La pintada sobre ETA no era a casa del president de les víctimes del terrorisme

FALS: la pintada enaltint ETA no va ser a la casa del president de víctimes del terrorisme, com va dir Rivera


  • És cert que es va fer una pintada enaltint ETA en un mur del barri de Sant Andreu, però és FALS que sigui a la façana de la casa del president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va fer un tuit el dilluns 30 de setembre en què denunciava que “uns separatistes” havien escrit “Gora ETA” a casa del president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas. 

Rivera compartia al mateix tuit una notícia del diari digital OKDiario titulada “Pintades de ‘Gora ETA’ a casa del president de l’Asociació Catalana de Víctimes del Terrorisme” i il·lustrada amb la fotografia d’un mur on s’hi podia llegir “No por mucho madrugar, Gora ETA militar”. Segons el text d’OKDiario, aquesta és la frase que “va aparèixer a la façana de la casa del president” de l’ACVOT i n’atribuia l’autoria a “l’independentisme català”. 

Altres polítics, com el líder del PP a Barcelona, Josep Bou, també s'han solidaritzat amb Vargas a Twitter, basant-se en la mateixa informació, però l'afirmació d'OKDiario és enganyosa.

La paret on es va fer la pintada està situada en un solar tancat, on no hi ha cap casa, al barri de Sant Andreu de Barcelona. La parcel·la està davant d’una escola i conté un mural que es va fer per commemorar el primer aniversari de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, tal i com ha comprovat Verificat sobre el terreny.

Segons una notícia de betevé del 6 de setembre passat, aquest mural ja havia estat "malmès" tres vegades durant el darrer any, en una ocasió, amb una pintada que deia “mort a la democràcia”. 

El solar tancat on es troba el mur de la pintada. Foto feta el 30 de setembre de 2019 per Verificat. 

Verificat ha preguntat sobre la pintada al president de l’ACVOT, José Vargas, i ha confirmat que no és a la façana de casa seva, sinó en un mur situat molt a prop. Segons ell, a la seva façana “no hi ha espai” per fer-hi pintades. 

Vargas ha explicat també que la pintada va aparèixer durant les festes de la Mercè, el 22 o 23 de setembre, i que no va denunciar-ho formalment. Va afegir que dos dies després algú ja l’havia tapat amb pintura. Tant l’Ajuntament de Barcelona com l’escola contigua al mur han negat a Verificat que tapessin la pintada. 

Verificat ha constatat que la pintada a favor d’ETA ja no hi és i que l’única resta que en queda és la marca del repintat que es va fer a sobre per esborrar-la, tal com es pot veure en aquesta fotografia.

Fotografia del detall del mur feta el 30 de setembre del 2019 per Verificat. 

Com que a hores d’ara ningú ha reivindicat l’autoria de la pintada, no es pot comprovar si ha estat cosa de “separatistes” o de “l’independentisme català”, com es podia llegir al tuit del líder de Ciutadans i a la notícia del diari digital, ni tampoc es pot saber si la pintada anava dirigida al president de l’ACVOT.