No hi ha proves que la covid-19 provoqui la reducció de la grandària del penis

Una entrevista a un home que assegura que la covid-19 ha influït en la grandària del seu membre s’ha fet viral


Què s’ha dit?

Un pacient hospitalitzat per covid-19 assegura que el seu penis s’ha vist reduït 4 centímetres i que la infecció va ser la causa.

Què en sabem?

No existeixen casos documentats sobre que la infecció per covid-19 produeixi reducció de penis.

Està circulant per xarxes i per uns certs mitjans d'entreteniment una entrevista que va tenir lloc en una ràdio estatunidenca, i en la qual un home afirma haver sofert un escurçament de penis després d'haver estat infectat per covid-19. Que hagi tingut lloc tal succés és NO VERIFICABLE —el pacient no aporta proves que se li reduís el penis—, però que l'escurçament sigui conseqüència directa de la infecció per covid-19 és, segons l'evidència científica, FALS: no hi ha hagut fins avui casos documentats ni publicats en revistes científiques sobre l'escurçament de la grandària del penis a causa de la covid-19. 

Al juliol de l'any passat vaig tenir covid i vaig estar molt malalt. Quan vaig sortir de l'hospital, vaig tenir alguns problemes de disfunció, que van anar millorant, excepte que el meu penis s'havia encongit mentre estava malalt. He perdut una polzada i mitja (quatre centímetres) […] Sembla estar relacionat amb el mal vascular, i els meus metges diuen que probablement és permanent. 

Aquesta entrevista va tenir lloc a Slate, una plataforma de podcasts i una revista d'entreteniment de publicació diària. En un d'aquests podcasts, conegut com ‘How to do it’, els conductors del programa han donat pas a un convidat que ha explicat la seva experiència després d'haver estat ingressat a l'hospital per una infecció de covid: “Soc un home heterosexual d'uns 30 anys. Al juliol de l'any passat em vaig infectar de covid i vaig estar molt malalt. Quan vaig sortir de l'hospital, vaig tenir alguns problemes de disfunció erèctil que van millorar gradualment amb una mica d'atenció mèdica, però em va quedar un problema permanent: el meu penis s'havia encongit.  Abans estava per sobre de la mitjana […] Ara he perdut al voltant d'una polzada i mitja —gairebé 4 centímetres— i estic definitivament per sota de la mitjana”. 

En pocs dies aquestes declaracions han donat la volta al món i Internet s'ha omplert d'articles parlant del sorprenent cas de l'home que suposadament ha sofert aquest escurçament de penis per covid. No obstant això, què hi ha de cert a afirmar que la infecció pugui causar aquest tipus d'esdeveniments? 

Segons indiquen a Verificat Juan I. Martínez-Salamanca i Esaú Fernández-Pascual, experts en Andrologia i Salut Sexual, “no hi ha cap cas documentat ni publicat en cap revista científica sobre la disminució de grandària per causa directa de la covid-19”, i assenyalen que “l'únic cas reportat” és el que es tracta a l'entrevista, el qual “no ha estat documentat per cap uròleg que hagi explorat al pacient, hagi mesurat el penis abans i després de la malaltia ni hagi palpat el penis del pacient”.

Tal com indiquen els uròlegs, no ha estat documentat per un especialista ni publicat en cap revista mèdica, però si donéssim per cert aquest fet, podria ser causa d'algun símptoma vinculat a la covid? Segons els experts, el que sí que pot haver passat és que “a conseqüència de l'ingrés prolongat, per exemple en UCI, o per la necessitat d'haver portat una sonda vesical, s'hagi generat alguna alteració en el penis”. També podria ser atribuït “a altres causes que poden escurçar el penis, com la malaltia de la Peyronie”, que causa a més disfunció erèctil. 

En conclusió, els investigadors indiquen en un correu conjunt que “lamentablement no existeix informació fidedigna per a poder dir que el que aquest pacient compte és cert i molt menys atribuir-se-li a la infecció per covid-19”. I conclouen: “Des del nostre punt de vista, són tot meres suposicions i no s'ha de caure en l'error de creure tota aquesta informació poc contrastada”. 

El que sí que s'ha observat és presència del SARS-CoV-2 en el cos cavernós (el teixit erèctil), del penis de pacients infectats, encara que no és probable que això pugui afectar d'alguna manera a la longitud de l'òrgan: “Pensar que una afectació vascular del penis per la infecció de covid-19 origini una fibrosi del penis, i el consegüent escurçament, és una mera suposició poc probable i que segurament no és la causa d'escurçament del penis del pacient”, assenyalen els experts. 

Covid-19 i disfunció erèctil, relació sense confirmar

Internet també s'ha omplert d'articles en diverses webs que indiquen que, segons un estudi, els homes amb covid-19 tenen sis vegades més de probabilitat de sofrir disfunció erèctil (DE), però la veritat és que és un estudi que indica correlació, no causalitat

La DE es dona quan es té dificultats per aconseguir o mantenir una erecció, i pot ocórrer per motius molt diversos. De fet, el mateix estudi indica que és preliminar, és a dir, que hi ha indicis —això és, no evidències demostrades— que la disfunció erèctil és “possiblement un factor de risc en pacients amb covid”, però que es necessiten més estudis per a corroborar tal hipòtesi

Un altre estudi, publicat en aquest cas al Journal of Endocrinological Investigation a finals de novembre 2021, apunta en la mateixa direcció: segons els autors, la covid-19 i la disfunció erèctil estan fortament associades, però insisteixen que són necessaris “estudis longitudinals i prospectius per a determinar la causalitat i la direcció de l'associació”. De moment hi ha associació, però es desconeix si una és causa de l'altra.