S’ha de prendre paracetamol abans de vacunar-se contra la covid-19?

El govern espanyol contempla prendre’l només abans de l’administració de la vacuna AstraZeneca/Oxford


Una usuària de TikTok que s’identifica com a malaguenya va penjar el 5 d’abril un vídeo explicant que li ha arribat el seu torn per a vacunar-se contra la covid-19. Al missatge, que acumula 1,3 milions de visualitzacions, ingereix un sobre de Gelocatil (una marca de paracetamol) perquè “han recomanat prendre’l abans de la vacuna”. És una VERITAT A MITGES. El govern espanyol contempla prendre’l només abans de l’administració de la vacuna AstraZeneca/Oxford, tot i que no hi ha consens internacional sobre aquesta recomanació. El paracetamol (o acetaminofen) està aconsellat com a tractament per a mitigar els efectes secundaris que poden provocar les vacunes, però després de que aquests apareixin.

"Han recomanat prendre-se'l (el paracetamol) abans de la vacuna"

En la seva estratègia d’immunització publicada el 26 de febrer, les autoritats sanitàries espanyoles van incloure per a la fórmula d’AstraZeneca/Oxford el paracetamol com a tractament profilàctic, és a dir, com a mesura preventiva. Segons les directrius, aquest fàrmac serveix per a “reduir símptomes” que pot provocar la vacuna, “sense que el seu ús interfereixi en la resposta immunitària”. De fet, el mateix prospecte de la vacuna preveu que, un cop administrada, puguin aparèixer reaccions locals com dolor a la zona de la injecció, febrícula, calfreds, dolor muscular, mal de cap i malestar. La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària va publicar recentment un comunicat en el qual desaconsella dispensar “sistemàticament” paracetamol abans d’administrar vacunes

La recomanació del Ministeri de Sanitat està basada en un estudi publicat el 20 de juliol de 2020 a la revista científica The Lancet, quan AstraZeneca estava enmig del assajos clínics de la seva vacuna. Els resultats de la fase III van ser publicats el 23 de novembre i actualitzats el 22 de març, i en cap dels seus informes assenyala que s’hagi d’ingerir paracetamol abans de la vacunació. El document de les autoritats espanyoles també diu que, “fins a la data, només s’han publicat dades sobre el seu ús com a profilaxi per aquesta vacuna”. És a dir, no hi ha indicacions de que s’hagi de prendre paracetamol abans de rebre una dosi de la resta de vacunes aprovades a Europa: Pfizer/BioNTech, Moderna i Janssen (que encara no ha començat a ser administrada).

Els Estats Units ho desaconsellen

Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) desaconsellen prendre mesures profilàctiques, mentre que al web de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) no apareix cap recomanació sobre la necessitat de prendre cap medicació preventiva abans de ser vacunat. El seu equip de premsa ha explicat a Verificat en un correu electrònic que no és competència seva emetre aquest tipus de recomanacions. 

El professor de Medicina de la Universitat de Harvard i especialista en malalties infeccioses Paul Sax explica a la revista New England Medical Journal que, “tot i que l’acetaminofen i els antiinflamatoris no esteroïdals poden disminuir els efectes secundaris, teòricament poden atenuar la resposta immunitària i fer que les vacunes siguin menys efectives, pel que no són recomanats abans de la vacunació”. Tot i això afirma que “són útils per disminuir els efectes secundaris un cop es produeixen”.

La vacuna no és obligatòria per viatjar, estudiar o treballar

L’autora del video de TikTok també afirma: “No em queda una altra que posar-me-la (la vacuna), perquè si no me la poso no puc viatjar, no em deixen treballar i no puc acabar els meus estudis”. És FALS. 

"No em queda una altra que posar-me-la (la vacuna), perquè si no me la poso no puc viatjar, no em deixen treballar i no puc acabar els meus estudis."

La vacunació a Espanya és voluntària, tot i recomanada per a totes les autoritats sanitàries, principi que s’exten a la covid-19. “Com amb la resta de vacunes a Espanya, la vacuna contra el nou coronavirus no és obligatòria”, afirma el govern. En base això, la immunització contra el virus del SARS-CoV-2 a través de la inoculació no és un requisit imprescindible i no pot ser exigit per treballar, estudiar o viatjar.

Per viatjar no es demana cap document que acrediti que la persona està vacunada, tot i que la gran majoria de països exigeixen una prova PCR negativa per poder entrar. La Comissió Europea va proposar el 17 de març implementar un certificat digital verd, vàlid a tots els països comunitaris, per “facilitar la lliure circulació segura dels ciutadans dins la UE durant la pandèmia”. Aquest document, gratis i que funcionarà amb un codi QR, provarà que el viatger ha estat vacunat contra la covid-19, o que s’ha fet una prova PCR que ha donat negatiu, o que ha superat la covid-19. Tot i així, aquest certificat no serà una condició per poder viatjar, segons la Comissió.

Itàlia, l'excepció

La directora de vacunes i productes biològics d’immunització de la Organització Mundial de la Salut (OMS), Kate O’Brien, es va posicionar en la mateixa línea al desembre, quan va afirmar que la institució no contempla que les vacunes contra la covid-19 siguin obligatòries. Els CDC dels Estats Units també assenyalen que “el govern federal no exigeix la vacunació als ciutadans”, tot i que la recomana, inclós al personal sanitari. 

Itàlia, en canvi, s’ha convertit en el primer país d’Europa que obliga a tots els seus sanitaris, inclosos els farmacèutics, a vacunar-se. L’objectiu, diu, és “protegir tot el possible al personal mèdic i paramèdic i a aquells que poden estar més exposats al risc d’infecció”. Les persones que es neguin a vacunar-se poden ser suspeses sense salari el que queda d’any. A Itàlia hi ha deu vacunes obligatòries per a menors de 0 a 16 anys.