No hi ha proves que la radiació del Wi-Fi i d’altres aparells electrònics provoqui càncer

Aquesta radiació és segura per l’ús quotidià


Què s’ha dit?

Que la radiació emesa per les antenes wifi, els telèfons mòbils i altres aparells electrònics afecta a l’estructura de les cèl·lules humanes, causant danys al material genètic i fins i tot càncer a llarg termini.

Què en sabem?

La radiació emesa per aquests aparells electrònics és segura i els estudis conclouen que no hi ha cap evidència que permeti afirmar que la radiació emesa per aquests dispositius estigui lligada amb l’aparició de càncer.

Durant les darreres hores s’ha fet viral un vídeo d’una influencer amb més de 109.000 seguidors a Instagram on adverteix dels suposats perills que la radiació emesa per aparells electrònics com els telèfons mòbils o les antenes de wifi o ràdio podrien tenir sobre la salut. Aquest vídeo, amb més de 48.000 visualitzacions, afirma que aquesta radiació pot causar danys al material genètic, portant a desenvolupar tot tipus de patologies com el càncer. A més, la influencer explica la seva experiència després de contractar un suposat expert per mesurar les radiacions dels aparells de casa seva i ensenya quins canvis ha dut a terme per tenir una casa més “saludable”.

El contingut d’aquest vídeo és FALS. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) i l’Institut Nacional de Càncer dels Estats Units (NIH) asseguren que la radiació no ionitzant emesa pels telèfons mòbils, les antenes wifi i altres aparells electrònics és segura per a l’ús quotidià i els estudis assenyalen que no hi ha cap evidència que permeti afirmar que l’energia emesa per aquests dispositius estigui lligada amb l’aparició de càncer (1,2).

La radiación [de los aparatos electrónicos] afecta a la estructura de nuestras células […] pudiendo ocasionar […] cánceres

Si pensem en el terme “radiació” és probable que el primer que ens passi pel cap siguin els rajos UV, els rajos X, alguns elements radioactius o les centrals nuclears. És cert que tots aquests exemples emeten una radiació perillosa per a la salut coneguda amb el nom de radiació ionitzant, una forma d’energia que pot arribar a causar patologies greus, com el càncer o altres condicions. 

Per altra banda, els telèfons mòbils, les antenes de wifi, el Bluetooth i altres aparells electrònics també emeten radiació, però aquesta és completament diferent de l’anterior. En realitat, la radiofreqüència (RF) —la radiació emesa per aquests dispositius— és un tipus de radiació electromagnètica classificada dins de l’espectre de la radiació no ionitzant, la qual és considerada segura per les diverses agències de salut, com ja vam explicar a Verificat fa uns mesos

El que s’està estudiant fa anys és el fenomen conegut com a electrosensibilitat, un conjunt de símptomes inespecífics com mal de cap, afeccions cutànies o fatiga, que està relacionat amb les ones electromagnètiques. Tot i que consideren que la simptomatologia és real i s’ha de tractar, ni l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ni la Unió Europea consideren que l’exposició a les ones sigui la detonant d’aquestes molèsties en els pacients, que sí que n’estableixen la relació, com ja vam explicar.

Sense riscos detectats per a la salut

Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) i l’Institut Nacional del Càncer (NIH) consideren que la radiació emesa pels telèfons mòbils, les antenes de wifi i altres aparells electrònics és segura per a l’ús quotidià. “És una radiació poc energètica i molt poc intensa de la qual no hi ha evidències que, als nivells habituals, tingui efectes negatius sobre la salut”, assegura en un correu electrònic a Verificat Alberto Nájera, professor de la Universitat de Castilla-La Mancha i vocal del Comitè Científic Assessor en Radiofreqüències i Salut (CCARS) del Col·legi Oficial de Telecomunicacions (COT).

De fet, l’únic efecte biològic que s’ha reportat ara com ara és la calor (1,2), ja que a nivells molt alts d’exposició, podrien arribar a escalfar parts del cos humà. Per altra banda, cal tenir en compte que la Comissió Internacional de Protecció de Radiació No-Ionitzant (ICNIRP) estableix els límits de seguretat d’emissions que han de complir electrodomèstics i aparells com el mòbil.

A més a més, diversos estudis avaluant la relació entre l’exposició a aquesta radiació i l’aparició de càncer, entre ells l’estudi INTERPHONE, un estudi dut a terme a nivell europeu per la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC), han conclòs que no hi ha cap evidència que permeti afirmar que l’energia emesa per aquests dispositius estigui lligada amb l’aparició de càncer.

El suposat expert 

Al vídeo viral, la influencer també indica que, per mesurar aquesta radiació, va dur a casa seva casa un suposat expert en la matèria, autor de llibres de feng shui que es descriu com a professor de geobiologia —una disciplina que suposadament estudia els camps energètics i les radiacions dels llocs on fem vida—, per mesurar les radiacions que aquests dispositius emetien del seu entorn. Després de realitzar l’anàlisi, assegura haver eliminat de casa seva diversos aparells, entre ells el wifi, per a tenir un entorn més “saludable”. 

La geobiologia ja va aparèixer el 2011 en un llistat publicat pel Ministeri de Sanitat on s’enumeraven 73 disciplines considerades pseudoteràpies, les quals “són totes aquelles substàncies, productes o activitats que tenen finalitat sanitària, però no tenen cap suport ni evidència científica que avali la seva eficàcia i seguretat” tal com indica el Pla de Protecció de la Salut envers les Pseudoteràpies.

european media and information fund