Què té de cert l’expressió “necessita xarop de bastó”?

Analitzem amb l’IDIBELL el refranyer català


Què s’ha dit?

El refranyer català conté l’expressió “necessita xarop de bastó”.

Què en sabem?

La violència durant la criança és una forma de maltractament que vulnera els drets dels infants i no ha de ser aplicada sota cap circumstància, tal com indiquen organizacions internacionals com l’OMS, UNICEF o UNESCO.

A l’època dels nostres avis i àvies algunes persones tenien la creença que la millor manera d’educar la mainada era amb mà dura, així que si es portaven malament els clavaven un clatellot, assegurant que “necessita xarop de bastó”. N’hi ha que encara creuen que s’ha d’educar la canalla a base de cops, però què n’opina la ciència?

Tota violència és una forma de maltractament, tal com indica la Convenció pels Drets dels Nens de 1989. Diversos organismes internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o el Fons de les Nacions Unides per la Infància (UNICEF, per les sigles en anglès) adverteixen dels riscos d’aquesta pràctica i de les conseqüències devastadores que pot arribar a tenir sobre les víctimes. T’ho expliquem!

Conseqüències d’educar amb violència

Segons indica UNICEF, els nens experimenten un sentiment de terror en rebre càstigs físics, “desenvolupant així mecanismes d’adaptació a la violència, com poden ser l’obediència extrema o els comportaments violents”. Aquestes conductes transcendeixen el món familiar, ampliant-se i influint sobre totes les relacions que la persona maltractada estableixi.

La violència és contraproduent a l’hora d’educar als infants” declara Carles Soriano, investigador principal del grup de recerca en Psiquiatria i Salut Mental de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i professor del departament de psicologia social i psicologia quantitativa de la Universitat de Barcelona (UB). De fet, “les persones tenim unes neurones que ens permeten copiar les conductes dels altres, i el que avui és un clatellot de la persona adulta a l’infant, demà pot ser una resposta abrupta de l’infant als pares, o una bufetada a algú de la seva edat”, afegeix l’expert. 

Una experiència traumàtica

Per tant, l’expressió “necessita xarop de bastó” no té res de cert. L’exposició a la violència durant la infància acostuma a ser una experiència traumàtica, tal com indiquen les Nacions Unides al seu web, lligada a trastorns físics i mentals, tant immediats com a llarg termini. “L’impacte de la violència en el desenvolupament del cervell infantil és especialment preocupant”, indiquen, “sobretot quan l’exposició a la violència és perllongada”. 

És per això que aquesta organització ha desenvolupat materials per prevenir el maltractament infantil en l’àmbit familiar. En el context estatal, el 2021 es va aprovar per primera vegada la llei de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència, que garanteix per primer cop els drets dels infants davant la violència i té com a objectiu erradicar-la, tal com detalla l’Estratègia d’Eliminació de la Violència sobre la Infància i l’Adolescència

Tal com indica Soriano “podem llençar el xarop de bastó a la paperera i utilitzar uns altres remeis molt més efectius, com per exemple ensenyar als infants a regular les seves emocions”. Aquest model educacional alternatiu és conegut amb el nom d’educació emocional i consisteix a ajudar els infants a desenvolupar habilitats emocionals que van des de la gestió de les emocions fins a l’autocontrol o l’empatia, tal com indica el Ministeri d’Educació i Formació Professional al seu web.

No tot s’hi val 

Encara que ens pugui semblar una realitat molt allunyada, la violència durant la criança, que engloba totes les formes de maltractament físic o psicològic que pateixen els infants per part de les persones adultes que estan a càrrec seu, encara està present al dia a dia de molts infants. Un informe publicat per UNICEF el 2014 denunciava que 6 de cada 10 nens i nenes de 2 a 14 anys eren víctimes de càstigs físics en mans dels seus cuidadors de forma periòdica arreu del món, unes dades que van ser validades per l’OMS el 2021. A Espanya es van notificar 21.521 casos de violència en la infància en aquest mateix any.

Bufetades, insults, agressions o abusos sexuals són només algunes de les formes de violència que pateixen els infants, ja sigui per part de tutors, professors o familiars, la major part de les vegades amb intenció d’educar o castigar segons UNICEF. A més, tal com indiquen l’OMS, UNICEF o l’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO, per les sigles en anglès), la violència és una violació dels drets dels infants que no comporta cap benefici per les víctimes i no ha de ser aplicada sota cap circumstància, ni per educar ni per castigar.