L’Ajuntament de Sitges no ha penjat una estelada gegant al balcó: és l’edifici del davant

La fotografia que s’ha compartit és de l’edifici que hi ha davant de la casa consistorial i l’Ajuntament no en tenia constància.


Què s’ha dit?

Que l’Ajuntament de Sitges va penjar una estelada gegant a la façana.

Què en sabem?

La fotografia que s’ha compartit és de l’edifici que hi ha davant de la casa consistorial i l’Ajuntament no en tenia constància.

Diferents publicacions a les xarxes socials mostren una fotografia d'una estelada gegant i asseguren que va ser penjada de la façana de l'Ajuntament de Sitges. És FALS, ja que la bandera era en un edifici particular que s'ubica davant del consistori.

La imatge l'han difosa, entre d'altres, Eva Parera, regidora a l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de Valents, en un tuit amb 220 retuits i 400 m'agrades. A Facebook també circulen publicacions amb la fotografia i el missatge següent: “Això és el balcó de l'Ajuntament de Sitges (Barcelona) a les festes majors”.

Segons ha confirmat a Verificat el departament de premsa de l'Ajuntament de Sitges, la foto es va fer el 24 d'agost passat durant la Festa Major del municipi i onejava en un edifici aliè a les dependències municipals.

“Això és el balcó de l'Ajuntament de Sitges (Barcelona) a les seves festes majors”

La foto és de l'edifici del davant

En concret, l'edifici on es va penjar l'estelada (la bandera independentista de Catalunya) és el que es troba davant de la casa consistorial i no el mateix Ajuntament. L'edifici de la Casa de la Vila és de color groguenc i té tres arcs a peu de carrer i un balcó amb tres finestres, com es pot veure en una nota de premsa del 2020.

Tot i això, la façana en què es va penjar l'estelada, l'edifici que hi ha davant, és blanca amb porticons verds, segons podem comprovar a través de l'Street View de Google Maps.

El departament de premsa de l'Ajuntament de Sitges confirma a Verificat que l'estelada no es va penjar a l'edifici del consistori i que l'Ajuntament no tenia constància d'aquesta iniciativa. Per la seva banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Sitges aclareix a Verificat que aquesta acció va ser una iniciativa seva*.

Per la perspectiva de la fotografia podem discernir que es va prendre a uns quants metres del terra i des de l'altra banda del carrer. Això ubicaria la persona que la va treure al balcó del mateix Ajuntament o en una de les finestres que hi ha al costat o a sobre. En qualsevol cas, la casa consistorial és l'únic edifici que hi ha davant de la façana on es va penjar la bandera.

Altres vídeos i imatges també ho demostren

La imatge correspon a la Sortida d'Ofici de la Festa Major de Sitges, que es va celebrar el 24 d'agost, com consta al programa de la Festa Major. El 24 d'agost és Sant Bartomeu, un dels dos patrons de la ciutat, i té lloc "el moment culminant de la Festa", segons assenyala la web de la Festa Major. "L'acte consisteix en la tornada de les autoritats a la Casa de la Vila, des d'on presideixen, des del balcó, la desfilada i les exhibicions de tots els elements folklòrics i musicals que els han acompanyat", descriu.

Més enllà de la imatge de l'estelada gegant que s'ha compartit a les xarxes socials, Maricel Televisió, la televisió local de Sitges, va compartir al seu canal de YouTube un vídeo del moment. A les fotografies oficials també podem veure una imatge on s'aprecia la façana blanca amb porticons verds on es va penjar l'estelada davant de l'edifici de l'Ajuntament. En una altra instantània es pot veure una de les puntes de l'estelada.

A les fotos compartides pel mateix Ajuntament de Sitges a Twitter també es posa de manifest el contrast entre la façana blanca i la de la “Casa de la Vila”.

–––

* El 29 d'agost del 2022 hem actualitzat l'article amb la resposta de l'ANC de Sitges.