L’evidència científica no avala que utilitzar sostenidors provoqui que caiguin els pits

Què s’ha dit? Noemí Casquet, influencer i periodista especialitzada en sexualitat, assegura que “diversos estudis” han demostrat que …

Què s’ha dit?

Noemí Casquet, influencer i periodista especialitzada en sexualitat, assegura que “diversos estudis” han demostrat que usar sostenidors amb cèrcol provoca la caiguda del pit.

Què en sabem?

No s’ha trobat cap evidència sòlida en la literatura científica que l’ús del sostenidor afecti la caiguda del pit.

Coneix la nostra metodologia

Circula per Instagram un vídeo amb gairebé tres milions de reproduccions en el qual la influencer i periodista especialitzada en sexualitat Noemí Casquet assegura que “diversos estudis” han demostrat que usar sostenidors amb cèrcol provoca la caiguda del pit, perquè “fa que s’atrofiï tota la musculatura” de la zona.

Aquesta afirmació és FALSA. La influencer ha referenciat com a font un article de 2013 publicat en el portal Medical News Today que es fa ressò d’una suposada recerca duta a terme per un metge francès que assegurava haver estudiat els efectes de portar sostenidor en més de 300 dones. No obstant això, l’estudi mai ha arribat a publicar-se.

Verificat no ha trobat cap evidència sòlida en la literatura científica que l’ús del sostenidor afecti la caiguda del pit, fet que corrobora en un correu Ana Boldó, cap de Servei Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari de la Plana, de la Comunitat Valenciana.

“Hi ha diversos estudis que demostren que l’ús de sostenidors amb cèrcol fa que s’atrofiï tota la musculatura del pit i que, per tant, afavoreixi la mateixa caiguda.”

Noemí Casquet, influencer i periodista especialitzada en sexualitat

L’article amb el qual Noemí Casquet justifica la seva afirmació descriu els resultats d’un suposat estudi elaborat durant 15 anys a França, que va analitzar els efectes de portar sostenidor en 320 dones esportistes d’entre 18 i 35 anys. No obstant això, la recerca mai es va arribar a publicar, per la qual cosa no ha passat cap revisió per parells que garanteixi la seva qualitat i no se’n coneixen els detalls.

Així i tot, els resultats preliminars van córrer com la pólvora el 2013 en mitjans nacionals i internacionals, després d’una entrevista que Jean-Denis Rouillon, el científic de la Universitat de Franche-Comté que, després de l’estudi, va concedir a una ràdio estudiantil, segons va reportar Reuters. Rouillon va advertir, no obstant això, que els seus resultats no eren generalitzables a totes les dones, per la mostra limitada i els resultats preliminars del treball.

Més enllà d’aquest cas anecdòtic, una cerca d’estudis en la literatura científica només retorna una recerca japonesa duta a terme el 1990 amb 11 dones, que sí que va arribar a la conclusió que els sostenidors contribueixen a la caiguda dels pits. No obstant això, la grandària de la mostra, la falta d’un grup de control i una metodologia que no va tenir en compte altres factors que podien influir en els resultats, tampoc permeten treure conclusions sòlides.

De fet, PubMed, el repositori més important de l’àmbit de la literatura biomèdica, registra 23 resultats en realitzar una cerca avançada amb els termes “sostenidor” i “ptosi” —el terme científic que descriu la caiguda dels pits.

L’únic resultat relacionat amb el tema identifica l’edat, la pèrdua de pes significativa, l’índex de massa corporal, la grandària de la copa del sostenidor, el nombre d’embarassos i el tabaquisme com a factors de risc en el desenvolupament de la ptosi mamària. La diversitat de factors que juguen un paper en la caiguda del pit és una cosa que també explica Casquet en el seu vídeo, entre els quals cita l’edat.

“No existeix cap evidència sobre la influència [del sostenidor] en la caiguda del pit i atròfia d’aquest, per la qual cosa no hi ha un posicionament a favor ni en contra del seu ús”, assevera en un correu a Verificat Ana Boldó, cap de Servei Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari de la Plana, a la Comunitat Valenciana. És a dir, que tampoc hi ha evidència que usar sostenidor previngui la caiguda del pit, per la qual cosa el seu ús depèn del criteri i la comoditat de cada persona.

L’experta apunta, no obstant això, que “l’ús prolongat de sostenidors amb cèrcols pot tenir alguns efectes secundaris potencials en la salut que només es reporten en publicacions no científiques i enquestes on, depenent de la usuària, pot aparèixer la possibilitat de dolor per irritació dels cèrcols sobre la pell així com dolor en l’àrea del pit i sota els braços”. Boldó considera que són factors que “semblen més relacionats amb l’elecció d’un disseny o talla no adequada a la usuària”, fet pel qual l’elecció és important per minimitzar les molèsties. Verificat ha tractat de posar-se en contacte amb la influencer per demanar més detalls, però en el moment de publicar aquesta verificació no havia rebut resposta.

Mites recurrents

La seguretat del sostenidor porta sent un tema de conversa des que el 1995 s’estengués el rumor que el seu ús pot augmentar el risc de contreure càncer de mama. No obstant això, de nou, “no existeix evidència científica de cap efecte [del sostenidor] sobre l’atròfia muscular, el bloqueig limfàtic o circulatori a nivell del pit”, les teories usades per sustentar aquesta suposada relació, subratlla Boldó.

A més que no hi ha una base científica o clínica que la justifiqui, segons indica l’Associació Americana del Càncer en la seva pàgina web, un estudi dut a terme el 2014 sobre 1.500 dones va descartar qualsevol relació. Altres verificadors de la International Fact-Checking Network (IFCN), igual que Verificat, com Maldita.es o Newtral també han publicat articles sobre aquest tema.