Quantes vegades ens podem dutxar al dia sense danyar la nostra pell

Una dutxa al dia com a màxim, evitant l’aigua molt calenta o molt freda


Ens heu preguntat pel nostre servei de WhatsApp (+34 666 908 353) si és recomanable dutxar-vos cada dia. Ara que ja s'ha instal·lat completament la calor a tot el país, ve molt de gust dutxar-se per refrescar-se, però al mateix temps, les reserves d'aigua estan al límit i volem estalviar.

S'han viralitzat diversos vídeos de YouTube que argumenten a favor i en contra del costum de dutxar-se una vegada al dia, però és aquest hàbit saludable? La veritat és que, segons els experts, hem d'evitar dutxar-nos amb aigua molt calenta o molt freda, i no fer-ho en qualsevol cas més d'una vegada al dia. T'ho expliquem!

Per què les dutxes afecten la nostra pell?

Amb la calor dels mesos d'estiu és inevitable que arribin la suor i les sufocacions, cosa que ens porta a preguntar-nos si estem bruts, si fem mala olor i si ens hauríem de dutxar cada dia. Davant d'aquesta pregunta, Sara Carrasco, dermatòloga membre de la junta directiva de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), aconsella a Verificat evitar les rentades excessives i no dutxar-se més d'una vegada al dia, ja que “fer-ho podria augmentar la deshidratació de la pell, puix aquesta perd el 25% de la hidratació natural durant la dutxa”.

A més de la freqüència, també importa la durada d'aquestes dutxes. L'exposició perllongada i contínua a l'aigua pot actuar com un agent erosiu i irritant per a la pell, conclou Trinidad Montero-Vilchez, especialista de l'Àrea en Dermatologia a l'Hospital Universitari Verge de les Neus (Granada), en un correu electrònic a Verificat. Tot i això, afirma que “podem dutxar-nos cada dia”, sent més recomanables les dutxes curtes amb aigua tèbia, especialment en persones amb patologia cutània, com la dermatitis.

La microbiota de la pell

Per reduir el risc d'afeccions cutànies, la pell ha de tenir un pH –grau d'acidesa o alcalinitat– per sota de 5, és a dir, un pH àcid. Aquest pH el regulen diversos factors que escapen al nostre control, com l'edat, la genètica o la suor, però també hi influeix la composició de la microbiota de la pell —el conjunt de microorganismes que habita la nostra pell—, que depèn d'elements externs com el clima, l'exposició solar o l'aplicació de productes químics.

S'ha demostrat que la diversitat de microbiota pot predir si una pell està sana o no, i que moltes malalties de la pell estan causades per desequilibris en aquest conjunt de microorganismes. Com que les dutxes no deixen de ser un procés mecànic i químic per eliminar la brutícia, aquestes són capaces de modificar la microbiota, afectant així la salut de la nostra pell.

L'exposició contínua i excessiva a l'aigua pot tenir un efecte perjudicial a la pell”, indica Montero-Vilchez, després de fer una investigació que estudiava els canvis a la microbiota de la pell després d'exposar-se a l'aigua. Carrasco, de l'AEDV, afegeix que “un excés d'higiene pot provocar pell seca o irritada, infeccions i reaccions al·lèrgiques”.

Elements que poden danyar la pell

Diversos estudis (1, 2) han demostrat que l'ús de cosmètics (entre els quals s'inclou el sabó) és capaç d'alterar la microbiota cutània, ja que el pH d'aquests productes pot alterar el pH de la nostra pell (1, 2) . De fet, “no hem d'utilitzar productes agressius per al rentat de cara i cos”, indica Carrasco, i recomana específicament aquells testats dermatològicament”.

La temperatura de l'aigua amb què ens dutxem també juga un paper important en la modificació de la microbiota de la pell. Segons Montero-Vilchez, “l'exposició a l'aigua calenta és més perjudicial que el rentat amb aigua freda, ja que produeix una major alteració cutània” i, és per això que la dutxa “hauria de fer-se amb aigua tèbia, entre 15-20° C”, recomana.

Dutxar-se massa o massa poc?

Per tant, tal com conclou Carrasco, “no seria obligatori dutxar-se cada dia per a la salut de la teva pell. Depèn del tipus d'higiene que es faci. Hi ha dies que cal, com quan els fills arriben bruts o els adolescents suats. Però una neteja de cos sencer per simple rutina no és convenient”.

european media and information fund