No s’estan demolint “centenars d’embassaments a Espanya” per provocar la sequera

La demolició d’assuts i embassaments té a veure amb qüestions mediambientals


Què s’ha dit?

Que el Govern està demolint centenars d’embassaments i preses per provocar o agreujar la sequera.

Què en sabem?

El Govern no està enderrocant aquestes infraestructures, sinó que està desmantellant centenars d’assuts (barreres arquitectòniques als rius que desvien part del cabal per a reg i altres usos) per qüestions mediambientals. També s’estan desmantellant alguns embassaments, però és perquè o “no subministren aigua per a cap activitat”, o “són perillosos o inviables econòmicament”, segons el Miteco.

Catalunya i certes zones d'Andalusia fa almenys 6 mesos que estan en sequera perllongada, i les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) no són gaire favorables sobre com es desenvoluparà la resta de l'estació. Aquesta intensificació del problema, que no se solucionarà amb les pluges recents, està produint alhora un increment a l'esfera pública de la presència de les narratives que qüestionen la situació, com que la sequera s'està veient agreujada, no tant per la manca de pluja, sinó per un suposat desmantellament per part del govern d'embassaments i pantans aprofitant la conjuntura de la sequera.

Un dels defensors d'aquesta teoria enganyosa ha estat Santiago Abascal, líder de Vox, que el 19 d'abril passat va preguntar a la sessió de control al Congrés per què l'Executiu està “destruint centenars de preses i assuts [barreres als rius que faciliten el desviament de part del cabal per a reg i altres usos]”. La narrativa també ha aparegut en grups de Telegram amb centenars de milers de subscriptors, en què suggereixen que “estan buidant, destruint i provocant sequera”. "No hi ha sequera, és saqueig", es pot llegir en un altre canal.

La capacitat d'emmagatzematge ha crescut

És una teoria enganyosa. No és veritat que Espanya estigui destruint “cents de pantans i embassaments”. De fet, es pot observar als Butlletins hidrològics setmanals com la capacitat d'emmagatzematge d'aigua no s'ha reduït els darrers anys, sinó que fins i tot ha augmentat lleument. D'acord amb els últims registres, en què es comptabilitzen els primers vuit dies de maig del 2023, la capacitat total dels embassaments era de 56.069 hectòmetres cúbics. El 2021, la capacitat era de 55.899 hectòmetres cúbics, és a dir, 170 hectòmetres cúbics menys; fa una dècada, la capacitat era de 55.326 hectòmetres cúbics.

El que sí que s'està produint és el tancament progressiu de centenars de petites preses, assuts o rampes dels rius, és a dir, obres emprades tradicionalment per derivar l'aigua per un conducte, i que actualment estaven abandonades i sense cap aprofitament. El 2021 es van tancar un total de 239 assuts, 108 dels quals a Espanya (gairebé la meitat del total), sent el país que més obstacles havia eliminat a tot el continent, segons dades de Dam Removal Europe, un projecte de l'organització World Fish Migration i la Fundació Mundial de Migració de Peixos. Aquests informes quantifiquen el nombre d'enderrocs d'obstacles a rius per tal de restaurar-los, tant per països com per anys. Les dades que manegen provenen d'institucions oficials i de la pròpia xarxa. El Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) també té dades sobre la destrucció d'assuts, però només fins al 2021.

Tancament d'embassaments i preses

També s'ha procedit al tancament de diverses preses en els darrers anys, com la d'Anllarinos a León o la de Yecla a Salamanca, però són construccions que, tal com indica el Miteco, o “no subministren aigua per a cap activitat” o “són perilloses o inviables econòmicament”.

Alguns missatges de Telegram esmenten entre els embassaments a demolir el de Valdecaballeros, a Badajoz, però, primer, no es va construir per garantir l'abastament d'aigua, sinó per refrigerar una central nuclear [que mai no va estar en funcionament], i, segon, de moment no s'ha dut a terme aquesta demolició.

Una millora dels ecosistemes fluvials

La demolició d'aquestes barreres, preses i embassaments està contemplada a l'Estratègia Nacional de Restauració de Rius (ENRR), que té com a fi que els rius espanyols arribin a assolir el bon estat ecològic “d'acord amb el que estableix a la Directiva Marc de l'Aigua ”, indica el Miteco a la seva web.

Aquesta norma està precedida per una directiva transcontinental de la Unió Europea, l'Estratègia sobre Biodiversitat per al 2030, que demana restablir el flux lliure de l'aigua en almenys 25.000 km de rius europeus per restablir els ecosistemes fluvials. Per això Espanya, que a més és un dels països europeus amb més barreres fluvials segons un informe del Fons Mundial per a la Natura (WWF, en anglès), estigui eliminant aquestes barreres físiques per aconseguir aquest objectiu.

european media and information fund