El PIB de Madrid no va superar el de Catalunya per primera vegada el 2019, com diu Arrimadas

El 2012 i el 2013 el PIB madrileny ja havia sigut superior al català, una situació que es va repetir el 2017 i el 2018. El 2019 va ser l’any amb una majora diferència favorable a Madrid, que mai havia tingut un PIB 3.000 milions superior al de Catalunya


La presidenta de Ciutadans i diputada al Congrés, Inés Arrimadas, va assegurar en una entrevista en Al Rojo Vivo de La Sexta el passat dimecres 7 d’abril (al minut 43:17) que el 2019 el PIB de Madrid va superar el de Catalunya per primera vegada. És FALS. El 2012 i el 2013 el PIB madrileny ja havia sigut superior al català, una situació que es va repetir el 2017 i el 2018. Sí que és cert, però, que el 2019 va ser l’any amb una majora diferència favorable a Madrid, que mai havia tingut un PIB 3.000 milions superior al de Catalunya.

“Totes les dades econòmiques que els puc treure de com ha crescut des del 2019 el PIB [de Madrid] fins a superar per primera vegada el PIB de Catalunya”

Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans

Com vam explicar fa uns dies, la manera de comparar el PIB de Catalunya amb el d’Espanya o amb el d’altres comunitats autònomes és la Comptabilitat Regional de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que ofereix dades del PIB en euros, de l’aportació al PIB estatal i de la taxa de creixement.

El PIB de Catalunya havia sigut històricament superior al de Madrid amb una diferència del voltant dels 8.000 milions d’euros fins al 2008, moment a partir del qual la diferència es va començar a reduir. El 2012 va ser el primer any en què el PIB madrileny va superar el català, que va ser 1.500 milions d’euros inferior. La dinàmica es va repetir el 2013, tot i que es va reduir la diferència.

Del 2014 al 2016, el PIB català va tornar a liderar l’economia espanyola, però ho va fer amb un marge mínim respecte al de Madrid. I el 2017 Madrid va tornar a situar-se per damunt de Catalunya i des d’aleshores ha anat ampliant la diferència.

A l’entrevista a Al Rojo Vivo, Inés Arrimadas estava exposant les aportacions del seu partit al govern de la Comunitat de Madrid, on fins fa unes setmanes el conseller d’economia era Manuel Giménez. Arrimadas elogiava la política econòmica de Giménez i destacava la seva gestió i les millores que havia portat Ciutadans a l’economia madrilenya. Tot i això, queda clar que abans del 2019 ja hi havia hagut quatre anys en els quals el PIB català s’havia situat per sota del madrileny. El 2019 sí que va ser l’any amb una major diferència. 

Així ho ha confirmat a Verificat l’economista i periodista Jordi Goula: “Efectivament, l’INE dona les úniques dades comparables. I la primera vegada [que el PIB de Madrid va superar el de Catalunya] no va ser el 2019”. Hi coincideix Agustí Colom, professor d’economia de la Universitat de Barcelona.

Hem preguntat a Ciutadans sobre les declaracions d’Inés Arrimadas, però al moment de publicar aquest article no ens han respost.

La diferència entre el PIB de Catalunya i de Madrid és un tema recurrent al debat polític. L’agost passat, ja vam verificar una afirmació del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va afirmar al ple del Parlament que Catalunya havia perdut “per primer cop la primera posició com a comunitat autònoma en percentatge del PIB sobre el conjunt estatal”. Com hem vist, també és FALS.

Madrid ha liderat històricament el PIB per càpita

Finalment, la comparativa històrica varia substancialment si ens fixem en el PIB per càpita. En aquest cas, Madrid ha superat a Catalunya els últims dinou anys i ha anat ampliant el marge progressivament.