No, no hi ha més morts per la vacuna de la covid-19 que per qualsevol altre

El web Mediterrani Digital ha publicat un article en el qual s'assegura que "ja ha …


El web Mediterrani Digital ha publicat un article en el qual s'assegura que "ja ha mort més gent per les vacunes en tres mesos que en els últims 10 anys". Per a donar suport a aquestes asseveracions, cita dades del Centre per a la Prevenció i Control de Malalties dels Estats Units (CDC, en anglès) que, suposadament, afirmen que "en el que va de 2021, van morir 1.755 persones per la vacuna contra el virus xinès, una xifra que supera les 994 persones que van morir en els últims deu anys com a resultat de la vacunació". És FALS: ni han mort aquesta quantitat de persones per la vacuna de la covid-19, ni aquesta xifra supera a la dels morts per altres injeccions en l'última dècada.

"En el que va de 2021, van morir 1.755 persones per la vacuna contra el virus xinès, una xifra que supera les 994 persones que van morir en els últims deu anys com a resultat de la vacunació"

El web s'està fent ressò d'un rumor que porta circulant des de finals de març i que ja han verificat AFP i Politifact. L'origen està en una manipulació de les dades del Sistema de Notificació d'Efectes Adversos de les Vacunes (VAERS, per les seves sigles en anglès), que cita dades provisionals només dels Estats Units, un sistema d'alerta de possibles efectes secundaris al qual pot escriure qualsevol persona i no està contrastat.

Fins el mes de març, s'havien reportat 1.712 morts després de rebre una vacuna de la covid-19 al VAERS, que deixa clar en el seu web (una informació que cal llegir i acceptar abans de poder descarregar les dades) que "les xifres que presenten procedeixen d'informes no verificats d'esdeveniments adversos (malalties, problemes de salut i/o símptomes) després d'haver rebut la immunització amb vacunes aprovades als EUA". És a dir, que els esdeveniments secundaris notificats —en aquest cas les morts— no impliquen necessàriament que hagin estat conseqüència de la vacuna. També insisteixen que "tals informes poden ser enviats per qualsevol i enviar-los electrònicament a través del seu web" i que poden ser susceptibles d'incloure "informació incompleta, inexacta, repetida i no verificada”. De fet, hi ha informacions de morts per la vacuna de la covid-19 al gener de 2001 o al febrer de 2014, quan no existien aquestes vacunes. A més, tenint en compte que en primer lloc s'està immunitzant a les persones més grans, estadísticament tenen més probabilitats de morir per causes alienes a la vacuna.

A Europa existeix un sistema de seguiment d'efectes secundaris similar que també adverteix de què es tracta únicament d'un receptor d'alertes, però que els casos no estan contrastats ni investigats.

Trombosi venosa amb trombocitopenia

“De moment, l'única causa de mort probablement associada a la vacuna —en particular, amb la d’AstraZeneca i la de Johnson & Johnson— és la trombosi venosa amb trombocitopenia”, indica a Verificat Adelaide Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona. En concret, s'han confirmat 18 morts a la Unió Europea (a 7 d'abril de 2021), 19 al Regne Unit (a 12 d'abril de 2021), una a Austràlia (a 16 d'abril de 2021), i 34 als EUA (a 23 d'abril de 2021).

En el text també s'afirma que han mort més persones per la vacuna contra la covid-19 en els últims tres mesos que en els últims 10 anys amb la resta de vacunes, que segons indica el portal han estat 994 persones. La veritat és que aquesta xifra, de nou, està vinculada en teoria i segons Mediterrani Digital a les quals proporciona el VAERS, que són morts després de la vacunació, però no necessàriament a causa d'ella. Obtenir la dada no és tan fàcil, però els efectes adversos seriosos són molt poc freqüents, segons un estudi que recull els casos puntuals recents. “Hi ha moltes defuncions que poden ocórrer després de la vacunació, sobretot en població major (associació temporal), però per a gairebé cap es pot demostrar una associació causal”, assenyala Sarukhan.

El que sí que hi ha, afegeix, són dades de quantes vides s'han salvat gràcies a la vacunació: “L'OMS calcula que cada any es salven entre 4 i 5 milions de vides gràcies a la vacunació (i això sense parlar de malaltia debilitant o seqüeles per aquestes malalties). Això seria uns 40-50 milions de vides salvades en els últims 10 anys”, conclou.