La senadora del PP Mercedes Fernández no ha difós una imatge de Pedro Sánchez amb el mòbil generada amb IA

La foto és real i la va fer ella mateixa i Pedro Sánchez ha utilitzat el mòbil per consultar dades en discursos a les Corts.


Què s’ha dit?

Que la senadora del PP ha publicat a Twitter una foto de Pedro Sánchez amb el mòbil creada amb Intel·ligència Artificial.

Què en sabem?

La foto és real i la va fer ella mateixa i Pedro Sánchez ha utilitzat el mòbil per consultar dades en discursos a les Corts.

Lucía Díaz Moreno, Newtral.es/ Comprobado.es

Usuaris de xarxes socials estan difonent missatges a Twitter denunciant que la senadora del PP per Astúries, Mercedes Fernández, ha compartit una imatge generada amb intel·ligència artificial (IA) en què apareix el president del Govern, Pedro Sánchez, amb el seu telèfon mòbil a la tribuna del Senat. Però és fals que sigui una imatge creada amb IA.

El tuit de Fernández critica que el president del Govern utilitzi el telèfon durant les seves intervencions al Senat. “Mai vaig veure Alberto Núñez Feijóo amb un mòbil a la tribuna, sí que vaig veure Pedro Sánchez amb mòbil i prova d'això és aquesta foto”, comenta la senadora, compartint la foto viral.

A aquesta publicació, diverses persones responen amb missatges com el següent: “Cobra 1.900 euros mensuals de diners públics i puja una imatge creada per una intel·ligència artificial. Quina vergonya”. Altres usuaris destaquen que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que està asseguda al fons de la imatge, sembla tenir la cara deformada, cosa que suposadament provaria que la foto compartida per la senadora del PP és una imatge creada amb IA. Però és un defecte de la imatge que es genera en ampliar la fotografia.

El grup del Partit Popular al Senat ha remès a Newtral.es la fotografia original, feta per la mateixa senadora al ple del 18 d'octubre del 2022. En aquest mateix ple, es poden apreciar diversos moments en què Sánchez utilitza el mòbil per citar, segons diu el president a la seva intervenció, dades dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2012 i 2013 sobre les “previsions” que tenia l'anterior Govern de Mariano Rajoy.

Consultats per la imatge en qüestió, fonts del PSOE argumenten a Newtral.es que “els parlamentaris intervenen amb tota mena de suports”, cosa que “es pot comprovar fàcilment”, i que “una dada en pantalla no és menys dada que en paper”. “I és el que dona Sánchez a Feijóo una vegada i una altra, dades, fets”, apunten des del partit.

Les imatges del ple del Senat del 18 d'octubre del 2022 corresponen amb la foto viral

Newtral.es ha realitzat una cerca entre les diferents fotografies dels plens del Senat, fins a trobar alguna imatge que coincideixi amb la suposada imatge creada per IA difosa per la senadora del PP. Per exemple, algunes d'aquestes fotos van ser publicades a mitjans com Eldiario.es. També hem buscat al perfil del PSOE del banc d'imatges Flickr, i hem localitzat altres fotografies del ple a què correspon la imatge viral, que va tenir lloc el 18 d'octubre del 2022.

En emissions en directe del cara a cara entre Sánchez i Feijóo publicades per mitjans de comunicació, hem localitzat un moment en què el president del Govern utilitza el mòbil, concretament al minut 1:23:40. En aquest fragment de l'enregistrament, Sánchez utilitza el mòbil per comparar les previsions que va fer el Govern de Rajoy amb els resultats que el mateix Executiu va obtenir, citant dades del llibre groc dels Pressupostos Generals de l'Estat. Per exemple, diu que l'anterior Govern va pronosticar “un descens del producte interior brut d'un -0,7%”, però que “la xifra observada va ser del -3%”.

Captura de pantalla del fragment en què s'aprecia Pedro Sánchez amb el telèfon mòbil

També hi ha altres elements de l'enregistrament del ple que coincideixen amb la fotografia viral, com ara la vestimenta de la ministra d'Hisenda o el seient buit al costat. També hi ha similituds amb la senadora que es troba just darrere de la ministra.

Comparació de la imatge viral de la senadora amb una fotografia del mateix dia compartida pel PSOE a Flickr

El mateix telèfon amb la funda de color vermell de Sánchez ja ha estat destacat en anteriors compareixences de Pedro Sánchez al Senat. Per exemple, el 6 de setembre de 2022 mitjans com Huffpost van publicar informacions en referència al mòbil que va treure el president del Govern a la tribuna. "Sánchez ha tret el dispositiu per llegir algunes declaracions del seu contrincant", recull l'article. De fet, alguns usuaris han assegurat que la foto de la senadora Mercedes Fernández va ser feta aquell dia, però no és cert, ja que el vestit de Sánchez utilitzat en la compareixença del setembre és més fosc.

La imatge original va ser presa per la senadora Mercedes Fernández, no ha estat creada amb IA

Des de Newtral.es hem consultat el grup del PP al Senat, que ha aclarit que la imatge no ha estat generada amb IA, sinó que la va prendre la mateixa senadora Mercedes Fernández el 18 d'octubre del 2022, a les 17.24 hores. El partit també ha remès la fotografia completa.

Així mateix, hem fet servir tres eines que ajuden a detectar fotografies generades amb IA per comprovar si la imatge és certa o falsa. El portal web Hive Moderation diu que només hi ha un 0,1% de probabilitats que la imatge hagi estat creada per IA. AI o no, per la seva banda, assegura que la imatge va ser generada per un humà. I Hugging Face dona un percentatge d'un 55% de probabilitat que la foto hagi estat feta per una persona.

Fotografia original cedida a Newtral.es pel PP

Aquest article forma part dels continguts difosos per Comprobado.es, una aliança de verificadors i mitjans per lluitar contra la desinformació sobre les eleccions generals del 23 de juliol.