Miquel Iceta no ha dit “ni amnistia, ni indults, ni referèndum”

Un missatge viral descontextualitza la declaració del ministre del PSC


A les últimes hores, s'ha viralitzat a Twitter un missatge que afirma que Miquel Iceta va declarar al Congrés dels Diputats que no hi haurà "ni amnistia, ni indults, ni referèndum". És ENGANYÓS. A la seva intervenció, es va oposar a l'amnistia i a l'autodeterminació i va afirmar que la Constitució "prohibeix indults de caràcter general", però no es va mostrar contrari directament als indults individuals com els que poden afectar els dirigents catalans. Ho expliquem.

"Miquel Iceta al Congrés: «Ni amnistia, ni indults, ni referèndum »"

El dimecres 19 de maig el ministre de Política Territorial i Funció Pública va intervenir en el ple del Congrés dels Diputats en una interpel·lació de la CUP relativa a les propostes de govern per a la resolució del conflicte polític de Catalunya amb l'Estat espanyol i pel que fa als avenços de la taula de diàleg.

Pel que fa a l'amnistia, els indults i el referèndum, Iceta es va pronunciar (com es pot consultar a la pàgina 28 del Diari de Sessions del Congrés) en aquests termes durant la segona rèplica a la diputada de la CUP, Mireia Vehí: "No creiem en el dret a l'autodeterminació. I la nostra Constitució prohibeix indults de caràcter general. […] No creiem que [l'amnistia] sigui plantejable ara". Aquesta va ser l'única referència que va fer als indults. Anteriorment, ja s'havia mostrat contrari a l'autodeterminació, argüint que no creu que "l'autodeterminació sigui d'aplicació a Catalunya".

Per tant, Iceta no s'oposava als indults com a tal, com es desprèn dels tuits que s'han viralitzat des de dimecres, sinó que parlava explícitament de la prohibició que fa la Constitució dels indults massius. Així ho recull l'article 62.i, que fixa que "correspon al Rei exercir el dret de gràcia d'acord amb la llei, que no podrà autoritzar indults generals".

Consultat per Verificat sobre les suposades paraules d'Iceta, el departament de premsa del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública respon que "no són declaracions del ministre". Afegeix que, tal com ha explicat en diverses entrevistes, Iceta "actualment s'està a l'espera dels informes preceptius" i quan estiguin disponibles, "el ministre de Justícia farà una proposta al Consell de Ministres".

Iceta està a favor dels indults

No obstant això, des de fa temps, Miquel Iceta, exercint com a primer secretari del PSC, s'ha posicionat sobre els indults. De fet, va ser dels primers a parlar d'indults el desembre de 2017, durant la campanya electoral de les eleccions catalanes del 21D: "Sense cap dubte jo demanaria l'indult dels presos si hi ha sentència condemnatòria", va afirmar en una entrevista a El Món a RAC1.

L'endemà va matisar les seves paraules en un esmorzar organitzat per Nueva Economia Fòrum (al minut 31:55): "Sens dubte, es tracta d'una proposta prematura que aquí ha de quedar. […] Prefereixo equivocar-me buscant la reconciliació que encertar en mantenir les ferides obertes". Les paraules d'Iceta van originar les crítiques de la resta de partits, segons ha informat El País.

Mesos més tard, el juny del 2019, va afirmar en una entrevista a El Español que seria imprudent i temerari parlar llavors dels indults "perquè podria fer la impressió que és igual el que faci el poder judicial". I es va negar a anticipar o descartar res: "Quan arribem a aquest riu, creuarem aquest pont".

Mesos més tard, en una entrevista a Ràdio 4 el 2 d'octubre del 2019 va mostrar reticent a indultar els presos del 'Procés' (minut 10:37): "Un indult és una mesura de gràcia. Difícilment li donaran a algú un indult si es pensa que aquesta persona ho tornarà a fer". Alguns dels polítics i activistes jutjats, que serien condemnats dies més tard, havien fet famosa la frase d'"ho tornarem a fer".

Recentment, Iceta també ha opinat sobre els indults. El febrer d'aquest any, preguntat pel cost polític dels indults en una entrevista a El País, es va preguntar: "¿Va tenir cost polític per Suárez la legalització del Partit Comunista?". Va reconèixer que la decisió no estava presa i va expressar que "quan un governa, la seva principal obligació és amb el present i el futur de país a què serveix". "Si arribes a la conclusió que has de prendre una decisió que pot tenir costos polítics, però consideres que és imprescindible, la prens. Si no, no et fiquis en política", ha sentenciat.

Finalment, va parlar sobre els indults en una entrevista al digital El Correo el passat 16 de maig, on va afirmar que "cal fer un esforç per empatitzar amb totes les sensibilitats, amb els que es van sentir ferits per la sentència i amb els que es van sentir ferits per l'intent de trencar la legalitat".

Aquesta verificació és fruit d'una col·laboració entre Newtral i Verificat. Podeu llegir la versió en castellà aquí.