En les últimes hores, s'ha fet viral una imatge de l'arribada del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, al Palau de la Moncloa, on l'esperava el president de govern espanyol, Pedro Sánchez. Diversos missatges asseguren compartint una foto del moment que Aragonès fa una reverència a Sánchez quan aquest el rep a les portes del Palau de la Moncloa abans de la reunió que van mantenir els dos líders el passat 29 de juny, la primera trobada oficial entre tots dos des de les eleccions catalanes del 14 de febrer. No obstant això, és fals que Aragonès "s'inclinés" davant el president espanyol fent una "reverència".
La foto és real, però està descontextualitzada: Aragonès no va fer una reverència al president del govern espanyol, sinó que abaixava el cap per mirar on havia de situar-se per posar per la foto oficial. Diversos missatges que diuen que es tracta d'una "reverència" o que Aragonès "s'inclina" davant Sánchez acumulen més de 3.000 interaccions a Twitter.
Aragonès mira on ubicar-se per la foto
Les imatges de RTVE, de l'ABC i de Voz Pópuli d'aquests instants mostren com després de l'arribada d'Aragonès amb cotxe, Sánchez es posa la mà dreta al cor (en l'habitual salutació en temps de pandèmia) i amb l'esquerra assenyala al president Aragonès la posició on ha de col·locar-se de cara als periodistes.
També es perceben algunes paraules de Sánchez, que li dona indicacions "per fer la foto". Aragonès mira a terra, es col·loca de cara i després torna a mirar cap a l'escalinata de la Moncloa, abans de corregir la seva posició. Les marques de la catifa no apareixen als vídeos, presos des de darrere de l'automòbil en el qual arriba Aragonès.
🏛️ Pere Aragonès arriba a la Moncloa per celebrar la primera reunió amb Pedro Sánchez des que és president.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) June 29, 2021
➕ Més info: https://t.co/fxtEHtUAog | @RTVECatalunya pic.twitter.com/t2dNK3asE7
Un tuit d'EFE mostra una foto dels instants abans que Aragonès abaixi el cap i també s'aprecia el gest de Sánchez indicant-li on s'ha d'ubicar. El mateix Aragonès va explicar el moment en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio (al minut 40:58): "Bàsicament, era mirar on m'havia de posar per fer la foto. Ja sabem que moltes vegades s'intenta, a través d'algunes imatges, transmetre el que no és".
El jefe del Gobierno, Pedro Sánchez, ha recibido en el Palacio de la Moncloa al presidente de la Generalitat, Pere Aragonès, para mantener una reunión que confía que sea el punto de partida para una nueva relación que permita encontrar soluciones para la convivencia pic.twitter.com/3oCM6JE8fW
— EFE Noticias (@EFEnoticias) June 29, 2021
La Secretaria d'Estat de Comunicació aclareix en conversa amb Verificat que en aquest cas, com en els altres actes i recepcions oficials, el servei de protocol de la Moncloa va col·locar punts a terra per indicar el lloc on s'havien de situar els presidents.
Què diuen els experts en protocol
"No li està fent cap reverència, està buscant la marca de terra de referència protocol·lària per col·locar-se per posar", explica a Twitter Patrycia Centeno, periodista i experta en l'estudi del llenguatge no verbal com a eina de comunicació política i corporativa. Consultada per Verificat, Centeno afegeix que, de fet, Aragonès "ni tan sols es posa la mà a cor per saludar", sinó que la deixa a l'estómac i Sánchez, com a amfitrió, li indica amb la mà on s'ha de posar. "Proposa, perquè si fos una ordre, li hauria indicat amb el dit", assenyala l'especialista en protocol.
No le está haciendo ninguna reverencia; está buscando la marca del suelo de referencia protocolar para colocarse para posar.
— Patrycia Centeno (@PoliticayModa) June 29, 2021
Pero sí, es una mala foto para Aragonès que se puede evitar con asesoría en puesta en escena y lenguaje corporal 😓 #bodylanguage #escenografia pic.twitter.com/fcApJU3hB0
Centeno també puntualitza que aquestes marques a terra "sempre hi són i serveixen perquè tant els assessors de protocol puguin indicar a les persones on s'han de posar com perquè els líders tinguin una referència per col·locar-se per la foto i facilitar així la feina als reporters gràfics".
En la mateixa línia, Aitor Carmona, politòleg especialitzat en protocol, comunicació política i institucional, explica en el compte especialitzat @elprotocolaire que Aragonès va abaixar el cap "per buscar la marca".
No és cap reverència.
— El Protocolaire (@elprotocolaire) June 30, 2021
Sánchez indica el lloc on Aragonès s'ha de col·locar i ell abaixa el cap per buscar la marca.
Ara bé, hi ha "poses" que hem d'evitar (amb assaig i entrenament) per les fotos. El poder no pot donar imatge de debilitat.#compol pic.twitter.com/0BEGDtYhCf
Així mateix, Carmona considera que "hi ha poses que hem d'evitar (amb assaig i entrenament) per les fotos" perquè el poder no doni imatge de debilitat. Patrycia Centeno també es mostra partidària que aquests protocols es "coneguin i assagin prèviament per evitar precisament aquest tipus d'imatges".
Aquest article és fruit de la col·laboració entre Newtral i Verificat. Pots llegir la versió en castellà aquí.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona