La Policia confirma que va llançar tanques a una barricada en flames però per “permetre el pas” a furgons

La Policia no va llançar la tanca a una barricada en flames per “avivar el foc”


Martí Renau

La Policia Nacional desmenteix que el motiu pel qual un agent del cos antidisturbis va llançar una tanca a una barricada en flames fos “avivar el foc”, com asseguren diversos missatges que valoren un vídeo que circula per Twitter i Whatsapp i en què es veu l’agent duent a terme aquesta acció. El vídeo va ser gravat al Passeig de Gràcia de Barcelona, entre els carrers Provença i Rosselló, la nit del 15 d’octubre, durant les protestes de resposta a la sentència del judici al Procés, i la policia assegura que l’agent va retirar les tanques per poder deixar pas a uns furgons blindats que estaven aparcats just darrere.

El gabinet de comunicació de la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Catalunya ha confirmat a Verificat que un agent del seu cos va llançar efectivament dues tanques metàl·liques al foc. El portaveu argumenta que l’agent havia de fer pas a uns vehicles policials: “hi ha una columna de furgons [de la policia aparcades] just a darrere”, ha afirmat, “el que fa és apartar les tanques perquè (…) puguin passar les furgonetes sense problema”. També argumenta que un objecte com una tanca metàl·lica enlloc d’avivar el foc apaivaga les flames.

Les imatges que s’han viralitzat són un fragment de 22 segons d’aquest altre vídeo de més de quatre hores que el diari El Mundo va emetre en directe durant les protestes a Barcelona. El moment precís en el qual l’agent llança les tanques a les flames és el minut 01:34:04. Uns sis minuts més tard (1:40:42), la càmera es mou i es veuen diversos furgons de la Policia Nacional aparcats al carril bus, just darrera de la barricada en flames. Cap al minut 1:46:00 uns altres furgons de la Policia circulen per l’altre costat del foc. És a dir, tot i tenir pas, les furgonetes no avancen pel carril bus.

A la pregunta de per què no es van desviar les tanques cap a la vorera, enlloc de sobre el foc, el portaveu ha afirmat que “la tanca devia estar calenta”. Al vídeo es veu com el policia n’empeny una amb el peu al foc i una altra la llança agafant-la fort amb les mans.