Què diu el Tribunal de La Haia sobre el dret a l’autodeterminació?

Què diu el Tribunal de La Haia sobre el dret a l’autodeterminació?

La declaració d’independència d’un territori està prevista dins el dret internacional, segons el Tribunal Internacional de Justícia de La Haia, però l’organisme no diu que la voluntat democràtica d’un poble prevalgui sobre les lleis d’un Estat, com assegura un text que ens heu fet arribar per Whatsapp. El missatge, un post de Facebook que circula fa anys i que cita de manera incorrecta la sentència del tribunal sobre la independència de Kosovo, és FALS.

“No existeix en el dret internacional cap prohibició aplicable de les declaracions d’independència”, diu l’opinió consultiva del 22 de juliol de 2010 en què la cort es pronuncia sobre la legalitat de la declaració d’independència de Kosovo respecte de Sèrbia el 2008. Efectivament, doncs, la primera part de la frase citada en el text coincideix amb la versió del tribunal, com es pot apreciar en aquest fragment:

Però el que no diu el dictàmen de La Haia és la segona part de la declaració que circula per xarxes, que apareix citada dins de les mateixes cometes: “declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona (...)”. Ni aquest fragment, ni les frases següents, no apareixen en el dictàmen de La Haia.

Aquest document, que considerava legal la declaració d’independència de Kosovo en les condicions en què es va dur a terme, va ser un recurs molt utilitzat per l’independentisme durant l’estiu de 2017, quan la Generalitat de Catalunya, aleshores presidida per Carles Puigdemont, organitzava el referèndum de l’1 d’octubre d’aquell any. 

La referència incorrecta a aquesta sentència de La Haia ve de lluny. La periodista Pilar Rahola va llegir aquest text, tal com apareix al post viral que encara es comparteix, durant una entrevista al líder de Ciutadans, Albert Rivera, el 19 de desembre de 2013 per la cadena 8tv, com es pot veure al minut 7 d’aquest vídeo. També apareix com a pregunta en el llibre Servir Catalunya: Artur Mas. L'home, el polític, el pensador, de Teresa Pous (Ara Llibres, 2013). La publicació més antiga que ha detectat Verificat d’aquesta frase és a un blog de Vilaweb el febrer de 2013.

Mitjans de comunicació com l’Ara ja la van desmentir en aquella època, però quatre anys més tard, la mateixa declaració apareix citada en una carta al director d’El Periódico de Catalunya publicada el 30 d’abril del 2017 i titulada “La Haia ens donarà la raó als independentistes”. D’aquí prové, probablement la referència a l’“hemeroteca” que fa el post viral.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona