Prendre aliments alcalins no té efectes demostrats per combatre el coronavirus

Prendre aliments alcalins no té efectes demostrats per combatre el coronavirus

Català | Castellano

Està circulant per WhatsApp un missatge atribuït a algú que s'identifica com Adrián Flores i que diu ser infectòleg, en el qual s'enumeren una sèrie d'aliments que suposadament serveixen per a tractar la covid-19 en cas d'infecció. En concret el missatge parla de productes “alcalins per sobre del nivell àcid del virus”, el nivell de pH del qual “varia de 5.5 a 8.5”. És FALS. Consumir aliments per sobre del nivell àcid del virus no té efectes provats per a combatre'l.

"Tingui en compte que el pH del coronavirus varia de 5.5 a 8.5. Llavors, tot el que hem de fer, per a eliminar el virus és consumir més aliments alcalins, per sobre del nivell àcid del virus. Com ara; Plàtans, Llimona verda → 9,9 pH, llimona groga → 8.2 pH, alvocat - 15,6 pH, all - 13,2 pH, mango - pH 8,7, mandarina - 8.5 pH, pinya - 12,7 pH, créixens - 22,7 pH, taronges - 9.2 pH"

Hi ha rumors que són cíclics i el dels aliments alcalins com a suposat tractament contra la covid-19 és un bon exemple. Porta circulant des de gairebé l'inici de la pandèmia, i ja s'ha demostrat en reiterades ocasions que és fals. L'estructura del missatge és pràcticament idèntica a la d'altres detectats tant per Verificat com per altres agències de verificació de tot el món. Bàsicament barreja missatges de prevenció oficials —posa't la mascareta, guarda la distància de seguretat, queda't a casa—, amb uns altres amb poca o nul·la base científica, com la ingesta d'aliments suposadament alcalins o el consum d'ivermectina per a tractar la infecció.

Verificat s'ha intentat posar en contacte amb un infectòleg el nom, cognoms i localització del qual coincideixen amb allò que apareix en el rumor i el seu origen per a descobrir si, efectivament, és l'autor del missatge, però no ha rebut resposta.

Un missatge contradictori

Quan parlem del pH d'una substància ens referim a la quantitat d'acidesa o alcalinitat d'una dissolució, un factor que depèn específicament dels ions d'hidrogen que té. Per això, pH significa realment ‘power of Hydrogen’ o poder d'hidrogen.

Es representa amb una escala que va del 0 al 14 inventada fa més de 100 anys per un bioquímic danès, sent 0 l'extrem d'acidesa i el de 14 d'alcalinitat. El punt neutre és 7, que posseeixen elements com l'aigua.

Sabent això, ja es pot entendre per què el missatge és fals. En la llista que suposadament enumera Flores hi ha aliments que, segons ell, tenen un pH superior a 14, (l'alvocat tindria 15,6 de pH i els créixens 22,7 pH) la qual cosa no és possible perquè l'escala acaba en 14.

El pH del cos no depèn del que mengem

El pH dins el nostre cos varia considerablement d'una zona a una altra, amb l'acidesa més alta en l'estómac (pH entre 1.35 a 3.5) per a ajudar a fer la digestió i protegir l'organisme de microbis. La pell o la vagina són uns altres ‘hot-points’ en els quals el pH es troba baix. En la sang, el pH ha de situar-se entre 7.35 i 7.45, i es regula a través de mecanismes que té el propi cos.

Juan Pablo Horcajada, cap del servei de malalties infeccioses i coordinador general de covid-19 de l'Hospital del Mar (Barcelona) ho explica: “El pH que està en la sang no es pot canviar amb la ingesta d'un aliment”. L'expert afegeix que hi ha aliments que poden canviar una mica el pH de l'orina, "que no té res a veure amb el virus", però no el pH de l'organisme. Per això, les dietes alcalines (aquelles que se suposa que ‘netegen’ l'organisme i ajuden a prevenir el càncer) no tenen base científica.

Anna Vilella, consultora sènior del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic (Barcelona) és categòrica: "Els aliments no poden eliminar el virus. El virus s'elimina sol, l'elimina l'organisme o l'elimina un medicament”.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona