Interior no ha dit que hi hagi “1.000 robatoris cada setmana” a Les Rambles com afirma Lorena Roldán

Tant els Mossos com la Guàrdia Urbana ho neguen i expliquen que mai es donen dades desglossades per carrer. A més, les xifres tampoc ho avalen.


Què s’ha dit?

Que “només a Les Rambles [de Barcelona] es produeixen 1.000 robatoris cada setmana”, segons dades del Departament d’Interior.

Què en sabem?

Tant els Mossos com la Guàrdia Urbana ho neguen i expliquen que mai es donen dades desglossades per carrer. A més, les xifres tampoc ho avalen.

Lorena Roldán, diputada del Partit Popular al Parlament de Catalunya, va afirmar en un intercanvi amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a la sessió de control al Govern del 6 de juliol que "segons dades del seu departament [d'Interior] només a Les Rambles [de Barcelona] es produeixen 1.000 robatoris cada setmana" (minut 35:49).

És fals. Els Mossos d'Esquadra, el cos policial que depèn del Departament d'Interior català i al qual ens ha remès aquesta conselleria, mai no han proporcionat aquesta dada ni faciliten xifres de robatoris desglossades per carrers, segons ha explicat a Verificat la seva àrea de premsa. El gabinet de la Regidoria de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona també nega que hagin publicat aquesta dada i insisteixen que no hi ha xifres de crim detallades per carrers concrets.

A tot el municipi de Barcelona, es van produir 1.634 furts i robatoris amb violència i intimidació a la setmana entre gener i març del 2022, segons l'últim Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior, que no desglossa les xifres per barris. Els robatoris registrats a Ciutat Vella, districte on hi ha el carrer de la Rambla, mai no han suposat més del 30% dels que es registren a la ciutat, segons dades del Departament d'Interior recollides a la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona.

"Segons dades del seu departament [Interior], només a la Rambla es produeixen 1.000 robatoris cada setmana"

Lorena Roldán, diputada del PP al Parlament de Catalunya

Els Mossos no han publicat aquesta dada ni faciliten xifres per carrers

El gabinet de premsa del Partit Popular de Catalunya ha assenyalat a Verificat que la diputada va obtenir la dada d'una notícia publicada a El Independiente, en què s'afirma que "només a la Rambla es produeixen mil robatoris a la setmana, segons els Mossos d'Esquadra".

Tot i això, el departament de premsa de la policia catalana no només ha negat a Verificat haver proporcionat aquestes dades "ni molt menys", sinó que també ha manifestat que les xifres que faciliten estan desglossades per municipis i, en alguns casos, per comissaries, però mai per vies específiques, com mostren les dades delictives que es poden consultar a la pàgina web de la Generalitat.

També la Regidoria de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, responsable de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), la policia local de la ciutat, nega que hagi publicat aquesta dada i insisteix que, "com diuen els Mossos, no es donen robatoris per carrers concrets".

1.634 furts i robatoris per setmana a tot Barcelona

Al municipi de Barcelona es van produir 16.684 furts i 2.918 robatoris amb violència i intimidació entre l'1 de gener i el 31 de març del 2022, segons l'últim Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior, que recopila informació de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els cossos de seguretat de les comunitats autònomes (en el cas de Catalunya, els Mossos d'Esquadra) i també de cossos de la Policia Local. El balanç també registra un altre tipus de robatoris, però s'han descartat perquè fan referència als que tenen lloc a domicilis, establiments i altres instal·lacions.

És a dir, es van registrar de mitjana 1.633,5 furts i robatoris amb violència i intimidació per setmana a tota la ciutat (1.390,33 furts i 243,17 robatoris amb violència i intimidació per setmana).

L'informe del Ministeri de l'Interior no desglossa les dades per districtes, però l'Ajuntament de Barcelona sí que recull a la seva pàgina web aquestes xifres, que són facilitades pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.

Les dades encara no estan actualitzades el 2022, però en l'última dècada, els furts i robatoris registrats a tot Ciutat Vella, el districte al qual pertany La Rambla, mai no han superat el 30% dels registrats a tota la ciutat. En aquesta zona cèntrica de la ciutat es van produir 817 robatoris i furts a la setmana el 2019 (enfront dels 3.045 de tot Barcelona), i el 2021, darrer any per al qual hi ha dades disponibles, 337 (enfront dels 1.694 que es van produir a tota la ciutat). Les dades de criminalitat del 2020 no es tenen en compte per la distorsió que va provocar el confinament decretat durant la pandèmia de la COVID-19.

Dades del Sindicat de Mossos d'Esquadra

Antena 3 va publicar el 14 de juny, cinc dies abans que l'article d'El Independiente citat com a font per Lorena Roldán, una peça en què afirma també que "només a la Rambla es produeixen mil robatoris a la setmana, segons els Mossos d'Esquadra". Dins del vídeo apareixen diverses declaracions de Nacho Álvarez, portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), que després va compartir la dada en un tuit.

El mateix sindicat assenyala que "les dades no serien per carrer, serien pel districte de Ciutat Vella, que comprèn, entre d'altres, Raval, Born, Barceloneta…", segons ha transmès el departament de comunicació de l'SME a Verificat. "Les dades s'exploten a través d'un programari corporatiu i els analistes i comandaments de les unitats i els supervisors dels serveis policials en són coneixedors [d'ells]. Segons aquests, la mitjana del districte seria de 700 a 1.100, excepte en època de pandèmia", afegeix. Des del sindicat, afirmen que desconeixen "si hi pot haver algun tipus d'informació en un determinat mitjà que potser no s'adeqüi a la plena idoneïtat".