La vinyeta satírica on apareix un jutge amb una bandera franquista no és d’un diari alemany

Hem pogut esbrinar que la vinyeta és obra de ByJunkye, dibuixant de “Diario 16”


Ens heu fet arribar una vinyeta satírica sobre el procés independentista perquè verifiquem si, tal com s’afirma al text que l’acompanya, s’ha publicat a un diari alemany i això és FALS.

A la vinyeta hi apareix un jutge, vestit amb la toga, assegut en el seu púlpit, amb un crucifix a un costat i una bandera franquista al davant. L’acompanyen dues figures més: una és clarament un agent dels antiavalots de la policia espanyola mentre que l’altra és un home amb americana i corbata sense identificar. Davant de tots tres, hi apareix d'esquena un altre home amb barretina al cap, una estelada lligada al coll i actitud desafiant. El missatge diu “vinyeta d’un diari alemany. Ho tenen clar!”, deixant entendre que el mitjà al qual suposadament s’ha publicat comparteix la visió de l’autor del dibuix: l’independentisme davant d’una justícia antidemocràtica.

Tot i que la firma de l’autor queda tallada per la captura de pantalla de la il·lustració que ens han fet arribar, hem pogut esbrinar que és obra de ByJunkye, nom artístic del dibuixant Jordi Juncosa i Conesa. A Twitter, es presenta com a “barretinaire de cap a peus” i explica que col·labora a Diario 16 on, en realitat, es va publicar la vinyeta el 2 de novembre de 2018, a la secció “aJUSTICIAndo libertades” de ByJunkye.

A Verificat, també hem localitzat l’origen d’aquesta desinformació. És a dir, on s’atribueix de forma errònia aquesta vinyeta a un diari alemany. Es tracta d'una publicació feta el 15 de febrer de 2019 a un perfil de Facebook anomenat “Volem el dret a decidir” i que, actualment, acumula més de 2.900 comparticions.