Verificat habilita un portal amb dades contrastades per aturar la desinformació durant la campanya del 12-M

‘Catalunya en dades’ posa la lupa en les principals preocupacions de la ciutadania, d’acord amb l’últim CEO

‘Catalunya en dades’ posa la lupa en les principals preocupacions de la ciutadania, d’acord amb l’últim CEO

Verificat inaugura ‘Catalunya en dades’, un portal amb informació contrastada sobre la situació política, social i econòmica catalana amb l’objectiu d’aturar la propagació de desinformació durant la campanya electoral del 12 de maig. Elaborat a partir de les principals preocupacions de la ciutadania d’acord amb l’últim Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el repositori aborda qüestions com el canvi climàtic i la sequera, les desigualtats i les dificultats d’accés a l’habitatge, els debats sobre economia, les polítiques públiques sobre salut, educació i migració, o les relacions entre Catalunya i Espanya, entre altres.

“Durant les campanyes electorals les informacions falses es multipliquen i és molt important tenir a l’abast recursos per poder neutralitzar-les ràpidament”, ha explicat la directora i cofundadora de Verificat, Alba Tobella. “La intenció de ‘Catalunya en dades’ és oferir informació útil i verificada per afavorir un debat públic de millor qualitat”, ha afegit.

“En campanya les informacions falses es multipliquen i és cabdal tenir a l’abast recursos com ‘Catalunya en dades’ per poder-les neutralitzar ràpidament.”

Alba Tobella, directora de Verificat

‘Catalunya en dades’ està pensat com un document viu que s’actualitzarà a mesura que avanci la campanya electoral i que vol ser d’interès i d’utilitat tant a grups polítics, com per a periodistes i població en general. Així, el portal permetrà accedir de forma ràpida i comprensible a partir d’un menú horitzontal temàtic a informació contrastada dels aspectes clau que centraran els debats i les intervencions de les pròximes setmanes.

Respostes a les principals preocupacions ciutadanes

Catalunya torna a les urnes enmig d’un context social i polític marcat per una sequera històrica, la tramitació de la llei d’amnistia i una nova proposta de referèndum i de finançament. Però, a banda de l’actualitat més estricta, els discursos dels candidats a la presidència estaran guiats per les grans preocupacions de la ciutadania.

En aquest sentit, Verificat ha elaborat per al portal un índex temàtic amb les cinc principals àrees d’interès, d’acord amb el CEO, que es despleguen amb explicacions i qüestions més concretes: Canvi climàtic, sequera i món rural; Economia; Gestió pública; Migració i Relacions entre Catalunya i Espanya.

El canvi climàtic i la sequera s’erigeixen com la principal preocupació de la ciutadania. En bona part, per les restriccions derivades de la manca de pluges i per la notorietat de les protestes d’agricultors i ramaders. Ambdues qüestions, però, han estat i estan envoltades de desinformació. Per contrarestar-la, Verificat fa una anàlisi de les principals narratives negacionistes i ofereix informació contrastada.

D’altra banda, les relacions amb l’Estat marquen la política catalana des de fa anys i són, de fet, la tercera preocupació de l’electorat. En aquest context, el 18,4% dels catalans considera que les relacions amb Espanya són un problema, una xifra que ha caigut gairebé 30 punts des del 2017.

El repositori ofereix dades verificades per afavorir un debat públic de millor qualitat i contrarestar la propagació de mentides en campanya

Tot i que avui se situa en novena posició en l’ordre de prioritats, la immigració ha estat, tradicionalment, una de les grans preocupacions dels catalans. Actualment, de fet, és un dels principals camps de batalla d’alguns partits, tant de dins com de fora de l’arc parlamentari. El repositori que s’inaugura avui permet esbrinar quines són les xifres reals sobre població migrant i desmentir les principals narratives del discurs d’odi abocat sobre aquest col·lectiu, un dels més colpejats.

El portal també fa una radiografia econòmica del territori, un aspecte clau després del rebuig als pressupostos —que, de fet, ha propiciat l’avançament electoral—, en plena escalada de la inflació, amb una nova proposta de finançament per a Catalunya sobre la taula o en plena crisi d’accés a l’habitatge, entre altres variables. Pel que fa a les polítiques públiques, centrals en aquesta campanya, compten amb apartats específics. El repositori desgrana, per exemple, dades sobre educació, salut, presons, despesa pública o polítiques d’igualtat.

Verificat ja havia habilitat un portal similar fa tot just un any, en el marc de les eleccions municipals de 2023, i amb el focus posat en la capital catalana. Barcelona en dades oferia informació verificada sobre els principals temes de la ciutat i els <cinquanta arguments més freqüents entre els candidats a l’alcaldia.