Barcelona en dades

En temps electorals, la desinformació és més perillosa que mai. Aquí trobareu informació verificada sobre els 50 arguments més freqüents entre els candidats a l’alcaldia.

Introducció

Arriben les eleccions i, amb elles, la pressió de la desinformació augmenta. Com hem vist en els últims anys, les declaracions enganyoses i les veritats a mitges s’introdueixen a les campanyes i als debats electorals. Per evitar-ho, hem creat Barcelona en dades, un portal on trobar informació verificada sobre els principals temes de la ciutat. 

Durant els darrers mesos, hem escoltat mig centenar d’entrevistes dels candidats i candidates de totes les formacions polítiques a l’alcaldia de Barcelona de les quals hem tret gairebé 250 declaracions verificables. Aquí trobareu xifres i context sobre els 50 temes que més es repeteixen durant aquestes intervencions, endreçades al voltant de les cinc principals preocupacions dels barcelonins, d’acord amb els resultats del darrer baròmetre municipal. 

La seguretat és, a dia d’avui, la principal preocupació dels barcelonins, seguida dels problemes de la ciutat com la neteja, o la mobilitat, l’accés a l’habitatge, el mercat laboral i altres temes econòmics i, finalment, la contaminació i el medi ambient. Això, però, no sempre ha estat així.

Corresponen aquestes percepcions a la realitat de la ciutat? De vegades sí, d’altres, no. De fet, algunes sensacions varien molt al llarg del temps i una de les eines per modificar-les és la desinformació. Esperem que aquesta pàgina, que pensem com un argumentari viu a mesura que la campanya electoral vagi agafant volada, sigui d’utilitat a grups polítics, periodistes i ciutadania per accedir de manera ràpida i comprensible a les xifres dels aspectes que marcaran aquestes setmanes de debats i intervencions.

Com sempre, ens podeu fer arribar tot allò que us generi dubtes a través del nostre número de WhatsApp (+34 666 908 353) o etiquetant-nos a les xarxes socials. Entre totes aconseguirem que les informacions falses quedin fora d’aquesta campanya.