Ugur Sahin, responsable de la vacuna de Pfizer, no és el nen de groc que circula a xarxes

La fotografia es presenta falsament com una imatge d’infantesa del doctor turco-alemany Ugur Sahin, principal responsable de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19


Ens heu fet arribar una fotografia de família que, des de fa setmanes, circula per les xarxes socials i que es presenta com una imatge d’infantesa del doctor turco-alemany Ugur Sahin, principal responsable de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19, junt amb la seva parella, Öezlem Türeci. Des de Verificat, hem comprovat que és FALS que el nen que apareix a la imatge vestit amb una samarreta groga i descalç sigui el doctor Sahin de petit.

La imatge va ser feta per la fotògrafa alemanya Candida Höfer el 1979 i forma part d’una sèrie d’imatges anomenada “Turcs a Alemanya” i l’hem localitzada a la col·lecció del Museu Reina Sofia de Madrid. El 16 d’agost de 2020, la fotografia va ser compartida pel compte de Twitter de DiasporaTürk, dedicat a recollir la memòria del immigrants turcs, amb el missatge: “Nova casa, noves esperances (1975-Düsseldorf, supervivents migrants, Candida Höfer). A mitjans de novembre, però, un cop que es té notícia de l’origen turc del responsable d’una de les vacunes contra la Covid-19, es comença a viralitzar explicant que la imatge és de Sahin acompanyat de la seva família.

Des de DiasporaTürk, immediatament es desmenteix aquesta versió. En un altre tuit, expliquen que la família de la fotografia no té res a veure amb Sahin i que el nen de la samarreta groga és una persona que treballa en una fàbrica industrial. També subratlla que això no fa que sigui menys important que ningú i demana que es respecti la memòria d’aquesta família. Més endavant, DiasporaTürk explica que el nét de la família fotografiada s’ha posat en contacte amb ells per explicar-los alguns detalls de les persones que apareixen a la imatge i en publica un fil de Twitter que permet saber que eren originàries d’Aksaray i que es van quedar a viure a Alemanya.

Malgrat tot, en una altra piulada publicada el passat 8 de desembre, aquesta entitat lamenta que la informació falsa hagi circulat molt més que la informació real i que la mentida segueixi creixent:

La verdadera història d’Ugur Sahin i Öezlem Türeci

Sahin no és, per tant, el nen que apareix a la fotografia que s’ha compartit milers de vegades a Twitter i Facebook, però sí que és cert que, com s’afirma a molts d’aquests missatges, procedeix d’una família molt humil que va emigrar de Turquia a Alemanya

Actualment, Ugur Sahin és el director executiu de BioNTech, l’empresa de biotecnologia que va fundar conjuntament amb la seva dona, la doctora Öezlem Türeci, també d’origen turc i, actualment, directora mèdica de la companyia. 

El març d’aquest any, BioNTech va associar-se amb l’americana Pfizer per desenvolupar conjuntament una vacuna contra la Covid-19 que, un cop demostrada la seva eficàcia i aprovada per l’FDA, ja s’ha començat a subministrar als Estats Units. 

Per tant, encara que el nen de la samarreta groga de la fotografia no sigui Sahin això no invalida els arguments d’aquells articles que el situen a ell i la seva dona com un cas d’èxit de l’aportació que poden fer els immigrants a les seves societats d’acollida