Què en sabem de la relació entre rentar-se les dents i reduir les possibilitats de patir covid-19?

Què en sabem de la relació entre rentar-se les dents i reduir les possibilitats de patir covid-19?

Ens heu fet arribar un article d’Infobae que planteja la possibilitat de que la mala salut bucodental contribueixi a un quadre agut de covid-19. De moment, aquesta informació NO ÉS VERIFICABLE perquè està basada en una hipòtesi formulada a l’abril per un grup de científics de la Universitat de Birmingham a la revista Genesis Publications. És cert que s’està estudiant si la periodontitis pot afavorir el desenvolupament una forma severa de covid-19. La periodontitis pot ser conseqüència d’una mala higiene bucal, pero apareix quan una inflamació o infecció de la genives (gingivitis) no és tractada i passa als lligaments i els ossos on s’arrelen les dents. 

“Rentar-se les dents podria reduir el risc de patir un covid-19 greu”

La Sociedad Española de Periodoncia (SEPA) també va apuntar a l’abril que té la teoria de que “la periodontitis agreuja la condició sistèmica dels pacients covid-19 i eleva el risc de complicacions”, tot i que va basar la seva tesi en “estudis observacionals” que “no permeten extreure conclusions definitives”. De confirmar-se, la periodontitis hauria de considerar-se com un factor de risc associat a un covid-19 greu, assenyalen els experts britànics, tal i com s’ha fet amb la diabetesmalalties cardiovasculars i malalties respiratòries, entre d’altres.

El SARS-CoV-2 es contagia aspirant gotes respiratòries d’una persona infectada o quan una persona es toca boca, nas i ulls després d'haver estat en contacte amb una superfície contaminada. Per això les autoritats sanitàries insisteixen en l’ús de la mascareta, mantenir la distància social i rentar-se les mans amb freqüència. La teoria dels científics de Birmingham apunta a que el solc gingival -un espai profund format per la part interna de la geniva i la superfície de la dent- podria permetre l’entrada de partícules de virus i bactèries. Així, el SARS-CoV-2 s’introdueix en els capil·lar de les genives i arribaria als pulmons a través del reg sanguini.

“Tot i que fins a cert punt el pas del virus a través de les membranes mucoses de les fosses nasals i la boca poden produir-se en individus sans, la presència d’una mala salut bucodental podria actuar com un factor de risc per identificar als individus més propensos a desenvolupar la malaltia pulmonar covid-19 o a aquells que podrien progressar cap a una malaltia greu que portaria a l’ingrés a cures intensives, a la ventilació mecànica o a la mort”, destaquen els científics.

La periodontitis juga un paper molt important en l’empitjorament d’algunes malalties. En el cas de la diabetes, contribueix a que el nivell de la glucosa a la sang es descontroli i, en els casos de periodontitis avançada, augmenta tres cops el risc de mortalitat cardiorrenal en comparació amb els diabètics sense periodontitis. La periodontitis també afavoreix un major risc de patir un infart i multiplica les probabilitats de patir una neumònia, una bronquitis o l’agreujament d’un EPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica).

Els investigadors demanen més estudis perquè encara “no se sap si el virus pot ser transportat” a través del torrent sanguini des de les genives. “Es podria corroborar encara més la teoria comprovant la càrrega viral jugular amb la càrrega viral salival, la gravetat de la periodontitis i l’ús productes bucals específics i altres mesures d’higiene oral”, apunten. A l’espera de resultats, recomanen higiene bucal diària i mesures per a controlar la placa.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona