‘The Economist’ no ha deixat de considerar Espanya una democràcia, però li ha rebaixat la categoria de “plena” a “amb imperfeccions”

A l’últim informe de l’Índex de democràcia, ‘The Economist’ va rebaixar la qualitat democràtica d’Espanya de “plena” a “amb imperfeccions” o “defectuosa”, però no va afirmar que Espanya no sigui una democràcia.


Què s’ha dit?

Aurora Madaula, diputada de Junts per Catalunya, va afirmar que ‘The Economist’ “ha rebaixat l’índex de democràcia d’Espanya” i “diu” que Espanya no és una democràcia.

Què en sabem?

A l’últim informe de l’Índex de democràcia, ‘The Economist’ va rebaixar la qualitat democràtica d’Espanya de “plena” a “amb imperfeccions” o “defectuosa”, però no va afirmar que Espanya no sigui una democràcia.

Aurora Madaula, diputada de Junts per Catalunya i secretària segona de la Mesa del Parlament, va assegurar en una entrevista a Aquí Parlem de TVE Catalunya que The Economist ha "rebaixat l'índex de democràcia d'Espanya" i "diu" que Espanya no és una democràcia (al minut 25:40).

És enganyós. A l'Índex de democràcia 2021, The Economist va rebaixar la qualitat democràtica d'Espanya de "plena" a "amb imperfeccions" o "flawed democracy", però no va treure Espanya de la categoria de democràcies.

"[Espanya] no és una democràcia. No ho dic jo, també ho diu l'informe del 'The Economist', que ha rebaixat l'índex de democràcia d'Espanya"

Aurora Madaula, Junts per Catalunya

La qualitat democràtica d'Espanya segons The Economist

The Economist elabora anualment el Democracy Index per quantificar la qualitat democràtica dels països del món basant-se en cinc aspectes: el procés electoral i pluralisme, el funcionament del seu govern, la participació política, la cultura política i les llibertats civils.

Com a resultat, la mitjana d'aquests paràmetres permet qualificar els països com: democràcia plena (entre 8 i 10 punts), democràcia amb imperfeccions (6-8), règim híbrid (4-6) o règim autoritari (0-3).

A l'últim informe, publicat el febrer del 2022 i referent al 2021, Espanya va baixar 0,18 punts: va perdre la condició de democràcia plena i va ser relegada a una categoria de democràcia defectuosa o "flawed democracy". No obstant això, The Economist continua considerant que Espanya és una democràcia amb una puntuació de 7,94 sobre 10. De fet, més endavant a l'entrevista, Madaula sí que feia referència a la categoria de democràcia "plena" i matisa que "Espanya no és una democràcia plena".

La millor puntuació la va obtenir a la categoria de sistema electoral (9,58) i la pitjor, en funcionament del Govern (7,14).

L'informe explicava que el descens de la nota d'Espanya "deu principalment una rebaixa en la seva puntuació d'independència judicial, relacionada amb les divisions polítiques sobre el nomenament de nous magistrats del Consell General del Poder Judicial". També apuntava que "Espanya pateix una fragmentació parlamentària més gran, una lletania d'escàndols de corrupció i un creixent nacionalisme regional a Catalunya que planteja desafiaments per a la governabilitat" (a la pàgina 12).

The Economist també recordava que Espanya va estar a punt de ser reclassificada com una democràcia imperfecta el 2017, després que la seva puntuació caigués "arran de la crisi catalana, que va portar el Govern central a Madrid a prendre mesures legals contra els polítics independentistes catalans per actuar de manera inconstitucional".

L'informe de The Economist del 2017 assenyalava que "l'intent del govern nacional d'aturar per la força el referèndum il·legal sobre la independència de Catalunya l'1 d'octubre i el tractament repressiu dels polítics independentistes" havien posat Espanya "en risc de convertir-se en una 'democràcia defectuosa'" (a la pàgina 12).

Des que s'elabora aquest índex (l'informe porta 13 edicions), Espanya sempre havia estat considerada una "democràcia plena" i havia obtingut una puntuació entre 8,02 i 8,45. Quan més a prop va estar de ser rebaixada a "democràcia defectuosa" va ser entre el 2011 i el 2013, amb una nota de 8,02 (només amb dues centèsimes de marge).

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa de Junts per Catalunya al Parlament preguntant per l'afirmació de Madaula, però a l'hora de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

Altres democràcies imperfectes o defectuoses

Juntament amb Espanya, al grup de democràcies amb imperfeccions o defectuoses també es troben, per exemple, França i Israel (amb millor puntuació que Espanya) i els Estats Units, Portugal, Itàlia, Bèlgica, Índia, Brasil, Polònia, Bulgària, Croàcia i Hongria, entre d'altres (amb menys punts que Espanya).

Tres índexs més també consideren Espanya una democràcia

L'Índex de democràcia de The Economist no és l'únic indicador que mesura el nivell de democràcia. El V-Dem Institute, a la seva Democracy Report 2022, va catalogar Espanya com una "democràcia liberal", amb una puntuació de 0,78 sobre 1 i en el 18è lloc. Una democràcia liberal, segons assenyala un briefing paper del mateix institut, és "la combinació de democràcia electoral i adhesió a les llibertats civils, checks and balances i estat de dret".

D'altra banda, al seu darrer informe, del 2022, Freedom House va donar a Espanya una puntuació de 90 sobre 100 i la va considerar un país "lliure". El 2017, la nota que va obtenir Espanya va ser de 94 punts. Aquest índex es calcula a partir dels "drets polítics" (40 punts) i de les "llibertats civils" (60 punts) i divideix els països entre lliures, parcialment lliures i no lliures.

Finalment, Polity 5 considera que Espanya és una "democràcia plena" amb una puntuació de 10 sobre 10 des de l'any 1982 (l'última actualització és del 2018). En aquest cas, l'indicador inclou la competitivitat de la participació política, l'obertura i la competitivitat de l'elecció de l'executiu i les restriccions sobre el cap de l'executiu.