L’Ajuntament de Barcelona ha construït 1.442 habitatges des del 2016, set vegades més del que assegura Anna Grau

Des del 2016, l’Ajuntament de Barcelona ha construït 1.442 habitatges públics, n’ha adquirit al mercat privat 1.349 i ha captat al voltant d’un miler a través del servei de la Borsa de Lloguer principalment


Parlament de Catalunya (Sergi Panizo Heredia)

Què s’ha dit?

Anna Grau va afirmar que Ada Colau “va prometre la construcció de 8.000 habitatges, i amb prou feines n’ha construït 200”.

Què en sabem?

És cert que Ada Colau va prometre el 2015 “8.000 nous pisos de lloguer social”, però no només mitjançant la construcció, sinó també sumant la recuperació de pisos buits. A més, des del 2016, l’Ajuntament de Barcelona ha construït 1.442 habitatges públics, n’ha adquirit al mercat privat 1.349 i ha captat al voltant d’un miler a través del servei de la Borsa de Lloguer principalment.

Anna Grau, diputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya i precandidata de la formació a l'alcaldia de Barcelona, va afirmar en una entrevista al Diario de España publicada el passat 2 de gener que l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, "va prometre la construcció de 8.000 habitatges, i amb prou feines n'ha construït 200".

És enganyós. Ada Colau va prometre el 2015 "8.000 nous pisos de lloguer social", però no únicament a través de la construcció, sinó també sumant la recuperació de pisos buits, tal com assenyala una nota de premsa publicada el 16 de maig de 2015 per Barcelona En Comú, la formació política de l'alcaldessa.

A més, des del 2016, l'Ajuntament de Barcelona ha finalitzat la construcció d'un total de 1.442 habitatges públics, d'acord amb el recompte realitzat per Verificat a partir del llistat de noves promocions d'habitatge públic que recull el consistori a la seva pàgina web.

Així mateix, l'últim balanç de l'Ajuntament xifra l'adquisició de pisos del mercat privat en 1.349 i, des del seu gabinet de premsa, assenyalen que "hi ha també un miler d'habitatges privats captats per al lloguer social i assequible", principalment a través del servei de la Borsa de Lloguer, a la qual propietaris cedeixen els seus pisos per al lloguer social a canvi d'incentius.

És a dir, d'acord amb aquestes xifres, des del 2015 el parc d'habitatge públic de l'Ajuntament de Barcelona ha augmentat en uns 3.800 domicilis considerant les tres modalitats. A més, segons el llistat de promocions, actualment hi ha altres 3.889 habitatges en diferents fases d'implementació, que sumats als ja incorporats al parc d'habitatge s'aproximen als 8.000 promesos per Ada Colau.

"[Ada Colau] va prometre la construcció de 8.000 habitatges, i amb prou feines n'ha construït 200"

Anna Grau, Ciutadans

En resposta a Verificat, el departament de premsa de Ciutadans assenyala que el que va dir la diputada Anna Grau era una forma de parlar per expressar que el nombre final d'habitatges que s'ha construït és molt inferior al promès. "Les estimacions més optimistes indiquen que no s'han habilitat res més que uns 1.400, molt lluny de les 8.000 que [Ada Colau] va prometre", apunta el gabinet de la formació taronja en referència als 1.422 habitatges construïts que figuren al llistat de l'ajuntament.

1.442 habitatges construïts des del 2016

Des del 2016, l'Ajuntament de Barcelona ha acabat la construcció de 1.442 habitatges públics i 970 places d'aparcament entre promocions directes (1.286 habitatges i 961 places d'aparcament) i promocions delegades (156 i 9, respectivament). És a dir, set vegades més dels "200" habitatges que afirmava la diputada Anna Grau. En aquest període, l'any en què el consistori va finalitzar més habitatges va ser 2022 (447), mentre que l'any en què se'n van acabar menys va ser 2019 (58).

Les promocions directes són les construïdes per l'Ajuntament a través de l'Institut Municipal d'Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), segons expliquen des del departament de premsa del consistori a Verificat. Per la seva banda, les promocions delegades són aquelles en què l'Ajuntament adjudica a tercers (cooperatives, fundacions, etc.) sòls en cessió d'ús per a la construcció i la gestió d'habitatges de protecció oficial durant un període de temps determinat, sense perdre mai la propietat pública del sòl, assenyala el gabinet.

Colau va prometre 8.000 habitatges entre construcció i compra

Tanmateix, la promesa que va fer Ada Colau el 2015 abans de convertir-se en l'alcaldessa de la capital catalana no només es limitava a la construcció d'habitatges. La líder de Barcelona en Comú va prometre crear "8.000 nous pisos de lloguer social", entre la recuperació de pisos buits i la construcció en solars ja disponibles, com reflecteix una nota de premsa publicada el 16 de maig de 2015.

L'Ajuntament de Barcelona xifra l'adquisició de pisos del mercat privat des del 2015 en 1.349 habitatges, d'acord amb l'últim balanç publicat pel consistori el 6 d'agost de 2022 i segons indica a Verificat el seu gabinet de premsa. En total, la nota de premsa assenyala que l'ajuntament ha invertit des d'aleshores 150 milions d'euros en compra d'habitatges per destinar-los a habitatge social.

A més, el gabinet de premsa de l'alcaldia explica a Verificat que "hi ha també un miler d'habitatges privats per al lloguer social i assequible dins dels diferents programes que té l'Ajuntament, principalment la Borsa de Lloguer", a través de la qual el consistori fa d'intermediari entre propietaris d'habitatges buits, als quals ofereix una sèrie d'incentius, i possibles arrendataris.

3.889 habitatges més en diferents fases d'implementació

Així mateix, en l'actualitat hi ha 1.534 habitatges i 537 places d'aparcament en construcció, la majoria d'elles de promoció pròpia: 1.526 habitatges i 537 places enfront dels vuit habitatges i les zero places de promoció delegada. El llistat de les noves promocions d'habitatge públic de l'Ajuntament també assenyala que 1.922 habitatges es troben "en projecte" i 433 en "reserva de sòl". És a dir, en aquests moments, hi ha 3.889 habitatges en distints processos d'implementació.

Una promoció es denomina "en projecte" des del moment "en què s’obre el concurs públic del sòl per escollir les empreses o els professionals que s’encarregaran del projecte i de les obres", segons indica la llegenda del llistat. Quan una promoció està en "reserva de sòl" significa que el consistori "destina a habitatge un solar que es troba a l’inici dels tràmits per desenvolupar-hi els concursos pertinents, adjudicar-ne el projecte i la construcció".