ALDI no regala cupons d’aliments i lots de productes de cara a Nadal, és phishing

L’adreça a la qual ens redirigeix el missatge suposadament del supermercat (oficayuda.club) ha aparegut en altres ocasions relacionada amb casos de phishing


S’està compartint a través de WhatsApp un missatge en què s’assegura que la cadena de supermercats ALDI regala cupons d’aliments i lots de productes d’ús quotidià de cara a Nadal. Segons hem pogut comprovar des de Verificat això és FALS.

El text del missatge diu:

ALDI Supermarket ha anunciado que está regalando 8,000 cupones de comida y abarrotes de 200 € para que la gente celebre la Navidad en esta época de pandemia. 

Tot seguit, inclou un enllaç que cal clicar per accedir a aquests suposats premis. El primer que ens ha fet sospitar és que es tracta d’una estafa és que l’enllaç https://oficayuda.club/aldi/# remet a una web que no és l’oficial del supermercat ALDI, que és www.aldi.es. En segon lloc, que el missatge fa servir la paraula "abarrote" que, segons la RAE s'utilitza a Llatinoamèrica per referir-se a productes d’ús diari i comestibles però, en canvi, expressa el seu valor en euros. 

Ens hem posat en contacte amb ALDI, cadena de supermercats nascuda a Essen (Alemanya) i que, actualment, és present a Europa, Amèrica del Nord i Austràlia, i ens confirmen que el missatge és una estafa. "La pàgina no és d'ALDI i s'ha fet un post al compte de Twitter d'ALDI per aviasr els clients", ha afirmat a Verificat el seu equip de comunicació.

De fet, l’adreça a la qual ens redirigeix el missatge oficayuda.club ha aparegut en altres ocasions relacionada amb casos de phishing. Fins i tot, amb el reclam d’un pla d’ajuda alimentària en el context de la Covid-19 com alertava aquest missatge de l’ajuntament d’Arauco (Xile):

Segons Mossos d’Esquadra, en aquest tipus de frau comès a través de correu electrònic o d’aplicacions de missatgeria “se suplanta la identitat d’una entitat pública o empresa per aconseguir informació confidencial de la persona estafada amb l'objectiu d’obtenir algun benefici econòmic o d'instal·lar malware als dispositius”. A la web de la policia catalana se’n poden trobar alguns exemples (Correus, Decathlon, Endesa, entitats bancàries…).