La taxa de reincidència de Catalunya no és comparable a la de França

Què s’ha dit? Que Catalunya té una taxa de reincidència del 20%, mentre que a …

Què s’ha dit?

Que Catalunya té una taxa de reincidència del 20%, mentre que a França el 40-60% de les persones que entren a presó hi tornen.

Què en sabem?

Catalunya té una taxa de reincidència penitenciària del 20%, segons les últimes dades, però aquestes no són comparables amb la taxa de reincidència de França, perquè fan referència a conceptes diferents.

Coneix la nostra metodologia

En els darrers dies s’ha parlat molt de la taxa de reincidència, arran de l’anunci de la delegació de competències d’immigració del govern espanyol al català, encara sense concretar. En aquest context, membres del govern com el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a Catalunya Ràdio (a partir minut 5:27) i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a RAC1 (a partir minut 14:07) han comparat la taxa de reincidència a Catalunya, del 20%, amb la d’altres països europeus com França, que, segons Vilagrà, és del 60% i, segons Elena, del 40%

La taxa de reincidència, però, pot fer referència a diferents qüestions: la penitenciària, la judicial, la penal i la policial. En aquest cas, les dades de Catalunya i França més actuals no són comparables perquè les de Catalunya fan referència a la reincidència penitenciària cinc anys després de la sortida de presó (20%) i les de França a la reincidència penal, tornar a tenir una causa judicial oberta, en els pròxims dos anys (45,4%). A Catalunya, la taxa de reincidència penal (anomenada judicial en l’informe del CEJFE) el 2020 era del 53%.

Les úniques dades comparables entre ambdós països són d’excarcerats el 2002 que van tornar a entrar a presó cinc anys de la seva posada en llibertat. La taxa de reincidència penitenciària en el període 2002-2007 va ser del 46% a França i del 40% a Catalunya, segons les dades d’una revisió sistemàtica internacional i les d’un estudi fet pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, qui depèn del departament de Justícia de la Generalitat.  T’ho expliquem.

“De les persones que estan a la presó només el 20% quan surten reincideixen […] a França és el 40%”

Joan Ignasi Elena, conseller d’Interior

“A Catalunya, un 20% reincideix, que és una xifra que podem considerar important, però pensi que a la resta de països europeus és del 40% i si mira França és el 60%. És a dir, a França el 60% de les persones que entren a la presó, hi tornen, a Catalunya, un 20”

Laura Vilagrà, consellera de la Presidència

Dos de cada deu excarcerats tornen a la presó a Catalunya

És cert que a Catalunya la taxa de reincidència és del 21,1% segons un estudi presentat el 2023 pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) de la Generalitat. Però, aquesta xifra fa referència a la taxa de reincidència penitenciària, és a dir, al percentatge d’excarcerats que tornen a entrar a presó cinc anys després de la seva sortida, no al nombre d’excarcerats que tornen a delinquir.

A la versió més extensa d’aquest estudi els autors es pregunten “quina és la realitat internacional de la reincidència delictiva” i aporten una taula amb les dades comparades entre diferents països que extreuen d’una revisió sistemàtica realitzada l’any 2015. Segons aquesta taula, França l’any 2002 tenia una taxa de reincidència del 59%. 

Image Not Found

Estudi ‘Taxa de reincidència penitenciària 2020’ del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada

No obstant això, aquestes dades fan referència, com bé indica la mateixa taula, a períodes temporals diferents, és a dir, en alguns països es va mirar la taxa de reincidència al cap d’un any de la sortida de presó i en d’altres al cap de dos o de cinc. Per tant, el mateix estudi del CEJFE exposa, en línia amb les conclusions de l’estudi internacional, que, “degut a l’heterogeneïtat de les metodologies d’anàlisis, les taxes de reincidència no són comparables entre països”. Malgrat això, des del departament de Justícia, Drets i Memòria puntualitzen a Verificat que aquestes dades “sí que ens donen alguns indicis de les tendències existents a nivell comparat“.

Reincidència judicial i penitenciària

La revisió sistemàtica que analitza la reincidència en 21 països afirma que “els períodes de seguiment variaven de 6 mesos a 9 anys” i “les taxes de reincidència es van informar com “reincidència judicial” i “reempresonament”. És a dir, distingeixen entre dos tipus de reincidència:

  • Reincidència judicial: excarcerats que tornen a estar condemnats per delinquir.
  • Reincidència penitenciària: excarcerats que tornen a ingressar a presó per haver comès un delicte. 

Les dades de 2002, les úniques comparables amb França

Segons l’estudi internacional, a França el 59% dels presos que va sortir en llibertat el 2002 va tornar a ser condemnat per algun delicte i el 46% va tornar a entrar a presó en els cinc anys següents. En el cas de Catalunya, dels excarcerats el 2002 el 40% va tornar a ingressar a presó després de cinc anys, segons un estudi del CEJFE del 2008, que no avaluava si la persona tornava a ser condemnada.

Si mirem dades més actualitzades, dels excarcerats a França el 2016 el 45,4% va tornar a estar processat per un delicte al cap de dos anys, segons una actualització de l’estudi internacional a partir de dades del ministeri francès de Justícia. Mentre que les dades més actualitzades de Catalunya són de població excarcerada el 2015 i el CEJFE calcula la taxa de reincidència penitenciària (21,1%) i judicial (53%) en els cinc anys posteriors. Per tant, aquestes dades més actualitzades no permeten comparar la reincidència entre Catalunya i França

Des de Verificat ens hem posat en contacte amb els departaments de premsa de Presidència i Interior per saber exactament a quines dades sobre França feien referència els consellers, però el primer no ens ha respost i el segon ens ha derivat a les dades del departament de Justícia.