GSK no és propietària de Pfizer ni del laboratori biològic de Wuhan

Ens heu fet arribar un missatge d’Instagram on hem verificat aquesta i altres relacions enganyoses i falses.


Ens heu fet arribar un missatge d'Instagram que assegura que “el laboratori biològic de Wuhan és propietat de GlaxoSmithKline [GSK], que és propietària de Pfizer”. També afirma que tal laboratori ha estat finançat pel director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels Estats Units, Anthony Fauci. Aquestes relacions són ENGANYOSES i FALSES. La farmacèutica GSK no és propietària del laboratori de Virologia de Wuhan, ni tampoc li pertany la farmacèutica Pfizer. Tampoc hi ha evidències que Anthony Fauci hagi finançat de manera individual aquestes instal·lacions, tot i que els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIH), dels quals depèn el seu departament, sí han finançat una organització que, al seu torn,  ha invertit en un projecte de recerca sobre coronavirus que s'està duent a terme a Wuhan, entre altres centres.

“El laboratori biològic de Wuhan és propietat de GlaxoSmithKline, que (accidentalment) és propietària de Pfizer (el que fabrica la vacuna contra el virus que es va iniciar (accidentalment) en el Laboratori Biològic de Wuhan i que va ser (accidentalment) finançat pel Dr. Fauci, qui (accidentalment) promou la vacuna”

El missatge que circula per Instagram conté errors de base, com que existeixi a Wuhan un centre conegut com a Laboratori Biològic de Wuhan. En tot cas, i si el missatge fes referència al laboratori on s'investiguen coronavirus a la localitat, es tractaria de l'Institut de Virologia de Wuhan (WIV, per les seves sigles en anglès). Es tracta d'un centre que ha estat objecte de diverses teories infundades des de l'inici de la pandèmia. El laboratori està controlat per l'Acadèmia Xinesa de les Ciències (CAS, en anglès) del Govern xinès.

No existeix relació coneguda fins avui entre aquest centre i GlaxoSmithKline (GSK, per les seves sigles en anglès), una farmacèutica amb seu al Regne Unit que, entre moltes altres coses, participa en el desenvolupament d'una vacuna contra la covid-19 que encara no ha estat aprovada en cap país. La relació entre GSK i l'institut és inexistent, com ja han explicat agències de verificació com Reuters o Snopes. El laboratori tampoc apareix en la llista d'activitats de GSK a la Xina.

La relació de Pfizer i GSK també és fictícia, més enllà de la creació d'una societat conjunta per produir medicines de venda sense recepta el 2018, tal com assenyalen en una nota de premsa d'agost de 2019. Tanmateix, això no significa que GSK sigui propietària de Pfizer que, de fet, és una empresa que està en borsa i entre els seus principals accionistes no s'hi troba aquesta farmacèutica.

Quant al finançament del laboratori, no hi ha cap prova que Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units, hagi fet una donació a la instal·lació de manera particular. Sí que és cert que els Instituts Nacionals de Salut (NIH, per les seves sigles en anglès), dels quals forma part el centre que Fauci dirigeix, van transferir 3,4 milions de dòlars a l'organització sense ànim de lucre EcoHealth Alliance Inc., per finançar un projecte la fi del qual era comprendre l'aparició de coronavirus en ratapinyades, segons va confirmar el mateix NIH a Reuters. Aquests diners es van destinar a l'Institut de Virologia de Wuhan, però també a la Universitat Normal de l'Est de la Xina (Xangai), a l'Institut de Biologia de Patògens (Pequín) i a l'Escola de Medicina Duke-NUS (Singapur).

Ni la Open Society Foundations, ni AXA ni Winterthur

El missatge també assegura que “GlaxoSmithKline és administrat per la divisió financera de BlackRock, que administra les finances de la Open Foundation Company (Fundació Soros), que administra el AXA francès”. És FALS: ni GlaxoSmithKline està administrat per BlackRock, ni aquest fons d'inversió controla la Open Foundation Company, una fundació que no existeix. La fundació propietat del multimilionari George Soros es diu Open Society Foundations.

“GlaxoSmithKline* és (accidentalment) administrat per la divisió financera de Black Rock, que (accidentalment) administra les finances de la Open Foundation Company (Fundació Soros), que (accidentalment) administra el AXA francès."

L'organització BlackRock és una gestora de fons que poden ser tant d'administracions públiques com d'estalviadors particulars. Segons el missatge d'Instagram, BlackRock porta l'administració de GSK. Si bé és cert que BlackRock posseeix el 7,5% de les accions de GSK, segons el lloc web de recerca financera Fintel, no gestiona la farmacèutica.

El que és fals és que BlackRock gestioni la Open Society Foundations (OSF, en anglès), una organització enfocada a finançar projectes d'organitzacions benèfiques.

No existeix una vinculació entre la Open Society Foundations i BlackRock, tot i que sí entre aquesta última i Soros: el magnat és president d'un fons d'inversió, anomenat Soros Fund Management, que en el passat sí que va tenir accions a BlackRock. Van ser venudes posteriorment el 2020 (el 2021 tampoc apareix en la llista de propietats).

També és falsa la suposada vinculació entre la Open Society Foundations i el “AXA francès” de la qual parla el missatge. No hi ha evidència que existeixi una connexió entre totes dues organitzacions, però sí entre el Soros Fund Management i AXA, tot i que és a través d'AXA Equitable Holdings, que és una empresa amb seu als EUA, i que és propietària, de manera parcial, de la companyia francesa AXA. Segons Fintel, la fundació del magnat posseeix més de 450.000 accions.

Finalment, el missatge assegura que Soros és amo de l'asseguradora alemanya Winterthur i que aquesta va construir un laboratori en Wuhan. És FALS.

“Soros (accidentalment) és amo de l'empresa alemanya Winterthur, que (accidentalment) va construir un laboratori en Wuhan* i va ser comprada per l'alemanya Allianz”

Winterthur va ser comprada en 2006, no per Allianz, sinó per l'asseguradora AXA. Tampoc és cert que Soros sigui propietari d'Allianz, tot i que sí que és accionista, a través del Soros Fund Management, d'AXA Equitable Holdings, que és una empresa amb seu als Estats Units i que pertany parcialment a la companyia francesa AXA.

La part del missatge que sí que és certa és la que vincula a Vanguard —el major gestor de fons d'inversió del món— amb BlackRock, ja que aquesta organització és un dels seus majors accionistes. Vanguard també és un dels majors accionistes de les entitats financeres més grans del món, com Citigroup o JPMorgan.