El turista mitjà no gasta 4 cops més d’aigua que un resident de Barcelona, com diu Estrada; un turista de luxe, sí 

Els turistes, de mitjana, consumeixen 2,5 cops més aigua que un resident a Barcelona. En hotels de cinc estrelles, la xifra el consum es quintuplica al dels barcelonins.

Els turistes, de mitjana, consumeixen 2,5 cops més aigua que un resident a Barcelona. En hotels de cinc estrelles, la xifra el consum es quintuplica al dels barcelonins.

, ,

Què s’ha dit?

Que els turistes gasten uns quatre cops més d’aigua que els residents.

Què en sabem?

El consum d’aigua depèn del luxe de l’establiment. Els hotels de 5 estrelles en gasten 5,5 cops més que un resident, d’acord amb un estudi de 2016, però no es pot extrapolar al conjunt de turistes.

Laia Estrada, cap de llista per Barcelona de la CUP a les eleccions al Parlament, ha afirmat en una entrevista a La Xarxa que els turistes consumeixen quatre vegades més aigua que els residents.

És enganyós. La xifra, que prové d’un estudi de l’Institut Metròpoli de Barcelona amb dades del 2016, fa referència als turistes de luxe, aquells que pernocten en hotels de 5 estrelles i que gasten uns 5,5 cops més que un habitant. La resta de turistes gasten entre 1,3 i 3,5 vegades més, depenent del preu de l’habitació. La mitjana ponderada ronda els 252 litres per turista, és a dir, 2,5 cops més que un resident.

“Els turistes consumeixen molts més recursos hídrics que no pas els residents, més o menys, unes quatre vegades més”.

Laia Estrada, CUP

Un turista de luxe a Barcelona consumeix 545 litres al dia, cinc cops més que un resident. És una de les conclusions presentades per un estudi publicat el 2019 per l’Institut Metròpoli, un consorci públic vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, tot i que les dades són de 2016. Així i tot, no es pot generalitzar aquest consum hídric per a tots els turistes de la ciutat catalana: l’aigua gastada augmenta amb la categoria dels hotels.

El consum d’aigua es multiplica en hotels de luxe

D’acord amb aquesta publicació, els turistes allotjats en hotels d’una estrella gastarien 130 litres diaris; en hotels de dues estrelles, 165; en hotels de tres estrelles, 232 litres; en hotels de quatre estrelles, 373 i els de gran luxe, 545,5. Pel que fa als apartaments turístics, la despesa seria de 207 litres diaris. En comparació, el consum domèstic a Barcelona era de 107 litres diaris per persona. En tot cas, és un estudi fet a la capital catalana i els seus resultats no es poden extrapolar al conjunt de Catalunya.

El febrer de 2024, el Gremi d’Hotels de Barcelona va publicar unes dades que afirmaven que un turista allotjat en un hotel de 5 estrelles gasta 242 litres diaris. Així i tot, les dades de l’informe, de només tres pàgines, no acaben de quadrar entre elles.