Ni és Amposta ni se sap la nacionalitat dels assaltants: el vídeo d’uns ancians apallissats durant un robatori és de València

Què s’ha dit? Que “dos marroquins” han entrat “en una casa” d’Amposta “per robar” i …

No és Amposta, el vídeo d’uns ancians apallissats durant un robatori és de València

Què s’ha dit?

Que “dos marroquins” han entrat “en una casa” d’Amposta “per robar” i han donat “una pallissa als seus propietaris ancians”.

Què en sabem?

Els ancians no són veïns d’Amposta, sinó de Pinedo, una pedania de València, i fins ara es desconeix la nacionalitat dels assaltants.

Coneix la nostra metodologia

S’ha viralitzat una publicació a X (abans Twitter) on s’afirma que “dos marroquins” han entrat “en una casa” d’Amposta (Tarragona) “per robar” i han donat “una pallissa als seus propietaris ancians”. La publicació està acompanyada d’un vídeo on surten una parella d’ancians, suposadament veïns de la capital de la comarca del Montsià, relatant, davant un micròfon d’À Punt Mèdia, la radiotelevisió pública valenciana, haver estat víctimes d’un robatori amb violència a la seva llar. 

És FALS. El departament de premsa de l’Ajuntament d’Amposta, després de consultar a la Policia Local, ha confirmat a Verificat que aquests fets “no corresponen” a la localitat del Montsià. Els ancians que surten al vídeo són, en realitat, veïns de Pinedo, una pedania localitzada al sud de la ciutat de València, tal com ha informat À Punt Mèdia, el mitjà que precisament ha gravat i publicat el vídeo que acompanya la publicació viral donant a entendre que es tracta d’Amposta. A més, des de Verificat no hem trobat cap informació sobre la nacionalitat dels assaltants. Segons À Punt Mèdia, això sí, els lladres eren tres i no dos, com diu el tuit viral.

Des de Verificat ens hem posat en contacte amb els gabinets de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l’Ajuntament de València per tal d’obtenir més detalls sobre els fets, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut cap resposta.

“Amposta. Dos marroquins entren en una casa per robar i donen una pallissa als seus propietaris ancians”

El micròfon amb el qual entrevisten als ancians al vídeo que comparteix la publicació viral porta el logotip d’À Punt Mèdia, la radiotelevisió pública de la Comunitat Valenciana. Si fem una cerca a Google sobre “assalt ancians À Punt Mèdia”, el primer resultat que trobem és una notícia d’aquest mitjà de comunicació titulada “Nou assalt d’extrema violència als poblats del sud de València: apallissen una parella d’ancians mentre dormien”. Dins la notícia, es pot comprovar que, efectivament, el vídeo amb les declaracions dels ancians correspon a aquest assalt i és, precisament, el que ha gravat i publicat la radiotelevisió pública valenciana.

@apuntnoticies

♬ original sound – À Punt NTC

Les imatges compartides, per tant, en cap cas corresponen a la localitat d’Amposta, tal com ens ha confirmat el departament de premsa del seu Ajuntament. Segons explica À Punt Mèdia a la notícia publicada el 16 de gener, les víctimes de l’assalt són “Blas i Amparo, un matrimoni de 90 i 89 anys respectivament, que viuen en el camí del Tremolar de Pinedo”, una pedania de València situada al sud de la ciutat. 

“Dilluns a la matinada, vora les cinc, tres individus emmascarats van entrar a sa casa i els van pegar una pallissa”, descriu À Punt Mèdia. La notícia també apunta que aquesta no és la primera vegada que ocorren uns fets similars “als poblats del sud de València” seguint el mateix modus operandi: “Els assaltants entren a la casa de matinada, agredeixen els residents, normalment persones majors i, al remat, s’emporten un botí d’escassa importància”. Segons À Punt Mèdia, “la Guàrdia Civil ja ha iniciat una investigació per a detenir els lladres que, tot fa pensar, integren una banda que en els últims dies ha escollit les pedanies del sud com a blanc”. 

En tot cas, a diferència del que diu la publicació, la notícia en cap cas menciona la nacionalitat dels assaltats i, des de Verificat, tampoc hem trobat cap informació fiable al respecte. Si finalment els gabinets de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l’Ajuntament de València ens donen més detalls, actualitzarem la verificació.