pedro Sánchez.