Posar-te alls pel nas farà que generis més moc i et pot irritar la mucosa nasal

El moc expulsat es genera en resposta a l’irritant de l’all


Què s’ha dit?

Que posar-se alls pel nas t’ajuda a expulsar la mucositat.

Què en sabem?

El moc que s’expulsa en retirar els grans d’all no és mucositat acumulada, sinó que es genera en reacció a l’exposició als productes químics que conté el vegetal, que són irritants. A més, si queda obstruït, podria requerir una intervenció mèdica. La millor opció per expulsar els mocs és una solució salina de farmàcia.

Diversos vídeos amb milions de visualitzacions a TikTok s’han viralitzat mostrant els suposats “beneficis” de posar-se un gra d'all per netejar les cavitats nasals i expulsar la mucositat quan, per exemple, estàs refredat. És FALS. És veritat que posar-se alls pels forats nasals fa que surtin mocs, com es veu en els vídeos, però aquesta mucositat no és la que estava “acumulada”, com asseguren els tutorials, sinó que el cos la genera en resposta als components químics agressius del vegetal —com l’alicina o el disulfur de dialil—que poden irritar el nas. A més, el gra es podria quedar encallat al conducte i requerir una intervenció quirúrgica.

L'all neteja els teus sinus [nasals]

Introduir-se objectes dins del nas “no és bona pràctica”, segons indica Jacinto García Lorenzo, cap del servei d’Otorrinolaringologia a l’Hospital del Mar de Barcelona, ja que pot irritar les fosses nasals. A més, el moc expulsat no és aquell que hi havia acumulat, sinó que es tracta de moc que el nas genera en resposta a l’agressió provocada per la inserció d’un objecte que ataca la mucosa.

No hi ha cap prova científica que recolzi l'ús de l'all als nassos com un netejador de mucositat”, sustenta per correu electrònic a Verificat el departament de premsa de l’Associació Espanyola d'Infermeria en Otorinolaringologia, Cap i Coll (AEEORL), afegint tot seguit que “l'olor de l'all ni neteja el nas, ni elimina la sinusitis”.

Altres agències de verificació també pertanyents a la International Fact-Checking Network (IFCN), com Thip, ja havien desmentit el rumor. “No hi ha evidència de cap propietat (…) mucolítica [de fer més fluida la secreció mucosa] observada a l'all”, apunta Priyajeet Panigrahi, otorrinolaringòleg a la clínica Maxdent de Bhubaneswar, a l'Índia, a la verificació de Thip. A més, en una altra verificació sobre l’ús d’all per tractar la congestió nasal, la mateixa agència afegeix que “no es recomana utilitzar-lo per a la descongestió nasal, ja que pot irritar la mucosa nasal i agreujar els símptomes”.

El moc és un mecanisme de defensa

L’expulsió de mocs en reacció al contacte amb els vegetals “es produeix perquè l’all és un irritant de la fossa nasal”, indica García, afegint que probablement qualsevol cosa que ens posem pel nas provocaria la mateixa resposta: el nas “es defensaria produint moc”. El portaveu de l’AEEORL afegeix que la introducció d’aquest vegetal pot “fer que la funció de protecció [del moc] davant dels virus i altres agents minvi” i, per tant, que quedem més desprotegits davant de possibles infeccions.

La pràctica, a més, comporta una sèrie de riscos: “fer-se ferides (…), o fins i tot que el tros d’all pugui impactar dins del nas, que pugui entrar i quedar-se atrapat”, apunta García, de l’Hospital del Mar, afegint que es tracta d’una urgència que s’observa de manera freqüent en la pràctica clínica, sobretot en nadons o infants.

Què podem fer davant d’un excés de mucositat

Davant un excés de moc, l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, per exemple, recomana aplicar sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas, alhora que beure molt líquid i dutxar-se o banyar-se per estovar la mucositat. Aquestes tècniques “no només són segures, sinó que són sanes”, apunta García. Les mateixes recomanacions són emeses pels Centres pel Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units.

european media and information fund