Guardar els alvocats en aigua és una pràctica perillosa

Diversos vídeos apunten que guardar els alvocats a la nevera amb aigua ajuda a la seva conservació, però es tracta d’una pràctica perillosa.


Què s’ha dit?

Que emmagatzemar els alvocats en un recipient amb aigua dins la nevera els manté en bones condicions durant dues setmanes.

Què en sabem?

Que aquesta pràctica alenteix el procés de maduració del vegetal, però promou la multiplicació de diversos microorganismes patògens de transmissió alimentària. El principal risc el representa la Listeria monocytogenes, causant de la malaltia de la listeriosi.

En les últimes setmanes s'han viralitzat a TikTok diversos vídeos mostrant un suposat truc per mantenir els alvocats en bon estat fins a dues setmanes, que consisteix a ficar-los en un recipient amb aigua i emmagatzemar-los durant aquest temps a la nevera. És FALS. Guardar els vegetals en aigua alenteix el procés de maduració i dessecació, però no és una pràctica recomanable amb cap aliment, perquè promou la multiplicació de diversos microorganismes patògens com la Listeria monocytogenes, que produeix la malaltia de la listeriosi.

Ficar els alvocats en aigua i guardar-los a la nevera els manté en bones condicions durant dues setmanes

El suposat truc de submergir els alvocats en aigua per aconseguir mantenir-los en bones condicions durant dies i fins i tot setmanes no és nou, però s'ha tornat a viralitzar en les últimes setmanes i mesos. Diversos vídeos de TikTok acumulen milions de reproduccions. Aquesta aparent estratègia de conservació ha arribat fins i tot a mitjans generalistes. Tot i això, tal com assegura el departament de premsa de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) en un correu electrònic a Verificat, aquesta no és “una pràctica recomanable”.

El gabinet de premsa de la institució explica a Verificat que les aparences poden ser enganyoses. “La conservació en aigua i a la nevera de l'alvocat provoca un alentiment dels processos de maduració i dessecació”, de manera que les condicions de conservació semblen bones. Tot i això, amb aquesta pràctica també "es podria produir la multiplicació de gèrmens, ja que les condicions d'humitat que ofereix l'aigua poden facilitar el seu creixement", apunta.

De fet, aquest no és un factor aïllat que afecti els alvocats. Segons indica el gabinet de premsa de l'ACSA, el risc de multiplicació dels microorganismes s'estén a tots els vegetals i aliments submergits en aigua i emmagatzemats a la nevera, encara que és menor si es fregeixen, couen o fornegen abans del seu consum.

Listeria monocytogenes

Al correu, l'entitat apunta a Listeria monocytogenes com el principal patogen a tenir en compte, a causa de la seva capacitat de multiplicar-se fins i tot a temperatures de refrigeració, entre els 2 i 4 graus científics. Es tracta del bacteri que provoca la listeriosi, una malaltia de transmissió alimentària, i que es transmet “principalment a través de la ingesta d'aliments contaminats”, entre els quals hi ha els vegetals crus, explica l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene a el Treball.

El seu ambient ideal de creixement es troba entre els 30 i 37 ºC, una temperatura que s'assoleix habitualment a l'estiu. Per això, les institucions sanitàries recomanen rentar i pelar els vegetals en el moment previ a consumir-los.

Un bacteri sol no té la capacitat per infectar un ésser humà, sinó que cal una quantitat mínima d'unitats perquè la malaltia es transmeti (la normativa de la Unió Europea exigeix que els aliments que no continguin més de 100 unitats formadores de colònies per cada gram). Submergir l'alvocat en aigua ofereix al microorganisme un entorn on es pot multiplicar, com explica el departament de premsa de l'ACSA a Verificat, raó per la qual la suposada estratègia de conservació viral és en realitat perillosa.

La listeriosi sol ser asimptomàtica, però pot produir una simptomatologia gastrointestinal lleu i quadres de febre alta. El risc augmenta per a determinats grups de risc, com ara les persones immunodeprimides, les persones d'edat avançada, les embarassades i els menors. Entre el 2015 i el 2018 es van diagnosticar a Espanya 1.369 casos de la malaltia, amb una taxa de letalitat global del 9,1% (124 defuncions), segons l'informe epidemiològic de la malaltia a Espanya.

Les diferents espècies de Salmonella, un grup de bacteris que causen la malaltia coneguda com a salmonel·losi, van causar més de 52.000 casos d'infecció a la Unió Europea el 2020 —dels quals, 3.500 van passar a Espanya—.