Que els homes reconeguin que es masturben més que les dones no vol dir necessàriament que es masturbin més

Els estudis s’han d’interpretar amb cura, ja que la cultura, les creences religioses o l’educació podrien esbiaixar els resultats


Què s’ha dit?

Que les dones pensen en l’acte sexual amb menys freqüència, es masturben menys que els homes i que, abans de participar en l’acte sexual amb un home, necessiten sentir-se emocionalment atretes per aquest.

Què en sabem?

Si bé és cert que segons els estudis la freqüència de masturbació en homes és significativament més elevada que en dones, aquestes xifres no estan lliures de biaix, ja que factors com la cultura, les creences religioses o l’educació influencien les respostes dels participants. A més, no és cert que les dones necessitin sentir-se emocionalment atretes per un home abans de mantenir relacions sexuals amb ell.

El director d’un canal de YouTube amb 115.000 subscriptors, que es presenta com a terapeuta sexual, assegura que “les dones pensen en l’acte sexual amb menys freqüència i es masturben menys que els homes”. A més, afegeix que “abans que una dona pugui participar en un acte sexual amb un home, aquesta necessita sentir-se emocionalment atreta per ell”.

Una cerca sobre les diferències entre la masturbació femenina i masculina a Google ofereix milers de resultats que semblen confirmar la premissa, ja que aquesta és una creença popularment molt estesa. Si bé és cert que tots els estudis trobats per Verificat reporten una freqüència de masturbació significativament més elevada en homes que en dones, tots ells es basen en enquestes i qüestionaris, és a dir, que les respostes dels participants poden presentar biaixos culturals i que la diferència pot respondre més a qüestions socials que biològiques

A més, no hi ha estudis observacionals perquè, tal com explica a Verificat Juan Carlos Sierra, catedràtic del departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la Universitat de Granada (UGR), “en moltes ocasions s’investiguen dimensions no observables o conductes que no és ètic observar”, raó per la qual els investigadors posentota la confiança en els autoinformes com a instruments d’avaluació”.

Les respostes dels participants no estan lliures de biaix

L’estudi més extens sobre sexualitat trobat per Verificat, en què investigadors de la Universitat d’Indiana (Estats Units) van col·lectar dades de 20.000 participants anònims entre el 2009 i el 2018, sembla confirmar que la freqüència reportada de masturbació és major en homes que no pas en dones. Les seves conclusions coincideixen amb les troballes de la literatura científica més actual: dos articles de la UGR realitzats a Espanya i publicats el 2021 i el 2022 coincideixen amb els mateixos resultats. A més, una recerca del 2022 duta a terme als Estats Units, reportava una major freqüència de masturbació en els homes durant la pandèmia de la covid-19. 

No obstant, les respostes donades en aquests estudis no estan lliures de biaix, ja que no és el mateix el que els participants reporten i el que fan en realitat perquè les respostes poden estar influenciades per milers de factors com la vergonya, la cultura, l’educació o la religió.

Per tant, cal tenir en compte que els resultats de totes aquestes investigacions, es basen en mètodes subjectius com qüestionaris i enquestes, de manera que és probable que els resultats no s’acabin d’ajustar a la realitat. “A diferència d’altres disciplines científiques, l’estudi de la conducta humana es basa en gran mesura en autoinformes, és a dir, en el que diuen les persones, ja que no hi ha una altra forma de fer-ho”, afegeix Sierra, qui conclou que “no podem obviar el biaix, però aquest no invalida les investigacions que es fan en aquest àmbit […] i afirmar que aquests estudis estan esbiaixats per aquesta raó seria exagerat i injust”.

De fet, algunes d’aquestes diferències poden ser causades, entre altres, per homes que informen excessivament i/o dones que informen insuficientment del seu desig sexual, però segons una metaanàlisi publicada recentment per l’Associació Americana de Psicologia (APA), fins i tot quan es tenen en compte aquests biaixos, les diferències entre homes i dones segueixen sent significatives.

La influència de les societats liberals 

Tot i que diverses fonts afirmen que la masturbació és un acte amb orígens a la prehistòria, encara avui en dia continua sent un tema tabú per gran part de la societat. Moltes cultures i religions han estigmatitzat aquesta pràctica sexual, que ha estat històricament considerada una problemàtica i una pràctica vergonyosa sobretot per les dones.

El percentatge de dones que reconeix masturbar-se ha augmentat cada vegada més, especialment en les societats definides com a liberals en els estudis, en comparació amb les de societats considerades tradicionals, tot i que no existeix una xifra exacta d’aquest augment. Ja el 1957, més del 60% de les dones americanes reportava masturbar-se, i el 2018 la xifra s'elevava fins el 78%. El que no se sap és si les dones ara es masturben més, o si ja ho feien, però no ho reportaven.

Desig sexual

L’estudi citat anteriorment, realitzat a la UGR, conjuntament amb evidències anteriors, afirma que el desig sexual solitari, l’interès o motivació per participar en activitats sexuals de forma individual, és més elevat entre els homes que no pas entre les dones. Altres treballs ho corroboren i afegeixen que la testosterona —una hormona sexual masculina secretada principalment pels testicles, però que també està present en quantitats menors al cos de les dones— porta als homes a tenir més desig sexual.

Però el desig sexual no pot definir-se d’una única manera ni únicament tenint en compte el nivell d'hormones en cadascú. “És una experiència molt diferent per a cada persona”, indica en conversa amb Verificat Diana Fernández Saro, sexòloga, docent a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i membre de l’Associació Estatal de Professionals de la Sexologia (AEPS). “Malgrat l'evidència d'un impuls sexual més fort en els homes, existeix un gran nombre de dones que superen els homes en el [nivell de] desig sexual”, afegeix. 

Quant a les raons per a mantenir sexe amb una altra persona, la principal tant per als homes com per les dones és l’atracció. Si és cert, però, que les dones donen més importància al component emocional, però segons el mateix article, aquest no és indispensable per a mantenir relacions sexuals.

european media and information fund