No, Rajoy no va demanar un referèndum d’independència a Catalunya el 2006, és un vídeo descontextualitzat 

Es tracta d’un vídeo descontextualitzat: Rajoy en cap cas va defensar un referèndum d’independència per a Catalunya. El que realment demanava l’aleshores president del Partit Popular era un referèndum a tot l’Estat espanyol en resposta al nou Estatut d’Autonomia de Catalunya.


Què s’ha dit?

Que Mariano Rajoy va demanar “a Zapatero” la celebració d’un “referèndum per a Catalunya” el 2006, tal com mostra un vídeo d’una intervenció de l’aleshores líder del PP.

Què en sabem?

És un vídeo descontextualitzat. Rajoy en cap cas va defensar un referèndum d’independència per a Catalunya. El que demanava era un referèndum a tot l’Estat en resposta al nou Estatut de Catalunya.

S’ha viralitzat un vídeo a X (abans Twitter) que mostra com suposadament Mariano Rajoy va demanar “a Zapatero” la celebració d’un “referèndum per a Catalunya” el 2006. “Mariano Rajoy […] quan li interessaven els vots de Junts. […] No us enganyeu. Si haguessin pogut pactar amb JxC, ho haurien fet”, afirma l’autor de la publicació.

És FALS. Es tracta d’un vídeo descontextualitzat. Rajoy en cap cas va defensar un referèndum d’independència per a Catalunya. El que realment demanava l’aleshores president del Partit Popular era un referèndum a tot l’Estat espanyol en resposta al nou Estatut d’Autonomia de Catalunya. Així ho recull la proposició no de llei que va presentar el Grup Parlamentari Popular i així es pot llegir a la intervenció registrada al Diari de Sessions del Congrés on Rajoy la va defensar aquell 16 de maig del 2006.

L’autor de la publicació afegeix que el líder popular va proposar un referèndum “quan li interessaven els vots de Junts”, però en aquell moment Mariano Rajoy ni es presentava a una investidura ni es perfilava com a candidat alternatiu d’una moció de censura. A més, el 2006 Junts per Catalunya no existia ni com a partit ni com a coalició i el llavors diputat de Convergència i Unió Jordi Xuclà i Costa va mostrar el rebuig del seu grup parlamentari a la proposta dels populars: “Encara que sigui tard, abandonin aquest camí equivocat. Han creat una ferida gran entre una gran part del poble de Catalunya i una part no negligent del conjunt d’Espanya”.

Mariano Rajoy va demanar “a Zapatero” la celebració d’un “referèndum per a Catalunya” el 2006

“Sol·licito formalment la celebració d’un referèndum. Confio que el govern sàpiga estar a l’altura de les seves responsabilitats”, “Quan els ciutadans demanen un referèndum, perquè volen opinar, la resposta no pot ser: tranquils, no passa res, confiïn en mi. Quina broma és aquesta?” o “Senyories, davant una demanda tan legítima, tant en raó, amb un suport tan vigorós, no podem ni tan sols imaginar que un govern democràtic s’oposi i la rebutgi”. Aquestes són algunes de les declaracions recollides pel vídeo viral que va pronunciar Mariano Rajoy a la seva intervenció.

La proposta del nou Estatut d’Autonomia s’havia aprovat al Parlament de Catalunya amb el vot a favor de les formacions del tripartit del Govern de Catalunya (PSC, Iniciativa per Catalunya-Verds i ERC) i Convergència i Unió i el vot en contra del PP el 30 de setembre de 2005 i havia estat refrendada al Congrés dels Diputats el 31 de març del 2006. El dia de la intervenció de Rajoy, el Congrés dels Diputats va rebutjar la proposta dels populars de sotmetre l’Estatut de Catalunya a referèndum a tot l’Estat i dos dies després, el 18 de maig, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va signar el decret de convocatòria del referèndum només a Catalunya.

El PP proposava un referèndum a tota Espanya en resposta a l’Estatut català

El 25 d’abril del 2006 el grup parlamentari del PP va registrar al Congrés una proposta no de llei, recollida al Butlletí Oficial de les Corts Generals (pàgina 7), en la qual instava al Govern d’Espanya a celebrar un referèndum a tot l’Estat en resposta al nou Estatut d’Autonomia de Catalunya amb la següent pregunta: “Considera convenient que Espanya continuï sent una única nació en la qual tots els seus ciutadans siguin iguals en drets i obligacions, així com en l’accés a les prestacions públiques?”.

Els populars també van presentar aquell dia més de quatre milions de signatures que havien recollit en suport a la seva proposta, tal com van explicar diversos mitjans. “Rajoy presenta més de quatre milions de signatures a favor de sotmetre a referèndum l’Estatut català”, va publicar El Mundo. “Rajoy presenta en el Congrés quatre milions de signatures per un referèndum sobre l’Estatut”, va titular El País.

Finalment, la proposta dels populars, defensada per Mariano Rajoy a la intervenció descontextualitzada que s’ha viralitzat, va ser rebutjada per tota la resta dels grups parlamentaris, tal com van publicar mitjans com El País o 20 minutos.